کشف جوان‌ترین سیاره بزرگتر از مشتری

مجموعه انرژی‌هایی که چندین میلیون سال پیش این سیاره را ایجاد کرده، کماکان آن را داغ نگه داشته است

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

یک تیم پژوهشی بین‌المللی به رهبری دانشگاه هاوایی اخیرا یکی از جوان‌ترین سیارات را کشف کرده که بر اساس یافته‌ها چند برابر بزرگتر از مشتری، بزرگترین سیاره منظومه شمسی است.

پژوهشگران این سیاره جوان را اولین بار در سال 2018 در حال چرخش به دور یک «نوزاد-ستاره» دورافتاده مستقر در یک «گهواره ستاره‌ای» پیدا کردند. این سیاره، که دانشمندان آن را 2M0437b نام نهاده‌اند، تنها چند میلیون سال پیش متولد شده است. در مقام مقایسه، سیاره زمین نزدیک چهار میلیارد و خرده‌ای سال عمر دارد.

Advertisement

از آنجایی که 2M0437b بسیار جوان است، هنوز سرد نشده، و مجموعه انرژی‌هایی که چندین میلیون سال پیش آن را ایجاد کرده، کماکان آن را داغ نگه داشته است. دانشمندان در بیانیه مطبوعاتی‌شان در این باره گفتند که دمای این سیاره تقریبا به اندازه گدازه‌های فورانی آتشفشان کیلائویی در هاوایی است.

برای ردیابی ستاره‌ای که سیاره جوان به دورش می‌چرخد، دانشمندان از «رصدخانه کِک» در هاوایی بهره گرفتند. مشاهدات آنها با قطعیت مشخص کرد که 2M0437b سیاره‌ای متعلق به آن ستاره است، و نه جسمی مستقل. از آنجایی که ستاره خیلی کند حرکت می‌کند، سه سال طول کشید تا پژوهشگران به این نتیجه قطعی برسند.

2M0437b و ستاره مادرش در «سحابی ثور»، که یکی از گهواره‌های ستاره‌ای مشهور است که منزل‌گاه اجرام کیهانی جوان است، قرار گرفته‌اند. از آنجایی که این سیاره مداری بسیار گسترده‌تر از سیارات منظومه شمسی دارد، و فاصله آن از ستاره‌اش تقریباً 100 برابر فاصله زمین تا خورشید است، مشاهده آن بدون فناوری اپتیک تطبیقی جدید دشوار بود.

دانشمندان از کشف این سیاره خیلی خوشحال هستند، چرا که مشاهده مداوم این سیاره جوان به آنها کمک می‌کند فرایند شکل‌گیری و رشد سیارات کیهان، از جمله زمین خودمان، را به طور مستقیم مشاهده کرده و درباره آن اطلاعات بیشتری به دست آورند.

بیشترین بازدید موضوعات مهم