اختلافات ایران و آمریکا کماکان ترمز مذاکرات وین را کشیده‌ است

ایران خواهان رفع همه تحریم‌هاست و دولت بایدن مخالف است

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

ادامه اختلافات ایالات متحده آمریکا و ایران در مذاکرات هسته‌ای و به ویژه درباره تحریم‌ها، امیدها درباره به سرانجام رسیدن مذاکرات هسته‌ای در وین را کاسته و منابع دیپلماتیک هشدار داده‌اند که «هیچ تضمینی برای حل و فصل کامل اختلافات اساسی وجود ندارد»، به ویژه آنکه وزارت خزانه‌داری آمریکا بررسی تحریم‌ها را مشروط به بازگشت ایران به برجام کرده است.
به گزارش وبسایت «پولیتیکو»، جلسه روز سه‌شنبه 25 مه 2021 در وین میان مقامات جمهوری اسلامی ایران و کشورهای غربی برای بازگرداندن ایران و آمریکا به توافق هسته‌ای 2015 موسوم به «برجام» احتمالا آخرین دور این مذاکرات باشد.
دیپلماتی که خواست نامش فاش نشود، به خبرنگار «پولیتیکو» در وین گفت: «تصور می‌کنم اگر اراده سیاسی کافی وجود داشته باشد، توافق در این دوره عملی است. البته هیچ تضمینی برای حل و فصل کامل اختلافات اساسی وجود ندارد، اما به نظر من امکانش هست که قبل از انتخابات ایران در 18 ژوئن، به نتایج مثبت برسیم.»
به گفته این دیپلمات با این وجود، برای رسیدن به توافق، مذاکره‌کنندگان باید ابتدا اختلافات اصلی که در دوره‌های قبلی مذاکرات پدید آمده را برطرف کنند. به عنوان مثال، با سانتریفیوژهای پیشرفته ایران چه باید کرد؟ آیا باید آنها را انبار کرد یا کلا نابود کرد؟ همچنین مشخص نیست که ایالات متحده قصد دارد کدام تحریم‌ها را بردارد. ایران خواستار رفع تمام تحریم‌هاست، اما دولت بایدن این را رد می‌کند.
با تمام این حرف‌ها، اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات، اظهار امیدواری کرد که مذاکرات این مرتبه به نتیجه برسد. وی در توییتر خود نوشت: «کمیسیون مشترک امروز پنجمین و احتمالاً آخرین دور مذاکرات وین در باب احیاء برجام را آغاز کرد.» عباس عراقچی، معاون وزیرخارجه و مذاکره کننده ارشد ایران، نیز خوش‌بینی نماینده روسیه را تکرار کرد، و گفت که امیدوار است بتواند در مذاکرات روزهای آینده به یک راه حل نهایی برسد، در حالی که افزود «مسائل مهم» هنوز جای کار دارد.
از طرف دیگر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز یکشنبه به شبکه خبری «اِی‌بی‌سی» گفته بود که ایران هنوز در مذاکرات مردد است. بلینکن اظهار کرد: «به نظر من ایران می‌داند برای بازگشت به توافق هسته‌ای باید چه کار بکند. ولی چیزی که ما هنوز ندیده‌ایم، اراده و تمایل به تصمیم‌گیری در نزد مقامات ایرانی است.»
دیپلمات‌های انگلیس، فرانسه، و آلمان نیز هفته گذشته پس از پایان دور قبلی گفتگوها لحن محتاطانه مشابهی داشتند. آنها به خبرنگاران گفتند: «برای موفقیت این مذاکرات تضمینی وجود ندارد، زیرا هنوز مسائل بسیار دشواری پیش روی ماست.» با این وجود، به نظر این دیپلمات‌ها، «طرح کلی یک توافق» به آرامی در حال شکل گرفتن است.

بیشترین بازدید موضوعات مهم