ولیعهد سعودی پروژه «احیای شهر تاریخی جده» را اعلام کرد
شهر تاریخی جده در سال 2014 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است
شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد پادشاهی عربی سعودی در چارچوب برنامه چشمانداز 2030 توسعه این کشور پروژه «احیای شهر تاریخی جده» را اعلام کرد.
این پروژه با هدف توسعه زمینههای معیشتی، اقتصادی و فرهنگی در منطقه جده به اجرا در میآید تا به قطبی برای جذب کار و پروژههای فرهنگی و به مقصدی برای کارآفرینان و نوآوران در زمینههای فرهنگی تبدیل شود.

به گزارش «واس»، خبرگزاری رسمی سعودی، این پروژه با اهتمام ولیعهد این کشور و در راستای حفاظت از اماکن و بناهای تاریخی و مرمت و احیای آن به عنوان یکی از اهداف اصلی برنامه چشمانداز توسعه 2030 و برای ابراز هویت عربی و اسلامی پادشاهی عربی سعودی برنامهریزی شده است.
پروژه احیای شهر تاریخی جده با هدف بازنمایی بناهای تاریخی در این منطقه به عنوان یک موقعیت بینظیر در پادشاهی سعودی طرحریزی و اجرا میشود.
در این منطقه بیش از 600 بنای قدیم، 36 مسجد تاریخی، 5 بازار قدیمی، راستهها و میادین با قدمت و اماکن دارای نمادهای تاریخی مهم از جمله ساحل دریایی وجود دارد که زمانی مسیر اصلی گذر حجاج بوده است.
این بناها با اجرای این پروژه احیا و مرمت میشوند تا برای بازدید کنندگان از شهر تاریخی جده روایتگر موسم حج از صدر اسلام باشد.

در این پروژه که 15 سال به طول خواهد انجامید شهر تاریخی جده در زمینههای متعددی توسعه خواهد یافت که شامل زیرساختها و خدمات، توسعه فضاهای طبیعی و زیست محیطی، بهبود کیفیت زندگی و تقویت جنبههای شهری آن است.
در اجرای این پروژه با بهکارگیری جایگاه تاریخی، اماکن پرقدمت و مولفههای فرهنگی و عمرانی منحصر به فرد منطقه و سرمایهگذاری در این زمینه، برای تبدیل کردن شهر تاریخی جده به الگویی الهامبخش در منطقه و قطب فرهنگی پادشاهی سعودی در جهان تلاش خواهد شد.
این پروژه همچنین با در نظر گرفتن برنامهریزی شهری معاصر شامل حفاظت از محیط زیست، برآوردن نیازهای انسانی، نوآوری و خلاقیت و فضایی برای زندگی مدرن برای ساکنان و بازدیدکنندگان از منطقه، به مورد اجرا در میآید.
با اجرای پروژه احیا و مرمت شهر تاریخی جده، این منطقه به مکانی برای گردهمایی کارآفرینان و هنرمندان سعودی در فضایی نوآوری شده از مولفههای برجسته میراث ملی و طبیعی همراه با طرحهای هندسی معاصر، تبدیل خواهد شد.
این پروژه که در مساحتی بالغ بر 2.5 کیلومتر مربع اجرا میشود، چشماندازی ویژه به شهر تاریخی جده خواهد داد. در این پروژه، طول ساحل شهر 5 کیلومتر خواهد بود.
فضای سبز و پارکها 15 درصد از مساحت شهر تاریخی جده را پوشش خواهند داد و تلاش میشود از امکانات طبیعی بهره گرفته شود تا محیطی سالم و عاری از هر گونه آلودگی زیست محیطی ایجادشود.

در طراحی و اجرای پروژه احیای تاریخی شهر جده، ارزش و جایگاه این شهر در تاریخ به عنوان نقطه اصلی تلاقی انسانها، تجارت و فرهنگ از زمان تاسیس آن در قرن سوم پیش از میلاد به عنوان مکانی برای ماهیگیری و تبدیل آن به یک شهر مهم بازرگانی در نظر گرفته میشود.
بندر شهر جده در دوران خلیفه عثمان بن عفان بنا شد و در دوره پادشاهی عربی سعودی در سال 1970 به بندر اسلامی جده توسعه یافت.
این توسعهیافتگی باعث شد تا شهر تاریخی جده در سال 2014 در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
پروژه «احیای شهر تاریخی جده» بخشی از برنامه توسعه تاریخی این شهر جهت بهرهبرداری از مولفههای تاریخی و فرهنگی و تبدیل آن مولفهها به منابع اقتصادی با هدف بهبود درآمد محلی عنوان شده است.
اجرای این قبیل پروژهها منعکس کننده بخشی از رویکرد پادشاهی سعودی در بهرهبرداری از طرحهای توسعه پایدار شهری، سازگار با محیط زیست است که در آن مکانهایی برای نوآوری، زندگی و کار ایجاد شود و در رشد و توسعه اقتصادی این کشور نقش داشته باشد.