ترامپ: تجهیزات نظامی آمریکایی در افغانستان از طالبان پس گرفته شود
این تجهیزات برای ایجاد یک ساختار نظامی و دفاعی در افغانستان، عمدتا توسط آمریکا تامین شده بود
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، طی بیانیهای خواستار پسگرفتن تجهیزات نظامی آمریکا در افغانستان شد که اکنون بهدست گروه طالبان افتاده است.
ترامپ، دوشنبه 30 اوت، در بیانیهای کوتاه، ضمن انتقاد از عملکرد جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده در نحوه خروج از افغانستان، خواستار بازگرداندن تجهیزات نظامی آمریکا و یا در صورت نیاز، ارسال نیروهای نظامی برای پسگرفتن این تجهیزات و یا بمباران آنجا شد.
پس از فروپاشی کامل نیروهای نظامی و امنیتی افغانستان در 15 اوت و بهدست گرفتن کابل توسط طالبان، تجهیزات نظامی این کشور، در اختیار طالبان قرار گرفت.
این تجهیزات که برای ایجاد یک ساختار نظامی و دفاعی در افغانستان، عمدتا توسط آمریکا تامین شده بود، شامل تجهیزات سنگین و فوق سنگین نظامی، هواپیما، هلیکوپتر، توپهای جنگی، ادوات نقلیه زرهی، تهجیزات دید در شب، تجهیزات ارتباط رادیویی و بیسیم، اسلحههای اتوماتیک، هجومی، کمری و ... بود.
دونالد ترامپ اولین سیاستمداری نیست که نگرانی خود در مورد این تجهیزات نظامی را ابراز میکند. پیش از او جیمز کومر و گلن گروسمن، دو عضو مجلس نمایندگان آمریکا، هفته گذشته در نامهای به لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، از برنامه پنتاگون برای باز پسگیری این ادوات جنگی پرسیده بودند.
واکنش کاخ سفید
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید چندی پیش در مصاحبهای گفته بود: «ما تصویر کاملی از اینکه تک تک این ادوات دفاعی کجا رفته است، نداریم اما مطمئنا کمیّت زیادی از آنها به دست طالبان افتاده است.»
او گفته بود: «طبیعتا انتظار این را هم نداریم که طالبان به راحتی این تجهیزات را در فرودگاه به ما تحویل دهد»
خروجی پر درد سر
آمریکا بهدنبال وقوع حوادث 11 سپتامبر 2001، با هدف مبارزه با تروریسم و تحت پیگرد قرار دادن رهبران سازمان تروریستی القاعده که در افغانستان مخفی شده بودند به این کشور حمله و با براندازی امارت اسلامی طالبان، به مدت 20 سال در این کشور حضور داشت.
بیست سال بعد، در 30 اوت 2021، وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، پایان خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را اعلام کرد. اما این خروج، ایرادات و انتقادات مهمی را مطرح کرد. از جمله اینکه الزاما خروج نیروهای آمریکایی نمیبایست به معنی قدرت گرفتن دوباره طالبان و خلق آن صحنههای تلخ در فرودگاه کابل بوده باشد. برخی موافقانِ ایده خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان، بر این عقیده هستند که بایدن در مدیریتِ این خروج شکست خورد.
افغانستان زیر ذره بین ترامپ
با وجود اینکه خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان، یکی از مفاد توافقنامهی «آوردن صلح به افغانستان» بین دولت ترامپ و گروه طالبان در فوریه 2020 بود اما رئیسجمهوری پیشین آمریکا، از همان ابتداییترین روزهای سقوط کابل از نقد بایدن دست برنداشت.
با این وجود، ترامپ در حالی راهکاری نظامی برای پسگرفتن تجهیزات جنگی در افغانستان ارائه میدهد که یکی از شعارهای او در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016، پایان جنگ در افغانستان بود.
طالبان با این تجهیزات نظامی چه خواهد کرد؟
تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، نشان میدهد که برخی جنگجویان طالبان، به جای اسلحه سنتی خود یعنی کلاشنیکف، اسلحههای آمریکایی همچون «اِم 4 کارباین» و «اِم 16» همراه خود دارند.
علاوه بر آن هاموی آمریکایی و خودروهای ضد مین و ضد کمین نیز توسط برخی از نیروهای طالبان استفاده شده است.
از سوی دیگر برخی کارشناسان از نگرانی خود نسبت به فروش این ابزار آلات جنگی توسط طالبان، به کشورهایی همچون ایران، چین، کره شمالی و روسیه خبر دادهاند.