گفتوگوی وزیران خارجه سعودی و آمریکا درباره برنامه اتمی ایران
وزیر خارجه آمریکا بر هماهنگی کامل با کشورهای بریتانیا، آلمان و فرانسه برای بازگشت ایران به برجام تاکید کرد
فیصل بن فرحان وزیر خارجه سعودی و آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا درباره تلاشهای بینالمللی برای کنترل برنامه اتمی ایران و امنیت و ثبات خاورمیانه بحث و گفتوگو کردند.
وزیران خارجه سعودی و آمریکا یکشنبه 31 اکتبر در حاشیه اجلاس گروه 20 در رم، پایتخت ایتالیا با اشاره به روابط دیرینه و راهبردی میان دو کشور، بر گسترش همکاریهای دوجانبه در تمام زمینهها تاکید کردند.
بن فرحان و بلینکن درباره بسیاری از مسائل منطقهای و بینالمللی گفتوگو کرده و امنیت و ثبات در خاورمیانه و تقویت فرایند صلح در منطقه و جهان را مورد بحث قرار دادند.
دو طرف همچنین درباره تلاشهای مشترک در رابطه با تغییرات اقلیمی، حمایت از محیطزیست و سرمایهگذاری پایدار مذاکره کردند.

در این دیدار ابتکار عملهای «سعودی سبز» و «خاورمیانه سبز» مورد بحث قرار گرفت و از تاثیر این ابتکار عملها بر حمایت از محیط زیست در کره زمین و پایداری اقلیم تمجید شد.
دو وزیر خارجه در مورد برنامه اتمی ایران و شرایط کنونی سودان نیز گفتوگو کردند و خواستار ثبات و امنیت در سودان شدند.
در این دیدار، شاهزاده فیصل بن سطام بن عبدالعزیز سفیر سعودی در ایتالیا نیز حضور داشت.
هماهنگی جامعه جهانی
وزیر خارجه آمریکا پیش از این دیدار در گفتوگو با شبکه «سیانان» اعلام کرد که کشورش با بریتانیا، آلمان و فرانسه در رابطه با بازگشت ایران به برجام توافق نظر کاملی دارد اما هنوز از اراده تهران برای از سرگیری مذاکرات اتمی وین مطمئن نیست.
همزمان، سرگئی لاواروف، وزیر خارجه روسیه نیز تصریح کرد که کشورش از بازگشت کامل، بدون استثنا و بدون تعهدات اضافی به برجام حمایت میکند.
لاواروف در واکنش به تلاشها برای از سرگیری مذاکرات وین گفت: «این تلاشها نشانگر اراده همه طرفها برای بازگشت به مذاکرات است.»
او افزود: «ما بازگشت به توافق سال 2015 که به تصویب شورای امنیت سازمان ملل رسید را تایید کرده و هر گونه حذف و اضافه و شرط از سوی ایران را رد میکنیم.»
ایران از سرگیری مذاکرات را به بازگشت آمریکا به «نقطه خروج ترامپ از برجام» مشروط کرده که بهمعنای حذف تمام تحریمهای اعمالشده پس از خروج ایالات متحده از توافق هستهای تعبیر شده است.
شرط ایران
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، در اظهاراتی گفت، اگر برای بازگشت به برجام ارادهای جدی در آمریکا وجود داشته باشد، اصلا نیازی به این همه مذاکره وجود ندارد، کافی است از همین فردا یک فرمان اجرایی از سوی رئیس جمهور آمریکا صادر شود و آنها اعلام کنند «به نقطهای که ترامپ از آن خارج شد»، برمیگردند.
عبداللهیان افزود که «همه کشورهای مذاکرهکننده در یک طرف و ما در طرف دیگر قرار داریم به همین دلیل باید ارزیابی دقیقی از منافع خود در این مذاکرات داشته باشیم.»

او درباره تاثیر مذاکرات اتمی بر روابط ایران با کشورهای منطقه نیز گفت: «باید صبر کرد و دید آیا دیگر کشورها اراده لازم برای ادامه مذاکرات دارند.»
وی ادامه داد که «میز مذاکرات مکان نبرد و جنگ دیپلماتیک است و باید در جریان مذاکرات از منافع کشور دفاع کنیم.»
وزیر خارجه ایران در مورد موانع از سرگیری مذاکرات اتمی ابراز داشت: «ما در داخل کشور هیچ مانعی برای ادامه مذاکرات نداریم، مشکل اصلی نوع بازی طرف آمریکایی در این مذاکرات است.»
مذاکرات اتمی وین میان ایران و قدرتهای جهانی برای احیای برجام که از فرودین گذشته آغاز شد، پس از روی کار آمدن ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری جدید ایران در اواخر خرداد متوقف شد.
مقامات دولت جدید ایران آمادگی خود را برای از سرگیری مذاکرات هستهای در اواخر ماه نوامبر اعلام کرده اما همزمان شروطی برای آغاز مجدد این مذاکرات نیز تعیین کردهاند.
-
وزیر خارجه ایران خواستار بازگشت آمریکا به «نقطه خروج ترامپ از برجام» شد
امیرعبداللهیان با تکرار مواضع پیشین خود، خواستار آزادی 10 میلیارد دلار از اموال مسدودشده ایران شد ايران -
ابراز نگرانی آمریکا و سه کشور اروپایی از شتاب برنامه هستهای ایران
کشورهای غربی از غنیسازی اورانیوم و تولید فلز اورانیوم در ایران نگران هستند بين الملل -
فارین پالیسی: تهدید به جنگ تنها راه دستیابی به صلح با ایران است
به گفته نویسنده این مقاله، اگر ایران از پیامدهای پیشبرد برنامه هستهای «جاهطلبانه» خود واهمهای نداشته باشد، دیپلماسی آمریکا در قبال ایران تاثیر کمتری خواهد داشت و نتیجه آن «خطرناک» خواهد بود ايران