فلسطین و حمایت دلخواه
فلسطین 70سال است که از اشغال و ستم چه رنجها که نکشیده و اکنون با خطری جدید روبه روست، با طرحها و نقشهها اسرائیلی برای ملحق ساختنها زمینهای فلسطینی که تأسیس کشور فلسطین را مأموریتی شبه محال میسازد. درحالی که فلسطین با این تهدید روبه رواست، جهان سرگرم مصیبت بزرگ کروناست و دولت کنونی امریکا تقریبا هراقدام تلاویو را بی صدور حتی بیانیه سرزنش آمیزی تأیید میکند. در اینجا ضرورت دارد برای انجام هرکاری که عملا بتوان جهت حمایت از فلسطین و جلوگیری از وقوع این فاجعه انجام داد، ایستادگی کرد.
این یعنی دیدن واقعیت کنونی سیاسی به جای آرزوها. به همان اندازه که فلسطین از اشغال رنج برد، از ظلم و سوء استفاده از قضیهاش و معامله برسرآن رنج کشید. برای نمونه، و پس از ضربه دردناکی که سپاه پاسداران ایران با کشته شدن فرمانده «سپاه قدس» قاسم سلیمانی در اوایل سال دریافت کرد و همزمان با افزایش بحرانهای داخلی براثرسیاستهای ایرانی و تنگناهای اقتصادی درکشور، تهران تلاش میکند خود را به عنوان مدافع اول مسئله فلسطین نشان دهد. سپاه پاسداران برای تبلیغ دست به تصویرسازی و انتشار پوستری زد که هیچ رابطهای با واقعیت و منطق ندارد. آن نقاشیها نشان میدهند فرمانده «سپاه قدس» و دبیرکل «حزب الله» حسن نصرالله و تعدادی از رجالههای تهران در منطقه، مانند رهبر حوثیها عبدالملک الحوثی و دیگران در برابر المسجد الاقصی در قدس اشغالی نماز میخوانند. همانطور که این تصویر ساخته و پرداخته ذهن است و هیچ ربطی به واقعیت ندارد، جایگاه و جانفشانی فلسطینیها را نادیده میگیرد، کسانی که هزینه اشغال را میپردازند و با کشتن مردم بیگناه عرب به نام «سپاه قدس» موافق نیستند.
این تصاویر کاریکاتوری و شعارهای پوچ، فلسطینیها و عربهای مخلص را تحریک میکنند درحالی که احساسات کسی را حس میکند دیگر هیچ چاره و توانی ندارد را دستخوش تلاطم میکند. آنچه مورد نیاز است مشارکت ملموس برای کمک به فلسطینیهاست بدون توجه به پذیرش واقعیت وجود اسرائیل و تلخی آن یا نبود آن و نگاه به آینده. نیاز امروز یکدست کردن تلاشهای کسانی است که دلنگران فلسطیناند و حمایت از مردم آن و تمرکز برچگونگی ممانعت از دست دادن زمینهای بیشترآن. همچنین لازم است ازاخبار جعلی و غلط متأثرنشد با درمسائلی که اسرائیل سعی میکند جابیاندازد و کسانی که قصد دارند از مسئله فلسطین به سود خود سوء استفاده کنند، دقیق شد.
اسرائیل سعی میکند اخباری را درز دهد که نشان میدهند برخی کشورهای عرب با این سیاستهایش موافقند و اشاره میکند که در برنامه « عادی سازی روابط» به پیش میرود. در حالی که نمیتوان انکار کرد که اولویت بندی سراسر منطقه تغییرکرده، اما مسئله فلسطین همچنان برای اکثر مردم عرب مهم است و سرنوشت فلسطین ضروری است، نه فقط به دلایل اصولی و احساسی بلکه برای تضمین هرگونه فرصت برای آرام کردن منطقه و ثبات و امنیت آن.
