در چند روز گذشته رسانههای فارسی زبان داخل و خارج کشور، مسئلەی پیروزی آقای دونالد ترامپ برای تصدی پست ریاست جمهوری امریکا را از زوایای مختلف بررسی کردند اما یکی از موضوعات اصلی که ترامپ میتواند بر آن تاثیرگذار باشد و رسانههای ایران آن را مد نظر قرار ندادند موضوع انتخاب رهبر آینده ایران یا همان انتقال قدرت یا تداوام در ساختار جمهوری اسلامی ایران است.
در سال ١٣٩٤ تریبونهای رسمی وابسته به جمهوری اسلامی و شخص علی خامنهای مسئله جایگزینی رهبر آینده در ساختار جمهوری اسلامی را مطرح کردند؛ باتوجه به سن آقای خامنهای و اخبار ضد و نقیضی که از بیماریهای او درج میشود و به استناد رفتاری که جناحهای درون رژیمی در انتخابات "مجلس خبرگان رهبری" به خرج دادند، میتوان ادعا کرد که مسئلەی جایگزینی خامنهای در شرایط حال یکی از موضوعات کلان درون رژیم است که جناحهای سیاسی داخلی آن را در خفا بررسی میکنند.
اگر سیاستهای ترامپ در خاورمیانه بر اساس "رفتار غیر قابل تحمل ایران در منطقه" طراحی شود، بدون شک این موضوع چالشی اساسی در پیش روی جمهوری اسلامی قرار خواهد داد، اما حتی در صورت عدم طراح سیاستهای خاورمیانەای رئیس جمهور جدید امریکا بر اساس "رفتار غیر قابل تحمل ایران در منطقه"ی خاورمیانه، مسئلەی انتخاب رهبر آینده ایران تنها یک موضوع منطقهای نیست بلکه جهانی است.
واضح است که جناحهای درون رژیمی جمهوری اسلامی رفتارهای منطقهای متفاوتی دارند و اگر سیاست خارجی روحانی، خاتمی و هاشمی رفسنجانی را به عنوان رویەی سیاست خارجی جناح موسوم به اصلاحطلب درون رژیم قلمداد کنیم، بە این معناست کە این جناح در تلاش است تنش در سیاست خارجی را کاهش دهد و در برابر سیاستهای این جناح، گروه احمدینژاد و رفتار منطقهای سپاه قدس نشان دهندەی آن است که اصولگرایان از تنشزایی در منطقه و حتی ایجاد جنگهای نیابتی ابائی ندارند.
به دلیل اختلاف رویەی جناحهای درون رژیمی جمهوری اسلامی در سیاست منطقهای موضوع انتخاب رهبر آینده جمهوری اسلامی از یک موضوع درون رژیم به یک مسئله پر اهمیت منطقەای تبدیل شده است البته اختلافات درون رژیم و جناحبندیهای حاصل از آن، باعث شده است که مسئلەی انتخاب رهبری در چهارچوب موضوع "انتقال قدرت" قرار بگیرد.
بنابراین به دلیل جناحبندیهای موجود در ساختار رژیم و بر پایەی اینکه جناحهای درون رژیم سیاست خارجی متفاوت را اتخاذ میکنند و چون جناح اصولگرا در شرایط حال بر اساس حفظ منافع و اجرای سیاستهای خامنهای، قوام گرفته است مسئله انتخاب رهبر آینده جمهوری اسلامی اختلافی درون رژیمی و یک مسئله مهم منطقهای است.
ریاست جمهوری دونالد ترامپ اگر حتی چهار سال باشد و در این چهار سال مرگ و یا موضوع عدم توانایی خامنهای هم مطرح نگردد، به دلیل اینکه تغییر رفتار جمهوری اسلامی در سطح منطقه در راستای منافع رقبای ایران است، باز هم ترامپ میتواند اتحادی منطقهای برای عدم دسترسی اصولگرایان به رهبری آینده ایران را شکل دهد و شکلگیری این اتحاد تنها مستلزم کاهش تنش امریکا با رقبای ایران در سطح خاورمیانه است. امریکا با کاهش تنش با روسیه میتواند این کشور را نیز به ارودگاه متحدان انتقال قدرت از اصولگرایان به اصلاحطلبان در ساختار رژیم ایران وارد کند.