ناامیدی و بی‌تفاوتی مردم عراق نسبت به انتخابات پارلمانی

رای‌دهندگان می‌گویند که رویکرد احزاب سیاسی حاکم بر عراق از سال 2003 ثابت بوده و تنها چهرها تغییر کرده‌اند

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

تنها چند هفته دیگر انتخابات پارلمانی عراق برگزار می‌شود اما هیچ گونه شور ‌و شوقی در میان جوانان این کشور برای حضور در انتخابات دیده نمی‌شود.

اکثر شهروندان عراقی بر این باورند که برنامه نامزدهای انتخاباتی به شعار و قول و قرارهای توخالی خلاصه شده است و تنها جمع اندکی از مردم‌ انتخابات را در بهبود شرایط موثر می‌دانند.

Advertisement

فضای انتخاباتی

در حالی که بغداد و دیگر شهرهای عراق شاهد تبلیغات گسترده انتخاباتی از سوی ائتلاف‌های سیاسی و نامزدهای مستقل است، اما ناظران نسبت مشارکت شهروندان را بسیار کمتر از انتخابات سال 2018 برآورد کرده‌اند.

بسیاری از رای‌دهندگان جوان عراقی هیچ دلیلی برای مشارکت در انتخابات پیش رو نمی‌بینند؛ انتخاباتی که قرار بود در سال 2022 برگزار شود اما به‌دلیل اعتراضات سال 2019 علیه فساد اداری و فقدان خدمات دولتی، زودهنگام برگزار می‌شود.

تبلیغات انتخاباتی در عراق
تبلیغات انتخاباتی در عراق

چرا رای بدهم؟

سجاد، یک رای‌دهنده جوان عراقی به «خبرگزاری فرانسه» گفت که عکس نامزدهای انتخاباتی را در همه جا می‌بینم اما برنامه‌ای از سوی آنها برای تغییر شرایط ملاحظه نمی‌کنم.

او‌ که با دوستان خود در یک کافه در پایتخت عراق نشسته بود، افزود: «همه نامزدها فقط شعار می‌دهند و می‌گویند که این کار می‌کنیم و آن کار را انجام می‌دهیم، اما همه اینها فقط قول و قرارهای توخالی است.»

همان احزاب پیشین

محمد، دیگر جوان عراقی و دارای مدرک دانشگاهی در رشته اقتصاد که دو نامزد از پنچ نامزد در حوزه انتخاباتی خود را می‌شناسد، اظهار داشت، باور خود به انتخابات را از دست داده چرا که انتخابات هیچ تاثیری بر تغییر واقعیت‌های عینی نداشته است.

این جوان که شرایط سخت اقتصادی باعث به تاخیر افتادن چند باره ازدواجش شده است، پرسید: «چرا باید رای بدهد در حالی که به عنوان یک شهروند عادی از کوچکترین خدمات عمومی محروم است؟»

وی ادامه داد که احزاب سیاسی از سال 2003 همان احزاب با همان رویکردها هستند و تنها برخی چهرها تغییر کرده‌اند. او‌ افزود: «رای‌دهندگان یا به‌دلیل ترس از دست دادن کار خود یا به‌دلیل روابط عشیره‌ای با نامزدها در انتخابات شرکت می‌کنند.»

عکس نامزدهای انتخابات پارلمان عراق
عکس نامزدهای انتخابات پارلمان عراق

ناامیدی و بی‌تفاوتی

مارسین الشمری، ناظر سیاسی نیز تاکید کرد که انتخابات پارلمانی عراق در فضای ناامیدی و بی‌تفاوتی گسترده به‌ویژه در میان جوانان برگزار می‌شود.

وی هشدار داد که نسبت مشارکت در این انتخابات، بسیار کمتر از انتخابات‌های پیشین خواهد بود.

صالح العلوی، کارشناس مسائل سیاسی نیز تاکید کرد که نرخ مشارکت در انتخابات پارلمانی عراق از 20 درصد فراتر نخواهد رفت. او این نسبت پایین انتخابات را پیامد اعتراضات عمومی چند سال اخیر دانست که به‌رغم‌ گستردگی این اعتراضات و افزایش قربانیان به‌ویژه ربودن و‌ ترور بسیاری از فعالان سیاسی، تغییری در وضعیت کشور ایجاد نشد.

صندوق‌های انتخابات
صندوق‌های انتخابات

فعالان عراقی ربودن و ترورهای سیاسی در کشور را به گروه‌های شبه‌نظامی وابسته به ایران منتسب می‌کنند.

با وجود چنین شرایطی، پیش‌بینی نتایج انتخابات در عراق بسیار مشکل شده است. در انتخابات پیش رو، «جریان صدر» به رهبری «مقتدا صدر»، روحانی شیعه با «ائتلاف فتح»، ائتلافی از گروه‌های وابسته به ایران رقابت خواهد کرد.

پوسترهای تبلیغاتی نامزدهای انتخابات عراق
پوسترهای تبلیغاتی نامزدهای انتخابات عراق

پیشتر، کمیسیون انتخابات عراق از 25 میلیون رای‌دهنده عراقی دعوت کرد در انتخابات زودهنگام پارلمانی این کشور حضور بیابند.

در این انتخابات که سهمیه 25 درصدی برای زنان اختصاص داده شده است، 3200 نامزد برای کسب 329 کرسی رقابت می‌کنند.

طبق قانون جدید انتخابات عراق، الزامی برای وابستگی و حضور نامزدها در لیست‌های انتخاباتی وجود ندارد و تعداد نامزدها تابعی از تعداد ساکنان هر حوزه انتخاباتی است.

پیش‌بینی می‌شود ائتلاف‌های سیاسی عمده به نامزدکردن چهره‌ها و شخصیت‌های شناخته شده در 83 حوزه انتخاباتی روی بیاورند. با این حال، اغلب صف‌بندی‌ها و ائتلاف‌های پیش از انتخابات دچار تغییر و دگرگونی شده و دسته‌بندی‌های جدیدی در پارلمان شکل می‌گیرد.

بیشترین بازدید موضوعات مهم