تمرکز برتقویت جایگاه زن و مشارکت فعال آن در جامعه مهمترین اولویت سازمان ملل متحده شده است، یکی ازمسائلی که به چند دلیل نیازمند مضاعف ساختن تلاشهای بینالمللی است: مهمترین آنها رسیدگی به انواع قصور در تقویت آن است و اعتراف به اینکه اوعنصری مهم در ساختن جامعه کامل و همآهنگ است از جمله سهیم ساختنش در حرکت بخشیدن به دینامیزم اقتصادی.
همه اینها نشانهای از والا دانستن ارزشهای برابری اجتماعی محسوب میشوند و در نتیجه یکی از راههای خیزش جوامع و اصلاح چهره آن و بالابردن سطح رشد و رقابتی بودن آن است.
برای تحقق این توانمندسازی ناگزیر باید برنامههای استراتژیک و ابتکارعملها و تلاشهای طاقت فرسا برای اجرای آنها داشت. بهره بردن از تجارب بینالمللی به این مقصود کمک میکند چون یکی از مهمترین چالشها در برنامههای سازمان ملل متحد برای عبور ازگردنههایی است که دربرابر زن وجود دارند و میان زن و حضور فعال آن در جامعه فاصله میاندازد.
ازآنجا که پادشاهی عربی سعودی بخشی از مجموعه بینالمللی است، و با درک اهمیت اینکه موضوع توانمندسازی زن موضوعی ملی با ابعاد بینالمللی است، برای فعلیت بخشیدن به توانمندسازی زن سعودی و تقویت همسان سازی فرصتهای پیش روی او، اصلاحات قانونی در سازمانها و لوایح مربوط به زنان براساس برنامه «چشم انداز2030 پادشاهی» صورت گرفت و این برترین ابزار برای حمایت از زن در جهان واقعی است بتواند تا در ساخت جامعه و تقویت نقش او در رشد اقتصادی به منظور بالا بردن قدرت رقابتی پادشاهی درمنطقه و جهان مشارکت داده شود.
همانطورکه مشخص است «چشم انداز2030 پادشاهی» چندین هدف برای حمایت از زنان و تقویت آنها درخود دارد به گونهای که نسبت زنان شاغل بیشتر میشود که این اثری مثبت در گزارشهای بینالمللی از پادشاهی گذاشته که با معیارهای سازمان ملل متحد در تقویت زنان و مساوات در فرصتهای آموزشی و رعایت بهداشت و کارمناسب همخوانی دارد. به او توان به دست آوردن فرصتهای شغلی مدیریتی با درنظر گرفتن ویژگیهای فرهنگی جامعه میدهد. تحقق این به تحقق اهداف چشم انداز و موفقیت آن کمک میکند.
آنچه در مدت زمان گذشته قابل ملاحظه بود ایجاد و تعدیل برخی سازمانهای قانونگذار است که زن را وارد دوره جدیدی از نظر حقوق ساختند تا به عنوان شریک اصلی در برنامه ساخت و توسعه پایدار بشود. تا به او کمک کند پلکان ترقی در مدیریتها را طی کند و مناصب سیاسی و اقتصادی را به دست گیرد؛ در یک گام حقیقی برای توانمند سازی زن سعودی و حمایت ازاو و دادن فرصتها به او تا به شریک حقیقی و اثرگذار در ساخت و توسعه وطن تبدیل شود.
این تلاش با تلاشهای پادشاهی در زمینه زن در سطح بینالمللی همراه شد به گونهای که درسال2018 موفق شد به کمیته وضعیت زنان وابسته به سازمان ملل متحد بپیوندد که یک هیئت اصلی و مهم در زمینه سیاستسازی جهانی در زمینه برابری جنسیتی و کمک به سرپا استقلال زنان است.
همچنین سال 2019 پادشاهی به عضویت شورای اجرایی هیئت سازمان ملل متحد برای برابری جنسیتی و توانمندسازی زن انتخاب شد.
این دو عضویت در دستگاههای بینالمللی متولی مسائل زنان نشان از قدردانی کشورهای جهان از تحولاتی است که در زمینه حقوق زنان و تحقق اهداف توسعه پایدار به خصوص هدف مورد نظر در زمینه برابری جنسیتی و مربوط به ریشه کن ساختن انواع تبعیض علیه زنان به ویژه در خصوص دستمزد و فرصتهای اقتصادی روی داده است.
عضویت پادشاهی در هیئتهای بینالمللی متولی امور زنان به پادشاهی جایگاه مشارکت اساسی در جامعه بینالمللی را در تقویت حقوق زنان در سطح جهان و تهیه معیارهای جهانی مربوط به برابری جنسیتی را میبخشد؛ از جمله آنهایی که به اهداف توسعه پایدار با اتکا به مجموعه اصولی که توصیههایی درباره توانمندسازی زن درجامعه میدهد خدمت میکنند.
بازتاب تحولات و اصلاحاتی که در پادشاهی محقق شدند به آن جایگاه پبشرفتهای در گزارش «زن-فعالیتهای کار و قانون2020» بخشید که از طرف بانک جهانی منتشرشده است، به گونهای که سعودی در میان «190»کشور ازسراسر جهان به عنوان کشوری که بالاترین پیشرفت و اصلاحات در زمینه توانمندسازی زنان و حقوق آنها را داشته دست یافت.
آری هنوز دربرابر زن در سطح جهان در بازار کار راه طولانی باقی مانده تا به برابری با مرد برسد و ازآنجا که پادشاهی بخشی از جهان است، دریافت که باید تلاشهای بیشتری برای بهبود وضعیت انجام دهد؛ از طریق سیاستگذاری طراحی شده ویژه زنان سعودی با رعایت خواستههای نابرابری که در خانواده و محیط کاربا آن روبه رومیشود. «چشم انداز 2030 پادشاهی» متضمن یک استراتژی است که قصد آن بالا بردن 30درصدی میزان مشارکت زن دربازار کاراست از طریق حمایت از امکانات آن و توسعه دادن توانهای و صیقل زدن استعدادها برای رسیدن به این نسبت و بهره برداری از تجارب بینالمللی و برنامه حمایت از توانهای سازمان ملل با درنظر گرفتن آثار مثبت توانمند سازی زن ازنظر اقتصادی، از جمله بالا بردن تولید ناخالص ملی.
و برای این بلندپروازی وقفه ناپذیر، پادشاهی عربی سعودی کار جدی برای برداشتن گامهای مهم در عرضه تلاشهای مربوط به توانمندسازی زن و اولویت بخشیدن به آن و فعالیت برای بالابردن نسبت مشارکت زن دربازار کار دارد تا بدل به عنصری اثرگذار برای ساخت جامعه و به حرکت درآوردن چرخ توسعه درآن بشود. مسئلهای که با یکی از مهمترین اهداف گروه بیست همخوانی دارد. ابتکار عملی برای حمایت و توانمند سازی اقتصادی زن که پادشاهی در ماه نوامبر سال جاری میزبان آن خواهد بود.
منبع: الشرق الاوسط فارسی