ذوب شدن یخچال‌های قطبی باعث حرکت پوسته زمین می‌شود

حرکت پوسته زمین در اثر ذوب یخچال‌های قطبی، روی حرکت لایه‌های تکتونیک و ایجاد زلزله تاثیر می‌گذارد

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

ذوب شدن یخچال‌های قطبی نه تنها سطح اقیانوس‌ها را بالا می‌آورد، بلکه باعث حرکت پوسته زمین می‌شود، که تبعات بسیاری برای حیات روی سیاره زمین خواهد داشت.

با ذوب شدن یخچال‌های گرینلند، قطب جنوب، و جزایر قطب شمال، پوسته زمین در زیر این توده‌های یخ به حرکت درمی‌آید، که تأثیرش تا صدها و شاید هزاران مایل دورتر قابل اندازه‌گیری است.

از طریق تجزیه و تحلیل داده‌های ماهواره‌ای درباره ذوب یخچال‌ها از سال 2003 تا 2018 و مطالعه تغییرات پوسته زمین، محققان اخیرا توانسته‌اند تغییرات زمینِ زیر یخچال‌ها را مشاهده کنند، و دریافته‌اند که پوسته زمین پس از ذوب یخچال عموما در جهت افقی و گاهی در جهت عمودی به حرکت درمی‌آید.

مثلا تخته چوبی را تصور کنید که روی آب وان حمام شناور است. وقتی تخته را به پایین فشار می‌دهید‌، آب از زیر آن درمی‌رود و به سمت پایین حرکت می‌کند. اگر تخته را بالا بیاورید، آب زیرش هم بالا می‌آید تا فضای خالی را پر کند. این مشابه همان اتفاقی است که با ذوب یخ‌چال‌ها برای پوسته زمین می‌افتد.

حرکت پوسته زمین به نوبه خود بر چگونگی ادامه ذوب و حرکت یخچال تأثیر می‌گذارد. به عنوان مثال، در برخی از مناطق قطب جنوب، جابجا شدن پوسته زمین باعث تغییر شیب سنگ بستر زیر یخچال می‌شود، و این می‌تواند بر جهت حرکت یخ تأثیر بگذارد.

شناسایی عوامل ایجادکننده حرکت پوسته، برای طیف وسیعی از پژوهش‌های زمین‌شناسی اهمیت ویژه دارد. یکی از مهمترین‌هایش تاثیرگذاری حرکت پوسته زمین در اثر ذوب یخچال‌های قطبی روی حرکت لایه‌های تکتونیک و ایجاد زلزله است.

یخچال‌های فعلی زمین عموما بازماندگان آخرین «عصر یخبندان» در دوران زمین‌شناسی پلیستوسن هستند، که حدود 2.6 میلیون سال پیش آغاز شد و تا حدود 11000 سال پیش ادامه داشت. در آن دوران یک لایه پیوستهٔ عظیم یخ تمام اروپای شمالی و اسکاندیناوی را پوشانده بود. امروزه سیاره زمین هنوز تحت تاثیر تبعات عصر یخبندان است.

بیشترین بازدید موضوعات مهم