ایرج مسجدی سفیر ایران در بغداد اخیرا گفته است، مطالبه ما از عراق حدودا 3.5 میلیارد دلار است.
سفیر ایران در عراق گفت: «مطالبه ما از عراق حدودا 3.5 میلیارد دلار است و علاقه مندیم که دولت عراق به تدریج این مطالبات را پرداخت کند، البته مشکلات اقتصادی عراق را نیز درک میکنیم».
از سوی دیگر، مقامات عراقی تحریمهای بانکی را دلیل اصلی بلوکه شدن پولهای ایران در عراق عنوان میکنند.
در شهریور امسال مسجدی و علاوی وزیر دارایی عراق درباره اجتناب از اخذ مالیات مضاعف، همکاریهای گمرکی و موافقت نامه تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری و نیز پرداخت مطالبات ایران در موضوع فروش گاز و برق از سوی دولت عراق گفت و گو و تبادل نظر کرده بودند.
بر اساس قرارداد فروش گاز و برق، عراق متعهد شده بود که پول گاز را با یورو و پول برق را با دلار به ایران پرداخت کند. اما با آغاز کارزار فشار حداکثری آمریکا، عراقیها اعلام کردند امکان پرداخت دلاری ندارند و پیشنهاد پرداخت با دینار را مطرح کردند. تحت فشار وزارت خزانه داری آمریکا پرداخت بدهی عراق به ایران با دینار هم میسر نشد و حالا مسئله بر سر پرداخت از محل این بدهیها برای خرید کالاهای اساسی مطرح است.
قرار بود پول صادرات گاز و برق وارداتی از ایران در حساب بانک تجارت عراق باقی بماند و تهران با مجوز خزانهداری آمریکا از این پول برای خرید کالاهای اساسی مانند دارو و مواد غذایی استفاده کند.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی ایران هم نهم بهمن 98 در مصاحبه با ایرنا گفته بود که تحریمهای آمریکا مانع از امکان برداشت پول میشود و 5 میلیارد دلار در بانک مرکزی عراق رسوب کرده است.
مطالبات مالی ایران در زمان حاضر به یک حساب ویژه در بانک تجارت عراق «TBI» واریز میشود و دولت عراق به دلیل تحریمهای بانکی قادر به برداشت و پرداخت از آن به ایران نیست.
اظهارات رسانهای ضد و نقیض از میزان مطالبات ایران و مشکلات نقل و انتقال این مبالغ و چگونگی استفاده از آنها ابهامات زیادی در افکار عمومی مردم ایران ایجاد کرده که عموما از پیامدهای فشار تحریمی آمریکا علیه جمهوری اسلامی حکایت دارد.