آیا سوءقصد عليه الكاظمى براى جلوگيرى از كانديداتورى مجدد وى بود؟
تحلیلگران سیاسی: گروههای مسلح وابسته به ایران در عراق تلاش میکنند تا از سیاست افزایش تنش و سوق دادن کشور به لبه پرتگاه به نفع خود بهرهبرداری سیاسی کنند
تلاش گروههای مسلح عراقی برای ترور مصطفی الکاظمی، نخستوزیر این کشور که روز گذشته با هدف قرار دادن منزل او با سه پهپاد انفجاری انجام گرفت، بار دیگر اهداف شبهنظامیان و خروج آنها از چارچوب حاکمیت قانون را آشکار کرد.
به گفته برخی تحلیلگران سیاسی، هدف قرار دادن الکاظمی در سحرگاه یکشنبه، توسط شبهنظامیان حشد الشعبی وابسته به ایران که از نتایج انتخابات پارلمانی دهم اکتبر ناراضی هستند، صورت گرفت و هدف از این هجوم رساندن پیامی روشن و صریح به نخستوزیر است که این گروهها نه از نتایج انتخابات راضیاند و نه با تمدید مجدد دوره دوم نخست وزیری الکاظمی که نام او یکی از برجستهترین نامهای مطرح شده در صحنه سیاسی عراق برای تشکیل دولت آینده این کشور است.
آیا حمله حامل پیام هشدار بود؟!
بسیاری از تحلیلگران این حمله را حامل پیام هشداری برای الکاظمی دانستند که بهدنبال دوره دوم نخستوزيری است و نه سوءقصد به جان او.
به گزارش «نیویورک تایمز»، ریناد منصور، رئیس بخش «ابتکار عراق» در اندیشکده تحقیقاتی «چتمهاوس» در این زمینه گفت: «در گذشته ما شاهد رویدادهای مشابهی با استفاده از خشونت بودیم، اما لزوماً برای ترور نبود، بلکه برای ترساندن، هشدار و ارعاب طرف سیاسی بود».
سياست بحرانسازی
احسان الشمری، تحلیلگر عراقی و رئیس مرکز تفکر سیاسی در بغداد، تشدید تنشهای دو روز گذشته در مجاورت منطقه سبز را تلاشی از سوی جناحهای وابسته به تهران برای «بحرانسازی، افزایش تنش و سوق دادن عراق به لبه پرتگاه برای کسب امتیاز و دستاوردهای بیشتر» در تشکیل دولت بعدی دانست.
از زمان اعلام رسمی نتایج اولیه انتخابات، نیروهای وابسته به ایران که در این انتخابات شکست سنگینی خوردهاند، با نتایج اعلام شده از سوی کمیسیون انتخابات مخالفت کردند. این گروهها بهویژه گروه الفتح به رهبری هادی العامری، یار نزدیک قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، با از دست دادن بیش از یک سوم از کرسیهای قبلی خود در پارلمان شکست سنگینی را متحمل شدند.
گروههای وابسته به ایران بهرغم تایید نتایج انتخابات از سوی ناظران سازمان ملل، اتحادیه عرب، کمیسیون انتخابات عراق و هیئتهای نمایندگی دیگر أحزاب سیاسی ناظر بر روند انتخابات، نتایج را نپذیرفته و خواستار بازشماری کامل آراء شدند.
دلایل شکست سنگین گروههای وابسته به ابران
برخی کارشناسان معتقدند این گروهها بهدلیل غرق شدن در فساد مالی، دزدی، اختلاس از یک سو و آغشتهشدن دستشان به خون کنشگران و جوانان قیام کرده عراقی، بهشدت پایگاه خود را از دست دادند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مهمترین دلیل عدم تمایل تودههای عراقی به انتخاب مجدد الفتح و الحشد الشعبی اقدامات سرکوبگرانه و خشونت آمیز شاخههای نظامی این ائتلاف وابسته به سپاه قدس ایران که یک نهاد تروریستی به شمار میرود، است.
نتایج انتخابات پارلمانی عراق که در دهم ماه گذشته برگزار شد، نشان داد که جریان صدریها به رهبری مقتدی صدر روحانی برجسته شیعه با کسب بیش از 70 کرسی، دوباره بزرگترین بلوک در پارلمان را در اختیار دارد. اگر چه این نتایج کارت بسیار قوی بهدست مقتدی صدر بهشمار میرود اما او به تنهایی نمیتواند دولت آینده را تشکیل دهد. لذا برای به حاشیه بردن گروههای وابسته به ایران باید با کردها یا سنیها ائتلاف تشکیل دهد و البته هم سنیهای عراق و هم کردها آماده تشکیل ائتلاف با صدر هستند چراکه هیچکدام از این جریانها دل خوشی از گروههای شبهنظامی تروریستی وابسته به ایران ندارند.