جشنهای «تقلب» و عقبنشینی سریع نیروهای آمریکا
میچ مکونل رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا دو روز قبل پشت تریبون ایستاد و موضوعی را مطرح ساخت که قابل پیشبینی بود با این محتوا که «عقبنشینی نیروهای آمریکا از عراق، افغانستان و سوریه در کار نیست.» این پاسخ در پی درخواست از دولت آمریکا برای عقبنشینی فوری از مناطق متعددی در جهان و بازگرداندن سربازان به کشورشان مطرح شد که پیش از پایان ریاستجمهوری ترامپ در 15 ژانویه آینده یعنی 5 روز پیش از انتقال قدرت در کاخ سفید آغاز خواهد شد.
درخواست خروج فوری نیروها و واکنش نسبت به آن از سوی محوریترین چهره جمهوریخواه، از جار و جنجالهای سرگیجهآور بعد از انتخابات کاست که وضعیت موجود را دقیقتر توضیح میدهد. تیم ترامپ بهرغم طرح مسائلی از قیل تقلب و دستبردن در شمارش آراء، عملاً و پیش از خروج از کاخ سفید، وارد جو و فضای انتخاباتی سال 2024 شده است. کمپین تردید افکنی و موضوع دستگاههای خراب شمارش آراء یا مردگانی که برای رایدهی از قبرهای خود بیرون آمدهاند، چیزی نیستند جز ترفندهای انتخاباتی که به هدف پیریزی روایت بعدی از کمپین انتخاباتی، برای ایجاد تردید در مشروعیت قانونی بایدن برای 4 سال آینده، تدوین شدهاند.
نکته روشنتر این است که درخواستهای خروج نیروهای آمریکا در زمانی کوتاه و دقیقاً در این برهه مطرح شدند که بار دیگر در راستای تحقق وعدههای انتخاباتی دولت ترامپ به پایگاه مردمی خود قرار دارد. ترامپ پیش از خروج از کاخ سفید میکوشد تا از این وعدههای انتخاباتی در کارزار انتخاباتی بعدی خود استفاده برده و بایدن را در تنگنا بگذارد که به احتمال زیاد، دست به اقدامی معکوس زده یا تصمیمگیریهای اخیر را زیر سئوال ببرد؛ بدین معنا که ترامپ مدعی است که «ما فرزندانمان را سالم به آغوش خانودههایشان بازگرداندیم ولی شما آنها را در تابوتها باز خواهید گردانید.»
به همین دلیل منطقی نیست که دولت کنونی درصورت درست بودن این تفسیر و مطابق نوشته روزنامه نیویورک تایمز، اقدام به حمله به ایران کند چرا که این اقدام با تمامی وعدههای انتخاباتی در مورد نکشاندن کشور به جنگها و مناقشههای غیرقابل کنترل، در تعارض است. چه بسا خبر فاکس نیوز به حقیقت نزدیکتر باشد که گزینهها در برابر ترامپ مطرح گردید ولی او خواهان بررسی آنها نبود.
البته پر واضح است که این امور، تصمیمگیریهایی گذرا هستند که جنبه راهبردی ندارند و و با عجله از سوی چهرههای بازنده قبل از خروج از قدرت و به امید استفاده از آنها در آینده مطرح شده است نه میچ مکونل که رهبر پیروزی است که صندلی خود درکنگره را حفظ کرده است.
بررسی گفتار او بیانگر نگرش راهبردی و رئالیستی است که ربطی به اهداف فوری و شخصی ندارد. مکونل از خطرات خروج فوری سخن گفته که خلاء قدرتی را ایجاد خواهد کرد که از سوی نیروهایی پر خواهد شد که منافع آمریکا و همپیمانانش در سطح منطقه را تهدید خواهند کرد. او میگوید اگر تروریستها را به حال خود بگذارید به احتمال زیاد آنها شما را به حال خود نخواهند گذاشت.
این همان اقدامی بود که دولت ترامپ انجام داد که رژیم ایران را تضعیف کرد و سلیمانی و البغدادی خونخوارترین تروریستهای جهان را به قتل رساند. این شتاب زیاد در عقبنشینی، باعث خواهد شد که منطقه وارد آشوب شده و تمامی دستاوردهای دولت ترامپ در معرض تهدید جدی قرار بگیرند.
دیدگاه مکونل با نگرش بایدن همسازی دارد چرا که هر دو به اهمیت پاسداری از نظام بینالمللی آمریکا باور دارند. به رغم اختلاف نظر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات، این دو شخصیت به نسلی تعلق دارند که در دوران جنگ سرد بزرگ شدهاند و لذا دیدگاههای آنها درمورد نقش خارجی آمریکا و روابط آن با هم پیمانان، به یک دیگر شباهت دارد. این دلیلی است که حمایت بایدن از جنگ عراق را بهرغم مخالفت اکثریت حزب دموکرات، توجیه میکند زیرا بایدن باور داشت که صدام حسین، ثبات نظام جهانی را تهدید کرده و میبایست شکست خورده و از صحنه خارج شود. موضع کنونی بایدن در قبال اردوغان نیز همین است زیرا خاطرنشان ساخته که میبایست اردوغان در کودتایی انتخابی و نه نظامی سرنگون شود.
بهرغم تمامی خواستههای مربوط به انتقام و خونخواهی و اتهامات مربوط به حیله و توطئه و تقلب در نتایج انتخابات باید اذعان کرد که خروج سریع سربازان آمریکا، حقیقت امور را در عرصه واقعیت باز میتاباند.