ادامه تنش میان ایران و طالبان درباره حقآبه هیرمند
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران: اگر آب به سیستان و بلوچستان نرسد، مشکلات عدیدهای به وجود خواهد آمد
فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران در واکنش به اختلافات جاری بین طالبان و ایران درباره آب هیرمند، گفت که اگر تا سه ماه دیگر آب به سیستان و بلوچستان نرسد، مشکلات عدیدهای به وجود خواهد آمد.
به گزارش خبرگزاری «مهر»، فداحسین مالکی جمعه 5 جوزا (خرداد) درباره حقابه ایران از هیرمند گفت: «حقابه ایران از هیرمند کاملاً قانونی است و معاهده آن بین ایران و افغانستان نیم قرن پیش به امضا رسید. مسلم است که حاکمان فعلی افغانستان چندان رغبتی برای اجرای معاهده حقابه میان افغانستان و ایران مربوط به هیرمند ندارند. مقامات افغانستان ادعا دارند در رودخانه هیرمند آب نیست در حالی که تصاویر ماهوارهای نشان میدهد در سد کجکی آب وجود دارد.»
او گفت، دولت و به طور ویژه وزارت نیرو و وزارت خارجه وضعیت منطقه سیستان و بلوچستان را بررسی کردند و اگر تا سه ماه دیگر آب به این منطقه نرسد، مشکلات عدیدهای به وجود خواهد آمد.
او افزود: «انتظار ما از طالبان این است که توجه کند دو ملت ریشه تاریخی با هم دارند و ایران همیشه و در همه شرایط در کنار افغانستان بوده است. آنان نباید خطاب به ما از ادبیات نامناسب استفاده کنند. برخی از کلیپهایی که پخش میشود نشان میدهد مرزبانان ما با طالبان صحبت میکنند و آنان از ادبیات تهدیدآمیز استفاده میکنند که اصلاً کار درستی نیست و خارج از عرف بینالملل است.»
این در حالی است که ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران در اظهاراتی تهدیدآمیز درباره وضعیت حقآبه هیرمند به مقامات طالبان در افغانستان هشدار داد.
رئیسی که به استان سیستان و بلوچستان سفر کرده بود، پنجشنبه 28 اردیبهشت، به خبرنگاران گفت، برای دریافت حقآبه هیرمند از افغانستان جدی است و خطاب به طالبان افزود: «حرف من را جدی بگیرید تا بعدا گلایه نکنید.»
در ادامه تنشهای آبی و سیاسی میان تهران و کابل، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز گذشته طی اظهاراتی گفت کشورش هیئت حاکمه فعلی طالبان در افغانستان را به رسمیت نمیشناسد.
از سویی مقامات طالبان میگویند، سد کجکی مقدار آب کافی برای ارسال به طرف ایرانی ندارد.
حقآبه هیرمند همواره باعث بروز تنش و مشکلاتی میان ایران و افغانستان بوده است و تهران قبلا نیز به ساخت سد بر روی رودخانه در افغانستان اعتراض کرده و به حکومت سابق این کشور هشدار داده بود.