جهانگیری نقش قاسم سلیمانی در قاچاق نفت در دوران تحریم را فاش کرد
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری ایران با تاکید بر اینکه این کشور به طور رسمی هیچ نفتی نمیتواند بفروشد، فاش کرد یکی از اقدامات قاسم سلیمانی فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه، فروش قاچاقی نفت در دوران تحریم، برای تامین ارز مورد نیاز ایران بود.
جهانگیری در نشستی خبری که ویدئوی آن یکشنبه، از سوی «پاد» پایگاه اطلاعرسانی دولت ایران، منتشر شده، گفته، تحریمها، نفت، فولاد، پتروشیمی، بنادر و کشتیرانی ایران و «همه کالاهایی که منشاء تأمین ارز کشور بود» را در برگرفت.
او گفت که پس از تحریمها، ستادی در شورای عالی امنیت ملی تحت عنوان «ستاد مقابله با تحریمها» تشکیل شد که وظیفه آن سیاستگذاری برای دور زدن تحریمهاست. جهانگیری به روشهایی مورد استفاده این ستاد برای فروش نفت هم اشاره کرد که فروش نفت با پرچم کشورهای دیگر از جمله این روشهاست.
معاون اول رئیسجمهوری ایران از قاسم سلیمانی به عنوان کسی یاد کرد که توانسته بود در فروش غیرقانونی نفت ایران دستاوردهایی داشته باشد.
به گفته جهانگیری شدت تحریمها میتوانست منجر به متلاشی شدن اقتصاد ایران شود و از این رو دور زدن تحریمها با هدف نجات اقتصاد از فروپاشی انجام شد.
او گفت که «رسمی هیچ کشوری تا این لحظه از ما خرید نکرده» اما در حال حاضر مقدار فروش نفت ایران از کانالهای غیرقانونی به سطح خوبی رسیده و «این فروشی که ما الان داریم، اگر سال 98 هم میتوانستیم همین میزان فروش داشته باشیم، شرایطمون یک مقدار بهتر از وضع موجود بود.»
جهانگیری در ماه ژوئن 2020 گفته بود که «ما کشوری بودیم که در یک سال 100میلیارد دلار درآمد نفتی داشتیم، اما کل درآمد نفتی کشور در سال 98 حدود 8 میلیارد دلار بود.»
در ژانویه 2021 هم گارد ساحلی اندونزی اعلام کرد که دو کشتی که یکی حامل پرچم ایران و دیگری با پرچم پاناما، را توقیف کرده است. وسنو پراماندیتا، سخنگوی آژانس امنیت دریایی اندونزی در این رابطه تاکید کرد که خدمه نفتکش ایرانی با خاموش کردن سیستم تشخیص موقعیت این نفتکشها برای گریز از رادار و پنهان کردن هویت کشتی، نفت را به طور غیر قانونی قاچاق میکردند و کشورش کشتی MT Horse که پرچم ایران را افراشته بود و همچنین کشتی MT Freya با پرچم پاناما، هنگامی که به سمت جزیره باتام بودند، را توقیف کرد.