انتخابات امریکا و تغییرات اجتماعی
آخرین نظرسنجیهای «نیویورک تایمز» حاکی است که شانس پیروزی بایدن 60 و ترامپ 41 درصد است، اما عاقلانه نیست در سخن گفتن درباره برنده انتخابات امریکا شتاب به خرج داد.
تنها کمتر از دو هفته وقت باقی مانده و نتایج نظرسنجیها با گذر زمان آغاز به تغییرکردند، پس از آنکه فاصله بین آن دو به سود بایدن بسیار بود. بسیاری از تحلیلگران براین نظرند که بایدن اسب برنده خواهد بود، اما آیا با فاصله زیاد بر مخالفش دونالد ترامپ پیروز میشود و در نتیجه مانع از ایجاد هرگونه شک و شبهه و اعتراض به نتیجه خواهد شد یا اینکه نتیجه نزدیک به هم و با فاصله چند هزار رأی خواهد بود و طی چندین ماه بعدی بدل به یک درگیری سیاسی، رسانهای و قانونی خواهد شد؟
این نبرد انتخاباتی نشان دهنده بافت جمعیتی و فرهنگی است که در ایالات متحده درحال شکل گیری است و برای چندین سال به شکلی آرام درحال تولد بود. رویارویی جریانها خود را با انتخاب باراک اوباما بیان کرد و درآن زمان غیرمنتظره بود و بعد پیروزی ترامپ شگفتی ساز شد. برنامههای تبلیغاتی انتخابات خیلی زود آغاز شد و تا حد زیادی آنچه در درون ایالات متحده میگذرد را منعکس کرد؛ این کشور بزرگ مانند دیگر کشورها اختلافات و رویاروییهای فرهنگی خود را تجربه میکند و در تابستان گذشته که تظاهرات برآن سایه انداخت که دربرخی مکانها خشونت آمیز بود به اوج رسید.
اختلاف دیدگاه بین رأی دهندگان درباره کشورشان بسیار است. در نظرسنجی ماه پیش که «فیو» انجام داد، در پاسخ به این پرسش که آیا با این موافقی که « در این کشور وضعیت برای یک افریقایی تبار دشوارتر از یک سفید پوست است»... تنها چهار درصد از رأی دهندگان به ترامپ با این دیدگاه موافق بودند و 74 درصد از رأی دهندگان به بایدن به این مسئله باور دارند. همین نگاه با اندکی اختلاف نسبت به زن و اسلام وجود دارد. این اختلافها با افزایش رقابت میان گروههای مختلف نژادی، دینی و اقتصادی بیشتر میشوند. انتخابات داخلی در سطح نمایندگان ایالتها و استانها در بیان این اختلافات گویاترند و رأی دهندگان درآنها بیشتر از انتخابات ریاست جمهوری میتوانند برنتایج اثربگذارند. به همین دلیل سال پیش الهان عمر همچنین مخالفش دان کرینشاو در انتخابات کنگره برنده شدند و همه سپرده آنها در دستآوردها فحش دادن و تهمیت زدن به یکدیگر بود.
با وجود اهمیت رسانههای اجتماعی در رساندن پیام که از دست رسانه سنتی ساخته نیست، کالایی که باید تبلیغ شود یعنی نامزدهای ریاست جمهوری، این بار هر دو سن بالایی دارند. به همین دلیل حزب بایدن تلاش میکند جوانان را بکشاند و قانع سازد بیرون بیایند و رأی دهند که معمولاً نسبت کمی از آنها چنین کاری میکنند.
دموکراتها تلاش میکنند با هرسرمایهای که دارند بر ملنیاز یا نسل هزاره اثر بگذارند که اکنون سنشان بین 23 و 37 است و اگر رأی بدهند پیروزی از آن بایدن خواهد بود. اما روشن شد که جوانان منشأ خطر نیز هستند؛ این گروهها که از طریق الکترونیک با سیاست تعامل میکنند، دست به حرکتهای اجتماعی زدهاند که زبان و دعوتهای افراطی آنها مایه نگرانی بسیاری از رأی دهندگان شدند. BLM واكيوبای و یک گروه دیگر وجود دارد که بر خشونت تکیه دارند و ضد ترامپ هستند. با وجود هیجانی که سوشیال مدیا علیه آنها شعلهور ساخت، 60 درصد از افرادی که در یک نظر سنجی جدید از آنها در باره این گروهها پرسیده شد گفتند ضد آنها رأی میدهند. اما این نوع تحرکات با نزدیک شدن موعد انتخابات رو به خاموشی رفت.
حتی پس از پایان انتخابات و معرفی رئیس جمهوری، تغییرات در ایالات متحده تنها یک عارضه انتخاباتی نیست بلکه در سالهای آینده ادامه مییابد و خود را تحمیل میکند.
منبع: الشرق الاوسط فارسی