خطر دیپورت یک پناهجوی کرد ایرانی از ترکیه
مسئولان کمپ او را وادار به امضای برگهای کردهاند که هیچ کدام نمیدانند چیست
«افشین سهرابزاده»، پناهجوی کرد ایرانی در ترکیه، در معرض دیپورت قرار گرفته و به گفته همسرش، جانش در خطر است.
«ایرانوایر»، شنبه 10 آوریل 2021، گزارش کرد که این پناهجو چهار سال است که در ترکیه زندگی میکند و زمانی که برای گرفتن مجوز مسافرت به آنکارا، به اداره مهاجرت شهر اسکیشهیر مراجعه کرده بود، توسط پلیس دستگیر و به کمپ دیپورت GGM شهر کایسری منتقل شده است.
فرشته تاجمیری، همسر این پناهجو در گفتوگو با «ایرانوایر» اعلام کرد که «مسئولان کمپ او را وادار به امضای برگهای کردهاند که هیچ کدام نمیدانند چیست».
وکیل این پناهجو در گفتوگو با برخی روزنامهنگاران ترک و همچنین همسر وی، اتهام سهرابزاده که از سوی دولت ترکیه به او وارد شده است، را «اقدام علیه امنیت ملی» دانست که این پناهجو را محکوم به «ترک خاک» این کشور کرده است، در حالیکه افشین سهرابزاده مدتی قبل از سوی امور پناهندگان سازمان ملل برای آخرین مرحله انتقال به کشور مقصد فرا خوانده شده بود.
افشین سهرابزاده در ایران در سال 2010، توسط نیروهای امنیتی، بازداشت و به اتهام «محاربه از طریق عضویت در حزب کومله» به 25 سال زندان محکوم شد.
بر اساس گزارش سایت «ههنگاو»، او هفت سال را در زندانهای جمهوری اسلامی در زندانهای رجاییشهر، اوین، سنندج، کرمانشاه، بندرعباس و میناب گذراند و وقتی در سال 2016 به مرخصی استعلاجی اعزام شد، از ایران خارج شد و به ترکیه پناه برد.
به گفته همسر او، دلیل بازداشت این پناهجو هنوز نامشخص است و سهرابزاده در حال حاضر در کمپ دیپورت نگهداری میشود.
تاجمیری که 6 روز پیگیر وضعیت نامشخص همسرش است در ادامه بیان کرد: «وکیل افشین به من گفت که پنجم آوریل قرار دیپورت صادر شده و هفتم آوریل ابلاغ شده. اتهام او را «اقدام علیه امنیت ملی ترکیه» اعلام کردهاند. وکیل گفت امروز (9 آوریل) اعتراض را ثبت کرده است و به گفته او هفت روز دیپورت عقب افتاده است. ما قبولی سازمان ملل را داریم و اگر به ایران دیپورت شود در خطر اعدام قرار میگیرد».
فرشته تاجمیری میگوید در تماس با بخش پناهندگان سازمان ملل پاسخ شنیده است که پرونده همسرش «امنیتی» است و «سازمان ملل نمیتواند دخالت کند».
به گفته او، همسرش تحت فشار قرار گرفته تا برگهای که نمیدانست چیست را امضا کند و اجازه صحبت کردن با وکیل سهرابزاده را به او ندادهاند.
این در حالی است که طبق قانون، ترکیه موظف است هر برگهای را که برای امضا به پناهجویان ارائه میدهد به زبان مادری آنها باشد یا آن که مترجم مورد تایید مقامات ترکیه، مفاد برگه را به اطلاع متهم یا پناهجو برساند. به گفته تاجمیری و به نقل از همسرش، نه مترجمی حضور داشت و نه برگهای به زبان فارسی یا کردی در اختیار او قرار گرفت.
به گفته او، سهرابزاده با توجه به سابقه حبس، شکنجه و بازجویی در ایران، نسبت به بازجویی تحمل ندارد و به علت هفت سال زندان در ایران دچار «فشار عصبی ناشی از حبس» شده است اما پلیس ترکیه به او دستبند و پابند زده و او را به انفرادی فرستاده و مورد ضرب و شتم قرار داده است.
تاجمیری افزود: «او متاسفانه در انفرادی رگ گردنش را با شیشه میزند، شیشه پنجره را شکسته و خودزنی کرده است. نگهبان به من گفت میخواست خودش را بکشد و او را به درمانگاه فرستاده و پس از رسیدگی درمانی به کمپ بازگرداندهاند».
افشین سهرابزاده هفت سال را در زندانهای جمهوری اسلامی سپری کرده بود، در مدت حبس، سازمان «عفو بینالملل» با صدور بیانیهای خواستار اقدام فوری در مورد وضعیت او شده و اعلام کرده بود که او از «بیماری وخیم گوارشی و مشکلات تنفسی» رنج میبرد.
بر اساس اعلام سازمانهای حقوق بشری، سهرابزاده سابقه ابتلا به «سرطان روده» داشت و تحت عمل جراحی قرار گرفته بود.
بر اساس این گزارش، تعدادی از روزنامهنگاران ترک در گفتوگو با «ایرانوایر» خبر دادهاند که طبق قانونی نانوشته ترکیه پناهجویان سیاسی را به ایران باز نمیگرداند و آنها را به کشورهای سوم موقت میفرستد؛ مثل لبنان و گرجستان. البته کرد بودن این پناهجو با توجه به مناسبتهای سیاسی میان دولت ترکیه و کردها میتواند موجبات نگرانی را افزایش دهد.
سهرابزاده پیش از این، در گفتوگو با رسانهها برای پناهندگی به کشور دیگر استمداد کرده و گفته بود: «سازمان ملل هم به رغم درخواستهایم کاری برایم نکرد. نه برای پناهندگی در کشور دیگر و نه تضمین امنیت من در اینجا. من در معرض دیپورت به ایران قرار دارم».
او با تاکید بر اینکه اگر به ایران برگردانده شود حتما اعدام خواهد شد، از سازمانهای حقوقبشری، درخواست کمک کرده بود تا او را از ترکیه به جای امنی منتقل کنند، زیرا از طرف دولت ترکیه هم تحت فشار قرار گرفته است.