سفارت اتیوپی در قاهره فعالیت خود را به تعلیق درمیآورد
سفیر اتیوپی دلایل تعلیق فعالیت سفارت کشورش در قاهره را مشکلات مالی و اقتصادی اعلام کرد
سفارت اتیوپی در قاهره یکشنبه 26 سپتامبر اعلام کرد، فعالیت خود را از اکتبر آینده برای مدتی نامشخص متوقف خواهد کرد.
مارکوس تکله، سفیر اتیوپی در قاهره در بیانیه مطبوعاتی که توسط رسانههای مصری منتشر شد، تصریح کرد که مدت زمان تعلیق فعالیت سفارت این کشور 3 تا 6 ماه خواهد بود.
سفیر اتیوپی دلایل متوقف شدن فعالیت سفارت کشورش در قاهره را مشکلات مالی و اقتصادی اعلام کرد.
روابط مصر و اتیوپی طی دو سال گذشته بر اثر اختلاف دو کشور بر سر بحران «سد رنسانس» تیره شد اما پس از بیانیه اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر ضرورت بازگشت سه کشور سودان، مصر و اتیوپی به میز مذاکره و دستیابی به توافق الزامآور و نهایی، روابط این کشورها تا حدودی به شرایط عادی بازگشت.
مذاکره با نظارت اتحادیه آفریقا
در همین رابطه سامح شکری، وزیر خارجه مصر اظهار داشت که بیانیه شورای امنیت درباره سد رنسانس باعث تقویت چارچوب مذاکرات با نظارت اتحادیه آفریقا شده است.
شکری روز گذشته در مصاحبه با کانال تلویزیونی «النیل» مصر در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، گفت: «تصمیمات شورای امنیت الزامآور است و سه کشور برای پایاندادن به بحران باید در چارچوب این تصمیمات، مذاکرات را آغاز و به توافق برسند».
او همچنین افزود: «ارسال پرونده سد رنسانس به شورای امنیت، دستاورد بزرگی است و این اقدام باعث حل این بحران از سوی شورای امنیت میشود».
وی ادامه داد که ابتکار عمل سازمان ملل متحد به تقویت مذاکرات بین سه کشور سودان، مصر و اتیوپی با نظارت اتحادیه آفریقا منجر خواهد شد».
وزیر خارجه مصر تاکید کرد، قاهره همواره برای تحقق یک توافقنامه حقوقی الزامآور که منافع سه کشور مصر، سودان و اتیوپی را تضمین کند و به این بحران پایان دهد، تلاش کرده است.
شکری پیشتر تاکید کرده بود که دستیابی به یک توافق الزام آور درباره سد رنسانس، از پیچیدهشدن شرایط و افزایش تنش در منطقه جلوگیری میکند.

بحرانی پیچیده
از سال 2011 ، سه کشور مصر، سودان و اتیوپی برای بهرهبرداری از سد رنساس که اتیوپی آن را بر رودخانه نیل در داخل خاک خود ساخته است، در حال مذاکره هستند. این سد در صورت راهاندازی، با ظرفیت 6500 مگاوات بزرگترین منبع برق آبی در آفریقا خواهد شد.
در مارس 2015 رهبران مصر، سودان و نخستوزیر اتیوپی در خارطوم توافقنامهای تحت عنوان «اعلامیه پایبندی به اصول» را با هدف غلبه بر اختلافات امضا کردند، اما مذاکرات بعدی منجر به اجماع و توافق الزامآور نشد.
در حالی که اتیوپی سد رنسانس را برای دستیابی به توسعه اقتصادی ضروری میداند، مصر آن را تهدیدی بزرگ به شمار میآورد چرا که رودخانه نیل حدود 97 درصد آب کشاورزی و آشامیدنی مصر را فراهم میکند.
بهرغم اینکه مصر و سودان از اتیوپی خواستند آبگیری سد را تا رسیدن به توافق جامع به تعویق بیندازد، آدیس آبابا در 21 ژوئیه 2020 اعلام کرد، پر کردن اولین مخزن این سد به حجم 4.9 میلیارد متر مکعب را به پایان رسانده است.
آدیس آبابا در ژوئیه 2021 نیز اعلام کرد که به هدف خود برای پر کردن سد رسیده است و میزان آب موجود برای شروع تولید انرژی کفایت میکند.
-
مصر: توافق درباره «سد رنسانس» منطقه را از صحنهای شوم در امان خواهد داشت
سامح شکری بر ضرورت دستیابی به راه حل توافقی الزامآوری تاکید کرد که حق توسعه اتیوپی را حفظ و حقوق مصر و سودان را تامین کند.سامح شکری، وزیر امور خارجه ... خاورميانه -
بحران سد«رنسانس»؛ مصر و سودان به اتیوپی هشدار دادند
مصر: قدرت و توانایی دفاع از منافع آبی ملت خود را داریم خاورميانه -
سودان: بدون توافق نمیتوان سد رنسانس را در امنیت راهاندازی کرد
پس از عدم مشارکت سودان در نشست وزیران سه کشور مصر، اتیوپی و سودان برای گفتوگو درباره سد رنسانس که قرار بود شنبه برگزار شود، عبدالله حمدوک نخست وزیر ... اخبار العربيه