هشدار تحلیلگر اسرائیلی به نفوذ سپاه قدس در آفریقا
الکساندر گرینبرگ، کارشناس «اندیشکده روت» اسرائیل نفوذ سپاه در قاره آفریقا را تهدیدی برای امنیت بینالملل میداند
الکساندر گرینبرگ، کارشناس «اندیشکده روت» اسرائیل، در مقالهای برای «جوییش کرانیکل» هشدار داده که عدم توجه به مداخلات «سپاه قدس» ایران در قاره آفریقا در جریان مذاکراتِ احیای توافق هستهای 2015 با ایران موسوم به «برجام» تهدیدهای بزرگی برای امنیت بینالملل به بار خواهد آورد.
به گفته گرینبرگ، «یگان 400» نیروی قدس سپاه پاسداران ایران بههمراه حزبالله لبنان در جمهوری آفریقای مرکزی مشغول جذب و آموزش اعضا برای گروه شبهنظامیان «سرای زهرا» هستند. راهبردی که حکومت ایران از طریق آن قصد دارد نیروهای نیابتی شبهنظامی مشابهی در کامرون، غنا، نیجر، و جمهوری دموکراتیک کنگو ایجاد کند.
نهادهای امنیتی اتیوپی در ماه فوریه امسال سازمانی تروریستی وابسته به سپاه، که هدفش جمعآوری اطلاعات درباره سفارتخانههای آمریکا، امارات، و اسرائیل بود، را متلاشی کرد. سپس در ماه آوریل یک شهروند ایرانی به اتهام طرحریزی عملیات تروریستی سپاه در اوگاندا دستگیر و از آن کشور اخراج شد.
به گفته این کارشناس اسرائیلی، شیوه مورد علاقه جمهوری اسلامی برای نفوذ در کشورهایی آفریقایی و اجرای عملیات تروریستی این است که از «پوشش نمایندگیهای دیپلماتیک»، و اغلب از طریق «وابستههای فرهنگی» کار خود را پیش ببرد. نهادهای فرهنگی ایرانی مانند «سازمان فرهنگ و روابط اسلامی» در حقیقت پوششی برای فعالیتهای مخفیانه سپاه قدس در قاره آفریقا هستند.
به عنوان مثال، یکی از وابستههای فرهنگی جمهوری اسلامی در یکی از کشورهای آفریقایی از موقعیت خود برای ترویج «تبلیغات حکومتی ایران» و «بنیادگرایی اسلامی شیعی» خاص آن استفاده کرد. نقاب از چهره این وابسته فرهنگی افتاد هنگامی که به طور علنی از جداییطلبان «پولیساریو» در «صحرای غربی» حمایت کرد.
همین فرد در الجزایر نقش «هماهنگکننده» میان اعضای سپاه پاسداران و نمایندگان پولیساریو برای انتقال موشکهای زمین به هوای «SAM9» ، «SAM1» و «Strela» از ایران به صحرای غربی را بازی کرد. در واکنش به مجموعه این وقایع، مراکش روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.
گرینبرگ نتیجه میگیرد که استقرار حکومت ایران در قاره آفریقا تهدیدی جدی برای امنیت بینالملل است، به ویژه برای اروپا، که بیثباتی منطقهای و هرج و مرج ناشی از مهاجرت از این قاره به طور مستقیم آن را تحت تأثیر قرار میدهد. لذا لازم است که مذاکراتِ احیای برجام، برای مداخلات ایران در آفریقا نیز تدبیری بیندیشد.