کج اخلاقی با سودان
در منطقه ما مسائل همیشه آنگونه که در ظاهر نشان میدهند نیستند، مانند هجوم سنگین علیه سودان و رئیس شورای حکومتی آن عبدالفتاح البرهان. بهانه این یورش دیدار او با نخست وزیر اسرائیل در اوگانداست، اما محرک واقعی پشت این حملات کسی نیست جز جماعت «اخوان» که سال گذشته قدرت را در سودان از دست دادند. این گروه به دنبال انتقام از مقامات سودانی است که دست به پاکسازی هزاران نفر از افراد وابسته به آنها از سازمانها و مؤسسههای آموزشی، امنیتی و اقتصادی زدند که جماعت در زمان حکومت سابق به آنها دست یافتند.
سودان مانند کشورهای دیگر با تهدیدهای خطرناکی روبه رواست که نمیتوان ساده از کنار آنها گذشت و نمیتواند علیه منافع عالیه خود عمل کند. یادمان نرود که تعامل سیاسی با اسرائیل را بیش از نیمی از کشورهای عربی از جمله تونس، قطر، مغرب، مصر، اردن، عمان و ... انجام دادهاند و باز فراموش نکنیم چند کشور عربی پیش از این روابط خود را با حکومت فلسطینی به این بهانه که قراردادی با اسرائیل بست، قطع کردند و اکنون برخی مقامات آنها همان اشتباه را تکرار میکنند.
کج خلقی سیاسی با دولتهای عربی به نام فلسطین یا اسرائیل پذیرفته نیست و همه از این ادبیات سیاسی فرومایه که بدون در نظر گرفتن شرایط و ضرورتها به کشورها توهین میکنند خسته شدهاند. کشورها منافع و تصمیمات عالیه دارند که جایی برای رأی گیری درباره آنها در «توئیتر» و فشار هوسبازان یا منافع خاص نیست. چرا حکومت فلسطینی با دولت اسرائیل تعامل دارد و از آن برق میخرد و اطلاعات امنیتی با آن رد و بدل میکند؟ دلیل این است، چون ناچار است. چرا مقامات سیاسی سودانی با یک مقام اسرائیلی دیدار میکنند؟ چون کشورشان هنوز در محاصره است و ناچار است به دنبال راه حلهایی برای پایان دادن به بحرانها باشد.
امروز سودان در یک مرحله سخت انتقالی به سرمیبرد که درآن با توطئهها داخلی و خارجی روبه رواست و فلسطینیها نباید یک طرف این مناقشه باشند که مورد بهرهبرداری قرار میگیرد. فراموش نکنیم نظام سابق سودان جزء دایره پیمان ایران بود و ایرانیها آن را در سالهای گذشته وارد جنگهایی کردند و در آن دوره سودانیها در دایره رویارویی افتادند و مردماش به اندازه کافی هزینه پرداختند. تعقیب و گریزهای هوایی و دریایی روی داد و چند کشتی ایرانی در مقابل بنادر سودانی غرق شدند و پادگان آموزشی ایرانی در خاک سودان بمباران شد. جنایتهای نظام سابق علیه مردماش موجب شد در فهرست تحریمهای بینالمللی و امریکایی گنجانده شود. سودان گزینههای زیادی ندارد اگر بخواهد تحریمها برداشته شوند و از دایره درگیری ایرانی دور شود و به سمت توسعه داخلی برود.
ماشین تحریکهای «اخوان» از زمانی که سودان موفق شد به توافقی منحصر به فرد در مناطق ناآرامیهای سیاسی در منطقه عربی دست یابد، به شکل سنگینی به کار افتاده است. به همین دلیل انتظار میرود که جماعت انتقام جو و متحدانش تحریک کنند، تعدادی از رهبران آن به استانبول گریختند و آنجا مستقر شدهاند تا به رهبران مصری «اخوان» و دیگران ملحق شوند.
جدای از انگیزههای انتقاد از سودان، مسئله فلسطین بازنده بزرگ خواهد بود وقتی که گروهی همانند اینها از آن استفاده کنند که مدتها بود از آن برای منافع خود و در درگیریهای خود سوء استفاده کردهاند. برخی مقامات فلسطینی نزدیک به دوحه که دست به این تحریک میزنند، هیچکدامشان جرأت نمیکنند درباره خود دوحه به زبان بیاورند. دیدار سرهنگ البرهان دو ساعت در عنتیبی طول کشید، در حالی که در مقابل دیدارهایی که از دهه نود درجریاناند سکوت میکنند.
منبع: الشرق الاوسط فارسی