در مذاکره با رژیم ایران تجربه دیپلماسی با هیتلر را نباید فراموش کنیم
اکراه ایران برای مذاکره مستقیم و تردد مقامات اروپایی بین هتل های آمریکا و ایران در وین ، خبر از آغاز تغییر وضعیتهایی را در ایران و خاورمیانه میدهد که هنوز زود است در باره نتایج آن صحبتی کرد ، اما مسیر کلی تا حدودی واضح است.
طبق گفته رویترز ، یک مقام اتحادیه اروپا که مذاکرات را هماهنگ می کند اعلام کرد که توافق باید در دو ماه آینده حاصل شود. رژیم ایران از یک طرف در وضعیت مرگبار اقتصادی و اوضاع انفجاری جامعه به رفع تحریم ها نیازمند است اما به شدت از مذاکره در هراس است چون میداند که باید در وضعیت ضعیف کنونی امتیاز بدهد چیزی که وضعیت شکننده آن را بحرانیتر میکند.
در طرف مقابل بایدن رئیس جمهور آمریکا ، در نقطه تلاقی دو میراث رئیس جمهور سابق باراک اوباما و دونالد ترامپ قرار دارد و رویکردی کاملا متضادی را از خود نشان میدهد. او از یک طرف با موجی از مخالفت ها از طرف هر دو حزب آمریکا در مقابل امتیاز دادنها به رژیم ایران واز طرف دیگر با فشار مماشاتگران لابی رژیم ایران تحت عنوان جلوگیری از دسترسی به بمب اتمی قرار دارد .
جو ویلسون، نماینده کنگره و رئیس گروه ویژه امنیت ملی و امور خارجه RSC ، در بیانیه ای گفته بود: "رژیم ایران هرگز شعار مرگ بر آمریکا را متوقف نکرد ، و بر آن تاکید دارند ." او افزود: "این رژیمی است که با پشتیبانی از شبه نظامیان تروریستی و استفاده از مواد منفجره دست ساز بیش از 500 نفر از اعضای ادتش ایالات متحده را در عراق کشته است".
کارشناسان بر این نکته تاکید دارند که بازگشت آمریکا به میز مذاکرات و امتیاز دادن آن به رژیم ایران نه تنها هیچ کمکی به مردم نمیکند بلکه حتی آن را با جراتتر میکند و صلح خاورمیانه را در مسیر جنگ افروزی بیشتری قرار میدهد.
ژست نرم آمریکا در مقابل رژیم ایران در حالی صورت میگیرد که بعد از پاندمی کرونا و وضعیت اسفبار بی دفاع مردم در مقابل آن و پنهانکاری در موشک زدن به هواپیمای اوکراینی با 176سرنشین بی کناه کشته شده و قیام آبان 98 با 1500 کشته ، فساد دولتی و فقر و بیکاری و اقتصاد ویران بی اعتمادی عظیمی بین مردم و حاکمیت به وجود آورده است و خامنهای و روحانی نمیتوانند این خلا بزرگ را پر کنند. حاکمیت هیچ مشروعیتی در بین مردم ندارد.
در چنین شرایطی روز یکشنبه عید پاک ، دو موشک در پایگاه عراقی پرتاب شد که سربازان آمریکایی را در خود جای داده بود. این چهاردهمین حمله توسط تروریست های مورد حمایت ایران به تأسیسات ایالات متحده از زمان روی کار آمدن رئیس جمهور بایدن از سه ماه پیش بود. این نشان می دهد که تهران تمایلی به پایان دادن به فعالیت های تروریستی خود ندارد. اما هنوز هم سخنگوی دولت ایالات متحده مذاکرات را "یک گام سالم به جلو" خواند.
اکنون سوال این است که چه کسی باید اولین گام مصالحه را بردارد؟ رژیم ایران طی این مدت نشان داد که زبان مصالحه را زیر سوال برده و با باج خواهی میخواهد خط خود را جلو ببرد.
قرارداد 2015 اجازه داد تا ایران به جاه طلبی هسته ای اش و جنگ افروزی و صدور تروریسم برای بقای حاکمیتش ادامه دهد، که منجر به فاجعه انسانی در یمن و حملات به بزرگترین پالایشگاه جهان آرامکو شد و باعث بدبختی شدید بسیاری در لبنان و ادامه حملات تروریستی در عراق شد.
تهران پا را فراتر نهاد و برای فشار بر بایدن از طریق بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی بهروز کمالوندی روز چهارشنبه، ۱۸ فروردین، گفت که بخش مهمی از مصوبه مجلس، موسوم به «قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریمها»، در خصوص غنیسازی ۲۰ درصد به میزان سالانه ۱۲۰ کیلوگرم بود «و تا امروز ۵۵ کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصد تولید شده است و تقریباً ما نصف راه را رفتهایم و با این روند ما میتوانیم زودتر از ۸ ماه به هدف مد نظر برسیم.»
اما درسهای تاریخ باید همواره چراغ راهنما باشد مسیر دیپلماسی با هیتلر را در جنگ جهانی دوم باید بیاد بیاوریم فاجعه 60 میلیون کشته در جنگ جهانی دوم از یک امتیاز به هیتلر شروع شد ولی همین امتیاز مسیر تاریخ را عوض کرد .