اختلاف بر سر تشکیل بزرگترین فراکسیون پارلمانی عراق
انتخابات پارلمانی عراق با پیروزی ائتلاف صدر به پایان رسید
اگرچه تنشهای مربوط به انتخابات در عراق کاهش یافت اما بحران انتخاباتی هنوز ادامه داشته و نیروهای سیاسی، درگیر تشکیل بزرگترین فراکسیون پارلمانی این کشور هستند؛ فراکسیونی که نقشی تعیینکننده در چیدمان دولت آینده عراق خواهد داشت.
پس از اینکه کمیسیون ناظر بر انتخابات عراق، به تمام درخواستهای اعادهنظر رسیدگی و رای نهایی خود را صادر کرد، تشکیل «بزرگترین فراکسیون پارلمانی عراق» معضل جدید این کشور شده است.
دو طرف برنده و بازنده این انتخابات، یعنی «ائتلاف صدر» و «هیئت هماهنگی شیعیان» (شامل گروههای وابسته به ایران) به دنبال سهم بیشتر در این فراکسیون حداکثری هستند.
ماده 45
طارق حرب، کارشناس حقوقی در خصوص رقابت بر روی بزرگترین فراکسیون پارلمانی عراق به «العربیه» گفت که انتخابات فعلی بر اساس قانون شماره 9 سال 2020 برگزار شد. در ماده 45 این قانون، هر گونه انتقال گروههای سیاسی رقیب به فراکسیون دیگر، پس از اعلام نتایج نهایی انتخابات توسط کمیسیون ناظر بر انتخابات و یا اعلام رای دیوان عالی این کشور، ممنوع اعلام شده است. با این وجود به گفته او، تشکیل ائتلاف بین گروههای مختلف امری قانونی است.
طارق حرب در ادامه میگوید که موضوع بزرگترین فراکسیون پارلمانی عراق با نتایج پایانی انتخابات حل و فصل شده است.
بر اساس نتیجه این انتخابات، «ائتلاف صدر»، به رهبری مقتدی صدر، روحانی شیعه این کشور، با اختلاف زیادی از رقبای خود پیشی گرفت و به پیروزی رسید.
غانم العباد، کارشناس مسائل سیاسی عراق نیز به «العربیه» گفت که ائتلاف صدر، بزرگترین فراکسیون پارلمانی عراق است. او در ادامه گفت، این ائتلاف پیش از انتخابات، با گروههای کرد و ائتلاف «پیشرفت» به تفاهماتی رسیده بود.
به گفته العباد، اکنون و بهویژه پس از اختلافهای گسترده داخلی میان رهبران سیاسی و فرماندهان میدانی «هیئت هماهنگی شیعیان»، ائتلاف صدر به دنبال تشکیل دولت بعدی عراق است.
العباد احتمال تشدید تنشها از سوی جناحهای حامی ایران در «هیئت هماهنگی شیعیان» را رد نکرد. تنشهایی که ممکن است سیاسی باشد و یا به صورت برگزاری تحصنها و تظاهرات خود را نشان دهد.
رهبری مقتدی صدر
سامان داوود، فعال سیاسی که انتخابات عراق را پیگیری کرده است، به «العربیه» گفت، «هیئت هماهنگی شیعیان» به تصمیم کمیسیون عالی ناظر بر انتخابات عراق تن خواهد داد و آن را خواهد پذیرفت.
او در مورد تشکیل بزرگترین فراکسیون پارلمانی این کشور نیز گفت که در سایه قانون انتخابات عراق و ممنوعیت ایجاد ائتلافهای جدید با هدف تشکیل دولت، «هیئت هماهنگی شیعیان» نمیتواند در تشکیل این فراکسیون نقشی داشته باشد.
سامان داوود معتقد است که ائتلاف صدر بزرگترین شانس برای تشکیل دولت جدید را داشته اما برای جلب حمایت کردها با مشکل مواجه است.

برگ برنده
انتخابات زودرس عراق که در اکتبر سال جاری برگزار شد، پیروزی ائتلاف صدر با 72 کرسی در پارلمان این کشور را به همراه داشت. «ائتلاف فتح» که نماینده حشد الشعبی و گروههای مورد حمایت ایران بود، شکست سنگینی را در این انتخابات متحمل شد.
پیروزی در انتخابات عراق، برگ برندهای است که به ائتلاف صدر این امکان را میدهد تا بیشترین نقش را در انتخاب نخستوزیر آینده عراق داشته باشد. با این وجود، برای تشکیل دولت جدید این کشور، این ائتلاف باید با دیگر نیروهای سیاسی به توافق برسد.
-
نگرانیهای فزاینده جمهوری اسلامی ایران از عراق نوین
موقعیت جغرافیایی عراق که از یک سو با ایران و از سوی دیگر با ترکیه هممرز است، این امکان را برای این کشور فراهم آورده است که در درگیری مستقیم علیه ... دیدگاه ها -
مقتدی صدر: به هیچ کشور خارجی اجازه مداخله در نتایج انتخابات عراق را نخواهیم داد
رهبر جریان صدر با تهدید به برداشتن گامهای قاطع، بر مخالفت خود با مداخله کشورهای خارجی در عراق تاکید کرد خاورميانه -
ادامه فشار گروههای وابسته به ایران برای تغییر نتایج انتخابات عراق
طرفهای وابسته به ایران موسوم به «گروههای ولایی» اکثریت خود در پارلمان آینده عراق را از دست دادند خاورميانه