باورهای نادرستی که در ذهنیت عموم جا افتاده؛ رنگ قرمز باعث عصبانی شدن گاو نمیشود
یک سری باورهای تاریخی، علمی در اندیشه عمومی انسان معاصر وجود دارد که فاقد مبنای دقیق بوده ولی کسی در درستی آنها تردید نداشته و به صورت حقایقی اثبات شده در تمامی جوامع بشری کنونی، چه در گفتار روزمره یا نوشتارها یا حتی اظهار نظرهای تاریخی علمی، مطرح گردیده و ممکن است مبنای استدلال قرار بگیرند.
در زیربه چند نمونه بسیار مشهور که قطعاً با آنها برخورد کردهایم و در ذهنیتها، جا افتادهاند، مروری گذرا میکنیم.

ناپلئون بوناپارت بسیار کوتاه قد بود؛ در حالی که او قد متوسطی داشت که به با میانگین قد انسان آن دوران کاملاً منطبق است.

افتادن یک سکه پنی از آسمانخراش امپایر استیت در نیویورک میتواند باعث مرگ شود؛ این هم افسانه ای بیش نیست و براساس
محاسبات علمی و مطالب درج شده در مجله «ساینتیفبک آمریکن»، سکه آنقدر کوچک و تخت هست که نمیتواند اندازه حرکت (مومنتوم) کافی در اثر سقوط آزاد از آن ارتفاع را بدست آورد تا بتواند در اثر اصابت به انسانی، باعث مرگ او شود. حتی در صورت اصابت به سرهمانند ضربهای خفیف احساس خواهد شد که دردناک هم نیست.

نوشیدن الکل باعث افزایش دمای بدن میشود؛ حقیقت این است که الکل بر اساس پژوهشهای علمی باعث کاسته شدن از حرارت بدن میشود نه افزایش آن.

گاوهای وحشی از دیدن رنگ قرمز، خشمگین میشوند، این هم از آن حرف هاست که هیچ مبنای علمی ندارد زیرا گاوها نسبت به رنگ سرخ و سبز، کور رنگ بوده و این حرکت شنل ماتادور است که حیوان را خشمگین میکند.

شکر باعث بیش فعالی کودکان میشود؛ بسیارای از خانوادهها، شیطنت کودکان خود را به ولع زیاد آنها به شیرینی جات پیوند میدهند در حالی که بر اساس پژوهشی کاملاً علمی در سال ۱۹۹۵ ثابت شد که وجود شکر در رژیم غذایی کودکان، تأثیری بر بیش فعالی آنها ندارد.

دیوار چین، تنها ساخته دست بشر است که از فضا نیز قابل مشاهده میباشد؛ تصویر ناسا از فاصله دست کم ۱۸۰ مایلی زمین نشان میدهد که فرودگاهها، بزرگراهها، پلها و سدها نیز مشاهده شدنی هستند.

انسان نیاز دارد که روزانه دست کم هشت لیوان آب بنوشد، این داده هم فاقد دقت لازم است زیرا یافتهای علمی نشان دادهاند، میزان روزانه نیاز هر فرد به آب، بستگی به پارامترهای گوناگون از قبیل سلامت عمومی و میزان فعالیت داشته و هیچ کمیت معینی از آب را نمیتوان به عنوان حداقل مصرف روزانه تعیین کرد.