خطری در ساده کردن مسائل و فروغلتیدن درناسزاگویی قبل از هرچیز به اشغالگر کمک میکند؛ برای نمونه برخی سرگرم اخبار کمکهای اخیرکشور امارات متحده عربی به فلسطین شدند، اما مثل همیشه برخی از این اخبار از رسانههایی مخابره شد که خود را پایبند دقت نمیبینند. درپاسخ به طرح بشردوستانه سازمان ملل متحد برای کمک به فلسطین، کشور امارات برای رساندن کمکها به طور مستقیم با دفتر«همآهنگ کننده ویژه سازمان ملل متحد برای برنامه صلح خاورمیانه» نیکولای ملادنوف همآهنگی کرد. کشور امارات 16.2 تن لوازم و تجهیزات پزشکی به فلسطین فرستاد واین کار به دلیل ضرورتهای لوجستیک از طریق فرودگاه «بن گورین» صورت گرفت. بدون شک این مسئله توجه بسیاری را برانگیخت، اما برای این مسئله با دفتر سازمان ملل متحد در فلسطین که کمکها را برای توزیع براساس ارزیابی نیازهای مناطق فلسطینی دریافت کرد، همآهنگی شده بود.
ملادنوف از حمایت امارات استقبال کرد و در توئیتی نوشت« رسیدن همه چیز را به فلسطینیهایی که بیشتر درمعرض (بیمایاند) تضمین میکنیم». البته کسی که به دنبال ایجاد فتنه بود این جزئیات و تشکر همآهنگ کننده سازمان ملل را حذف کرد. اما «همبستگی در زمان کرونا» آن چیزی است که فلسطین شایستگی دارد و کشور امارات در زمان مناسب ابراز کرد.
از ماه جولای کشور امارات ریاست کمیته مشورتی آژانس انروا را به عهده میگیرد پس از اینکه یکی از چهار کشور خلیجی بود که به حل بحران اقتصادی انروا کمک کرد که بنیاد آژانس را مورد تهدید قرارداده بود. باید یادآوری کرد امارات که به عنوان یکی از بزرگترین کمک کنندگان به آنروا به حساب میآید، در فاصله زمانی بین سال 2013 تا آوریل 2020 مبلغ 828.2 میلیون دلار برای تأمین مالی بخشهای مختلف در سرزمینهای اشغالی فلسطین کمک کرده است.
برخی اطراف اسرائیلی تلاش میکنند وانمود کنند که توافقی ضمنی از سوی کشورهای عربی با طرحهای اسرائیلی برای ملحق ساختن زمینهای بیشتر عربی وجود دارد. اما به طور آشکار و نهان اجماعی عربی وجود دارد که اعلام میکند این گام برای منطقه فاجعهبار خواهد بود و آخرین گام برای پایان بخشیدن به راه حل دوکشور خواهد بود.
شیخ عبدالله بن زاید وزیرخارجه و همکاریهای بینالمللی امارات « نهایت نگرانی و مخالفت خود را با برنامه دولت جدید اسرائیل درطرحها و تصمیمات خود برای ملحق ساختن زمینهای فلسطینی درکرانه غربی و اعمال حاکمیت اسرائیلی برآنها» ابراز کرد. و در بیانیهای که خبرگزاری رسمی امارات روز 10 می گذشته منتشر ساخت « اظهارات نخست وزیراسرائیل بنیامین نتانیاهو که درآنها به توافق ضمنی عربی با این گامها اذعان میشود، آنها را بی توجهی به واقعیت دانست که با موضع عربی منافات دارد؛ اجماع اعلام شده و ثابت عربی در بیانیههایی که توسط اتحادیه کشورهای عرب صادرمیشوند و در بسیاری جلسات وزرای عرب براین نکته تأکید شده است». البته پادشاهی عربی سعودی و اردن مخالفت خود را با این رفتارهای اسرائیلی اعلام کردند و اتحادیه عرب نیز تلاشهایی انجام داد.
این درحالی اتفاق میافتد که دولت اسرائیل تلاش میکند راه حلهای یکجانبه را پیش از انتخابات امریکا در ماه نوامبر آینده تحمیل کند که به دوره دنالد ترامپ پایان میبخشد که هرچه اسرائیل خواست به آن تقدیم کرد.
با اینکه رقیب دموکرات برسرریاست جمهوری جو بایدن پیشاپیش عزم خود برای ابقای سفارت امریکا در قدس را اعلام کرد، اما اغلب دموکراتها پشت پرده نمیخواهند زمینهای فلسطینی به اسرائیل ملحق شوند و میدانند این گام صلح را شبه محال میسازد.
آنچه امروز ضرورت دارد ائتلاف با اطراف عربی و بینالمللی اثرگذار و عقلانی است برای به دست آوردن راه حلهای ملموس و ایستادگی کردن دربرابر تصمیمات خطرناک دولت اسرائیل پیش ازآنکه زمان از دست برود.
منبع: الشرق الاوسط فارسی