دومین روز نشست صلح اوکراین؛ اصرار مسکو بر مواضع خود
انتظار میرود برلین امروز دوشنبه شاهد دومین روز از گفتوگوهای فشرده میان هیئت آمریکایی و اوکراینی، بههمراه متحدان اروپایی کییف، باشد
در حالی که استیو ویتکاف، فرستاده آمریکا که بههمراه جرد کوشنر، داماد رئیسجمهور آمریکا، ریاست هیئت آمریکایی را بر عهده دارد، مذاکرات روز گذشته را «مثبت» توصیف کرد، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، از عقبنشینی کشورش از حق و آرزوی پیوستن به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در مقابل دریافت تضمینهای امنیتی از سوی آمریکا (مشروط به تصویب کنگره) و همچنین اروپا خبر داد.
واگذاری اراضی و تضمینها
با این حال، برخی از محورهای اصلی اختلاف همچنان حلنشده باقی مانده است؛ از جمله مخالفت اوکراین با درخواست واشنگتن برای خروج نیروهایش از بخشی از منطقه دونباس شرقی که هنوز تحت کنترل نیروهای اوکراینی است.
همچنین مقامهای اروپایی و اوکراینی خواستار شفافسازی درباره این موضوع شدهاند که ایالات متحده در صورت نقض توافق صلح از سوی روسیه و حمله دوباره به اوکراین، چه اقدامی انجام خواهد داد.
به نوشته روزنامه «والاستریت ژورنال»، این دو مسئله، یعنی واگذاری اراضی و تضمینهای امنیتی، محور گفتوگوهای امروز در برلین خواهد بود.
«دشوار بود»
در همین حال، یم منبع آگاه از مذاکرات روز یکشنبه گفت که این گفتوگوها «دشوار» بود. او افزود که طرف آمریکایی تمایلی به عقبنشینی از پیشنویس طرح صلح 20 مادهای خود از جمله واگذاری دونباس از سوی کییف، نداشته است.
با وجود توافق بر سر برخی نکات، از جمله تعیین شمار نیروهای مسلح اوکراین در زمان صلح در حدود 800 هزار نفر، کییف از پذیرش درخواست واشنگتن برای چشمپوشی از اراضی در منطقه دونتسک که هنوز در کنترل نیروهای اوکراینی است، خودداری کرد.
زلنسکی بارها تأکید کرده است که مسئله واگذاری اراضی «بسیار حساس و جنجالی» است.
بر اساس قانون اوکراین، رئیسجمهوری حق واگذاری اراضی را ندارد و این موضوع در نهایت باید از طریق همهپرسی به رأی مردم اوکراین گذاشته شود.
در همین حال، بریتانیا، فرانسه و دیگر پایتختهای اروپایی طرحهای مفصلی برای کمک به اوکراین، از جمله امکان استقرار یک نیروی اطمینانبخش در این کشور، تدوین کرده و آنها را با مقامهای نظامی آمریکا در میان گذاشتهاند. با این حال، به گفته اوکراین و اروپا، واشنگتن هنوز تصمیم سیاسی نهایی درباره نوع کمکی که ارائه خواهد داد، اتخاذ نکرده است.
دونباس؛ گرهای که باز نشد
از سوی دیگر موضع روسیه همچنان بدون تغییر باقی مانده است. یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی کرملین، دیروز اعلام کرد که مسکو در صورت گنجانده شدن پیشنهادهای ارائهشده از سوی کییف و بروکسل در طرح صلح، بهشدت با آن مخالفت خواهد کرد. او افزود که اوکراین هرگز نخواهد توانست کریمه را بازپس بگیرد یا به عضویت ناتو درآید.
همچنین احتمال میرود روسیه با بندهایی که شامل ایجاد منطقه غیرنظامی در منطقه دونتسک باشد، مخالفت کند.
اوشاکوف و شماری دیگر از مقامهای روس پیشتر نیز بر پایبندی مسکو به حفظ کنترل بر دونباس در شرق اوکراین تأکید کرده بودند.