ایلان ماسک چند سال پیش در توئیتی نوشت:«من توئیتر را دوست دارم». از آنجایی که ماسک ثروتمندترین مرد جهان است، میتواند همه چیزهایی را که دوست دارد بخرد حتی اگر بهایی معادل 44 میلیارد دلار داشته باشد!!
ماسک در توئیت دیگری نوشت «من خود را از طریق توئیتر بیان میکنم به همان شکل که برخی با مدل موی خود، ابراز وجود میکنند!» بدین معنا که او ابزار مناسبی را برای رساندن افکار خود یافته است، حتی توئیت مشهور او در مورد تبدیل «تسلا» به شرکتی خصوصی که طی این توئیت، بارها مسئولان را آماج حملات خود قرار داد و آنها را «اشرار» خواند و به همین دلیل از سوی ستاد نظارت امریکا، تحریم شد.
دلباختگی علنی ماسک به «توئیتر»، برای او مفید است چراکه ماسک در جستجوی پلتفرم رسانهای است که نشاندهنده قدرت، ثقل و تاثیرگذاری او در اشل جهانی باشد. هیچ پلتفرمی همچون «توئیتر» به عنوان جایگاه و کانون سیاسیون، بازرگانان و سردمداران تحول و دگرگونی، وجود ندارد. افرادی چون ایلان ماسک بعد از رسیدن به اوج عظمت و ثروت، در جستجوی بازیچههایی برای سرگرمی و جلب توجه بیشتر هستند تا آنها را در قلب و کانون رویدادها قرار دهد. هیچ ابزاری بهتر از پلتفرمها یا شبکههای بزرگ رسانهای وحود ندارد که ظاهرا ماسک سرگرمی جذابی را در آنها بیش از سایر سرگرمیها یافته است.
ماسک در آخرین توئیت کنایهآمیز خود نوشته که در صدد خرید کوکاکولا و بازگردادن کوکائین به آن است، مانند جف بزوس، مالک «واشینگتنپست» که به ابزاری برای حمایت، دفاع از بزوس و بیان افکار او تبدیل شدهاست.
مطرحترین پرسش در حال حاضر این است: ماسک در «توئیتر» چه خواهد کرد؟ به احتمال زیاد، پارهای إصلاحات و بازبینیها را در سازوکار نگارش توئیتها، حذف حسابهای کاربری تقلبی و توسعه مکانیزم الگوریتمی، عملی خواهد کرد. ماسک در توئیتهای اخیر خود اشاراتی به این رویکرد کرده است. او از مهندسان «توئیتر» خشمگین است و چندین بار با توئیتهایی با این مضمون که سطح کار آنها دچار انحطاط شده، آنها را مورد مواخذه قرار داده است.
این دست از اقدامات مهماند ولی ساختاری و بنیادین نیستند اما نکته مهم، احیای بیطرفی این پلتفرم مشهور است که با حمایت از ازادی بیان و ایجاد فضای در بر گیرنده همه، کار خود را آغاز کرد اما به مرور و به دلیل شرایط داغ سیاسی داخل آمریکا، به طرفی فاقد واقعبینی لازم، تبدیل شد که اعتماد محافل گستردهای را از دست میدهد.
روند حذف، ممنوعیت و جلوگیری از نشر مطالب در «توئیتر»، بی شباهت به تعقیب ساحرهها نیست، هرچند که از نگاه برخی، رویکردی کاملا موجه و منطقی به نظر برسد ولی تردیدهایی در این موارد حتی از سوی افرادی چون برنی ساندرز، نامزد دموکرات در خصوص درستی تصمیم به ممنوعیت ترامپ و طرفداران او ابراز شد. حذف داستان روزنامه «نیویورکتایمز» در مورد پسر بایدن، ضربه دیگری بر اعتبار «توئیتر» وارد آورد؛ بویژه که روزنامههایی مانند« نیویورکتایمز»، قانونی بودن این موضوع را اعلام کرده و تاکید کردند که این داستان به اندازه کافی از سوی آنها پوشش داده نشده است.
این اشتباهی بود که مسئولان «توئیتر» مرتکب آن شدند و گرایشهای فکری خود را بر «انصاف و بیطرفی حرفهای»، ترجیح دادند. ماسک از چگونگی لغزش «توئیتر» آگاه است و در سخن خود به شکلی شفاف ابراز کرد که از طرفداران پرو پاقرص آزادی بیان است. او درتوئیت دیگری گفت امیدوار است که در زمره سرسختترین منتقدان «توئیتر» باقی بماند چرا که این امر، منطبق با تعریف «آزادی بیان» است. ماسک این أواخر اشاره داشته که خروج ترامپ از توئیتر و ایچاد پلتفرمی جدید، ناشی از محدود شدن آزادی او در «توئیتر» بوده است.
ماسک غالبا از سوی چپگرایان هدف انتقاد قرار میگیرد که برخاسته از این نگرانی است که سیطره ماسک بر یکی از بزرگترین پلتفرمهای جهان، فضای بیشتری را در اختیار محافظهکاران به منظور بیان افکار خود در پی محدودیتهای چند سال اخیر علیه آنها، خواهد گذاشت.
غولهای فناوری که به لحاظ فکری با یکدیگر همپیمان هستند، از توان فوقالعادهای برای حذف هر چهره یا تفکری (مانند ایدههای مربوط به گرمایش زمین) برخوردارند که از نظر آنها، خطرساز، تحریکآمیز یا غیرعلمی است. ماسک با معامله 44 میلیارد دلاری، این انحصار را شکست و «توئیتر» را از این همپیمانی آهنین خارج ساخت. انتظار میرود که او آزادی بیشتری را در اختیار چهرههای جدید قرار خواهد داد، حتی اگر با آنها اختلاف نظر داشته باشد.
البته ماسک، آماج موج سنگینی از اتهامات قرار خواهد گرفت که اخیرا از سوی جف بزوس، رقیب او آغاز شده که عنوان کرده، ماسک زیر نفوذ چین است ولی نبرد آینده ماسک، با ایدئولوگهای داخل «توئیتر» و محدود کردن نفوذ آنها است.
در پی تبدیل شخصیتی چون ماسک که از سوی یکی از کارمندان این شرکت، فردی «روانپریش» توصیف شده، به عنوان مالک اصلی و صاحب اختیار «توئیتر»، پلتفرم تدوینگر برنامههای کاری هر روزه درجهان، اخبار از بروز آشفتگی و ناآرامی در داخل این شرکت حکایت دارد.
منبع: الشرق الاوسط
ترجمه: العربیه فارسی