با وخامت اوضاع در اتیوپی آمریکا کارمندان سفارت خود در آدیسآبابا را تخلیه میکند
بلینکن از تمامی طرفهای منازعه در اتیوپی خواست سلاحها را بر زمین نهاده و گفتوگوها را آغاز کنند
واشنگتن به رده دیپلماتهای غیر اساسی خود در اتیوپی دستور داد تا این کشور را ترک کنند.
بر اساس گزارشها، واشینگتن شنبه، 6 نوامبر، دلیل این دستورالعمل ادامه بحران و تشدید ناامنی و جنگ در اتیوپی عنوان کرد.
پیشتر نیز آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، از همه طرفها خواسته بود که سلاحهای خود را زمین گذاشته و به گفتوگو روی بیاورند.
وزیر خارجه آمریکا مشخصا از نیروهای جبهه آزادیبخش خلق تیگری خواسته بود تا «فورا» پیشروی خود را به سمت آدیس آبابا، متوقف کنند.
گفتنی است که جفری فلتمن، فرستاده ویژه آمریکا به منطقه شاخ آفریقا، در حال مذاکره برای میانجیگری به هدف توقف این جنگ یک ساله است.
این موضع واشنگتن در حالی مطرح میشود که جبهه آزادیبخش خلق تیگری، ارتش آزادیبخش اورومو و 7 نیروی دیگر از تشکیل اتحادی به نام «جبهه متحد جدید نیروهای فدرال اتیوپی» علیه کابینه ابی احمد، نخست وزیر اتیوپی خبر دادند. این ائتلاف مخالفان دولت اتیوپی همزمان با نزدیک شدن عناصر مسلح اپوزیسیون به آدیسآبابا و در جهت تلاش برای دستیابی به یک گذار سیاسی تشکیل میشود.
برهان گبریکریستوس، وزیر امور خارجه پیشین و از مقامات تیگرای در واشنگتن گفت:«برای ما هیچ محدودیتی وجود ندارد» او افزود: «قبل از فروپاشی اتیوپی قطعاً تغییری را در اتیوپی شاهد خواهیم بود.»
بلینکن شامگاه جمعه 5 نوامبر در بیانیهای، خواستار آتشبس و اجرای گفتوگو شد. او گفت: «با توجه به این که منازعه در اتیوپی، یک سال تمام ادامه داشته، رهبران اتیوپی - در داخل و خارج از دولت و در سراسر کشور - با نیازی مبرم برای اقدام فوری و کاهش درد و رنج مردم اتیوپی، روبرو هستند.»
او نگرانی شدید خود را در مورد خطر خشونت فرقهای مورد تاکید قرار داد. به گفته او این خشونت فرقهای با لفاظیهای تهاجمی همه طرفهای درگیر، تشدید شده است. بلینکن هشدار داد که «لحن تحریک کننده، شعلههای این درگیری را تشدید کرده و راه حل مسالمتآمیز را بیش از هر زمان دیگری از دسترس خارج میکند.»
او همچنین «نگرانی خود را در مورد دستگیریهای خودسرانه نژادی در آدیسآبابا» ابراز کرد. بلینکن با اشاره به اینکه «بیش از 900 هزار نفر با شبه قحطی مواجه هستند»، از همه نیروها خواست تا «سلاحهای خود را زمین گذاشته و گفتوگو برای حفظ وحدت و یکپارچگی دولت اتیوپی» را آغاز کنند.
او از دولت ابی احمد خواست تا «حملات خود از جمله حملات هوایی به مناطق پرجمعیت در تیگری و بسیج شبهنظامیان قومگرا را متوقف کند.» او همچنین از دولت اریتره خواست نیروهای خود را از اتیوپی خارج سازد.
بلینکن از نیروهای جبهه آزادیبخش خلق تیگری و ارتش آزادیبخش اورومو خواست تا فوراً پیشروی کنونی به سمت آدیس آبابا را متوقف کنند. او از همه طرفها خواست تا «مذاکرات بدون پیششرط برای آتشبس را به هدف یافتن مسیری پایدار به سوی صلح آغاز کنند.»
سفارت ایالات متحده در آدیسآبابا با توجه به وخامت سریع وضعیت امنیتی، به شهروندان آمریکایی در اتیوپی توصیه کرد که این کشور را ترک کنند. این سفارتخانه برای دادن کمک برای سفر هوایی از فرودگاه بینالمللی بولی، ابراز آمادگی کرده و خاطر نشان کرد: «فضای امنیتی اتیوپی، بسیار ناپایدار است. لذا ما به اتباع آمریکا در اتیوپی، توصیه میکنیم، در اسرع وقت این کشور را ترک کنند.»
شورای امنیت جمعه 5 نوامبر خواستار پایان دادن به تشدید و گسترش درگیریها در اتیوپی و امکان دسترسی بلامانع به کمکهای بشردوستانه به این کشور شد که از یک دهه گذشته با بدترین بحران قحطی در جهان در منطقه جنگزده تیگرای مواجه است.
گفتنی است که شورای امنیت دوشنبه آینده برای بررسی بحران اتیوپی تشکیل جلسه خواهد داد.
شورای امنیت از همه طرفها خواست از «گفتمان نفرتپراکنانه و تحریک به خشونت و تفرقه خودداری کنند.»
اعضای شورای امنیت همچنین از طرفهای متخاصم خواستند «به خصومتها پایان داده و برای برقراری آتشبس دائمی، مذاکره کرده و شرایطی را برای آغاز گفتوگوهای جامع ملی در اتیوپی در راستای حل بحران و پیریزی پایههای صلح و ثبات در سراسر کشور ایجاد کنند.»