سازمان ملل خواستار وضع قوانین بیشتر بر استفاده کشورها از جاسوسافزارها شد
«پگاسوس» به شکل مخفیانه میکروفن و دوربین تلفنهای همراه را کنترل میکرد
کارشناسان حقوق بشری که با سازمان ملل متحد همکاری میکنند، از کشورها خواستهاند فروش و انتقال جاسوسافزارها و سایر فناوریهای نظارتی را تا زمان تعیین قوانین مربوط به استفاده از آنها متوقف کنند تا از نقض حقوق بشر جلوگیری شود.
به گزارش «ایبیسی نیوز»، پنجشنبه 12 اوت، دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد اعلام کرد «برخی کشورها از ابزارهای فوق پیشرفته شنود برای جاسوسی، ارعاب و سکوت فعالان حقوق بشر، روزنامهنگاران و مخالفان سیاسی استفاده میکنند.»
ماه گذشته، تحقیقات یک کنسرسیوم متشکل از چند سازمان رسانهای مشخص کرد جاسوسافزار «پگاسوس»، ساخت شرکت خصوصی اسرائیلی «اناواس»، برای جاسوسی از روزنامهنگاران، فعالان حقوق بشر، سیاستمداران و دگراندیشان سیاسی مورد استفاده قرار گرفته است.
پگاسوس با نفوذ به تلفنهای همراه اطلاعات شخصی و موقعیتهای مکانی را رصد و به شکل مخفیانه میکروفن و دوربین آنها را کنترل میکرد و این امکان را به هکرها میداد تا از ارتباطات خبرنگاران با منابع خبری جاسوسی کنند.
هشت کارشناس حقوق بشر از این شرکت خواستهاند تا اعلام کند آیا تاثیر استفاده از چنین ابزارهایی بر حقوق بشر را ارزیابی کرده و یا هرگونه یافتههای تحقیقات داخلی خود را در این زمینه منتشر کرده است یا خیر؟
کارشناسان تاکید کردند قوانین بینالملل حقوق بشر، کشورها را ملزم میکند تا از حفاظت در برابر شنود غیرقانونی، تجاوز به حریم خصوصی و تهدید علیه آزادیهای اساسی مانند آزادی بیان و تجمع اطمینان پیدا کنند.
در این بیانیه آمده است که کارشناسان مستقل درباره این موضوع با شرکت «اناواس» و دولت اسرائیل در تماس مستقیم هستند.
پیامرسان واتساپ که زیرمجموعه فیسبوک است، در سال 2019، شکایتی را از «اناواس» مطرح و در آن اعلام کرد این شرکت با استفاده از نقطه ضعف در سیستم عامل این پیامرسان، بر روی حدود 1400 تلفن همراه بدافزار جاسوسی نصب کرده است.