درباره مسیر زیارتی کامپوستلا چه میدانیم؟
پائولو کوئیلو داستان مشهور «زیارت» را بر مبنای سفر زیارتی خود در مسیر کامپوستلا به رشته تحریر درآورده است
«مسیر زیارتی کامپوستلا»، که در انگلیسی به آن «راه سنت جیمز» میگویند، شبکهای از راههای زیارتی در جنوب اروپاست که به زیارتگاه یعقوب زبدی منتهی میشود، و کلیسای کاتولیک در کنار مسیرهای زیارتی رم و بیتالمقدس آن را یکی از «سه راه زیارتی بزرگ جهان مسیحیت» اعلام کرده است.
یعقوب زبدی یکی از دوازده حواریون عیسی مسیح، و به روایت «عهد جدید» اولین حواری بود که «شهید» شد. در قرن نهم میلادی ادعا شد که بقایای یعقوب در ارض مقدس پیدا شده و با کشتی به شمال اسپانیا منتقل و در آنجا دفن شده است. محل دفن آن بقایا به شهر کامپوستلا در شمال غربی اسپانیا تبدیل شد.
کامپوستلا به تدریج به مرکزی زیارتی بدل گشت. پس از فتح قرناطه در سال 1492، پاپ الکساندر ششم رسماً کامپوستلا را به عنوان یکی از سه مسیر زیارتی بزرگ جهان مسیحیت اعلام کرد. اهمیت این مسیر به قدری زیاد بود که پیمودن آن میتوانست به بخشیدن گناهان زائر توسط کلیسا منجر شود.
با وجودی که راه سنت جیمز در قرون وسطای متاخر مسیری پر رفت و آمد بود، مجموعهای از وقایع، شامل پاندمی طاعون در سراسر اروپا، وقوع رنسانس و کمی بعدتر اصلاحات پروتستان، و ناآرامیهای سیاسی و مذهبی در اروپا طی قرون شانزدهم و هفدهم به تدریج این راه را متروک کرد.
کامپوستلا از قرن نوزدهم، با اوجگیری رومانتیسم تاریخی در تمدن غربی و ظهور ناسیونالیسم در اسپانیا، اهمیتی دوباره یافته است. شورای اروپا در سال 1987 مسیر کامپوستلا را که از فرانسه، اسپانیا و پرتغال میگذرد به عنوان «اولین مسیر فرهنگی شورای اروپا» انتخاب کرد.
امروزه مسیر زیارتی کامپوستلا علاوه بر مذهب، اهمیت تاریخی، فرهنگی و توریستی دارد. این جاده بستر تاریخی برخورد افراد و عقاید و تبادل افکار بوده است، که بر همین مبنا در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. این مسیر در میان تیمهای دوچرخهسواری و گروههای تور سازمانیافته هم محبوب است.
پائولو کوئیلو، نویسنده معروف برزیلی، داستان مشهور «زیارت» (1987) را بر مبنای سفر زیارتی خود در مسیر کامپوستلا به رشته تحریر درآورده است. پرسونای کوئلیو طی این سفر میآموزد که حقیقت زندگی را در چیزهای ساده بجوید، و در طول راه متحول میشود و به رستگاری میرسد.