افزایش 73 درصدی قیمت سوخت در لبنان
بنا به گزارش نهادهای بینالمللی، بیش از 80 درصد شهروندان لبنانی زیر خط فقر زندگی میکنند
لبنان یکشنبه در راستای حذف یارانه سوخت، قیمت همه انواع سوخت را بین 50 تا 70 درصد افزایش داد. این کشور سومین بار طی 2 ماه اخیر است که شاهد افزایش قیمت سوخت است.
این افزایش قیمت در حالی انجام گرفت که ذخایر بانک مرکزی لبنان بهشدت کاهش یافته و بنا به گزارش بانک جهانی این کشور در بحران بیسابقهای از سال 1850 غوطهور شده است.
پس از اعلام بانک مرکزی لبنان برای خرید سوخت با ارز آزاد، جایگاههای فروش سوخت شاهد ازدحام کمسابقه شهروندان لبنانی شد. هر دلار آمریکا در بازار آزاد، 20 هزار لیر لبنان ارزش دارد.
تصمیم بانک مرکزی لبنان واکنشهای بسیاری را برانگیخت. در پی آن مقامات لبنانی اعلام کردند که به دنبال واردات سوخت در ماه سپتامبر بر اساس قیمتگزاری هر دلار، 8 هزار لیر هستند.
مقامات لبنان پیش از این در ماه ژوئن با قیمت تعادلی هر دلار 3900 لیر به واردات سوخت اقدام کرده بودند.
قیمت دولتی اعلام شده برای هر دلار 1507 لیر اعلام شده است.
بحران ذخایر ارزی
بانک مرکزی لبنان پیش از بحران اخیر 85درصد قیمت واردات سوخت را پرداخت میکرد. طبق سازوکار بانک مرکزی، مصرفکنندگان فقط 15 درصد قیمت سوخت را پرداخت میکردند.
با کاهش ودیعه بانکهای خصوصی نزد بانک مرکزی لبنان، این بانک خواستار حذف یارانه سوخت شده است. ودیعه مبلغی است که بانکهای خصوصی واردکننده سوخت، در ازای آن از بانک مرکزی دلار درخواست میکنند.
ذخایر کنونی بانک مرکزی لبنان به 14 میلیارد دلار کاهش یافته است.
بحران سوخت در لبنان تاثیر فراوانی بر بخشهای مختلف اقتصادی از جمله بیمارستانها، نانواییها، مخابرات و صنایع غذایی گذاشته است. این بحران همچنین تولید برق را تحت تاثیر قرار داده به طوریکه برخی مناطق لبنان شاهد قطع برق تا 22 ساعت در شبانه روز بوده است.
ژنراتورهای خصوصی تولید برق که با مازوت کار میکنند بهدلیل گرانی و کمبود سوخت توانایی تامین برق در زمان قطعی را نیز ندارند.
80درصد زیر خط فقر
مردم لبنان حقوق و مستحقات خود را با لیر دریافت میکنند که طی ماههای اخیر بیش از 90درصد ارزش خودش را در برابر دلار از دست داده است. در نتیجه چنین شرایطی، سازمان ملل متحد اعلام کرد بیش از 80درصد مردم لبنان به زیر خط فقر سقوط کردهاند.
از سویی، نسیب گابریل، کارشناس اقتصادی گفت که اقدامات اخیر بانک مرکزی تلاش برای وادار کردن شرکتهای واردات سوخت جهت فروش ذخایرشان و جبران کمبود کنونی سوخت در بازار است.
گابریل ادامه داد که این اقدام مشکلی را حل نمیکند.
وی افزود: «تنها راه حل بحران کنونی حذف کامل یارانه سوخت است که سبب میشود شاهد صفهای طولانی در جایگاههای فروش و قاچاق سوخت نباشیم.»

تصمیم اخیر بانک مرکزی لبنان پس از انفجار یک جایگاه فروش سوخت در شمال کشور گرفته شد. طی آن انفجار، 30 نفر از شهروندانی که با بشکههای پلاستیکی خواستار خرید سوخت بودند، جان خود را از دست دادند.
دفتر نخستوزیر لبنان تاکید کرد که واردات سوخت با قیمت هر دلار 8 هزار لیر، تصمیمی موقتی است تا در این مدت دولت بتواند کارت یارانه شهروندان را منتشر و توزیع کند.
نخستوزیر لبنان افزود که بهدلیل مشکل نقدینگی تصمیم گرفته شد حقوق ماهانه کارکنان بخش عمومی طی دو مرحله پرداخت شود.
گفتنی است که کابینه کنونی لبنان پس از انفجار بندر بیروت در سال گذشته استعفا داد. در انفجار مذکور، بندرگاه بیروت بهطور کامل ویران شد و طی آن 214 نفر نیز کشته شدند.
-
پس از بحرانهای بنزین و برق نوبت به قطعی آب در لبنان رسید
مدیر اجرایی یونیسف: «تاسیسات حیاتی مانند بیمارستانها و مراکز بهداشتی به دلیل کمبود برق از داشتن آب سالم محروم شدند؛ این امر زندگی افراد را در معرض خطر قرار میدهد» خاورميانه -
حسن نصرالله: یک کشتی سوخت از ایران عازم لبنان است
دبیرکل حزبالله لبنان تهدید کرد هر گونه ایجاد ممانعت برای این کشتی، واکنش این گروه را در پی خواهد داشت خاورميانه -
سعد حریری خواستار استعفای رئیسجمهوری لبنان در پی انفجار «عکار» شد
در انفجار یک تانکر سوخت در شهر عکار لبنان دست کم 20 نفر کشته شدند خاورميانه