فارن پالیسی: حملات اسرائیل به ایران؛ چشمگیر اما بدون استراتژی پایدار
افسران اطلاعاتی اسرائیل میگویند فعالیتهای مخفی آنها تنها راه مهار برنامه هستهای ایران است
پس از ماجرای انفجار اخیر در بخش برقرسانی تاسیسات هستهای نطنز، «ردپای» اسرائیل و «نقش موساد» در این حملات از طرف برخی رسانهها و مقامات رسمی جمهوری اسلامی مطرح شد. در همین راستا، نشریه «فارن پالیسی»، در گزارش اخیر خود در27 آوریل، به نقش اسرائیل در حملات «خرابکارانه» به تاسیسات هستهای ایران پرداخته و این حملات را «چشمگیر» اما در عین حال بدون یک «استراتژی پایدار» ارزیابی کرده است.
بر اساس این گزارش، «فعالیتهای مخفی اسرائیل در داخل ایران از جمله حمله اخیر به تاسیسات نطنز همراه با تحریمهای اخیر واشینگتن، ایران را دچار عقبگرد کرده و بدون شک تولید مواد مورد نیاز برای ساخت بمب اتمی را به تعویق انداخته است اما به طور کلی قادر به تغییر و توقف رویکرد این کشور برای رسیدن به جاهطلبیهای هستهای نیست و هیچ کدام راه حل طولانی برای مقابله با بنبست ایران ارائه نخواهد داد.»
یوسی کوپرواسر، سرتیپ بازنشسته ارتش اسرائیل و رییس تحقیقات اطلاعات نظامی در مصاحبه با این روزنامه، ضمن دفاع از فعالیتهای مخفی اسرائیل در قبال ایران گفته است «فعالیتهای مخفیانه نشان میدهد راههای دیگری به غیر از خرید وقت برای تضمین مسیر مطمئن در رابطه با فعالیتهای هستهای ایران وجود دارد».
بر اساس این گزارش، حملات اسرائیل «چشمگیر»، در عین حال بدون یک «استراتژی پایدار» است؛ بنابراین اسرائیلیها معتقدند به جای مذاکره و توافق، باید فشارهای اقتصادی و نظامی برای محدودکردن نفوذ ایران در منطقه افزایش یابد.
در ادامه این گزارش آمده است «اسرائیل از پیوستن دوباره بایدن به مذاکرات نگران است و حملات اخیر را برای اثبات این امر انجام داده است که حتی اگر لازم باشد به تنهایی به مصاف ایران خواهد رفت.»
در همین راستا، طی روزهای گذشته یک هیئت عالیرتبه اسرائیلی به ریاست یوسی کوهن، رئیس موساد و میر بن شبات، مشاور امنیت ملی اسرائیل با هدف تاثیرگذاری بر مذاکرات ایران و ارائه پروندهای اطلاعاتی درباره فعالیتهای نظامی ایران در منطقه به آمریکا سفر کرد.

گفتنی است مقامات جمهوری اسلامی پس از حادثه انفجار در تاسیسات هستهای نطنز در 22 فروردین سال جاری، از دستیابی به اورانیوم غنیشده تا میزان 60 درصد خبر دادند. این در حالی است که مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و آمریکا برای بازگشت به برجام و رفع تحریمها همچنان در وین ادامه داشته و دو کشور وارد دور سوم مذاکرات شدهاند.
اخیرا در فایل صوتی درز شده از محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران او فاش کرد که جان کری وزیر خارجه اسبق آمریکا به او گفته بود که بیش از 200 مورد عملیات پنهانی اسرائیل به پایگاههای نظامی ایران در سوریه صورت گرفته است.
جنگ دریایی
علاوه بر عملیات میدانی علیه اهداف یکدیگر، جنگ دریایی نیز میان ایران و اسرائیل در ماههای گذشته شدت گرفته و این دو کشور بارها کشتیهای همدیگر را مورد هدف قرار دادند.

شامگاه شنبه گذشته 24 آوریل 2021 یک نفتکش ایرانی در سواحل سوریه هدف حمله پهپادی قرار گرفت. منابع خبری ایران گفتند که این یکی از سه نفتکشی است که جدیدا وارد بندر نفتی بانیاس سوریه شدهاند که و در این حمله دو پرتابه به این نفتکش اصابت و آسیبهایی به آن وارد کرد.
حدود سه هفته پیش نیز، کشتی «هایپریون رای» تجاری متعلق به اسرائیل، در دریای عرب مورد حمله قرار گرفت. شبکه 12 تلویزیون اسرائیل به نقل از مقاماتی که اسامی آنها ذکر نشد، ایران را به دست داشتن در این حمله متهم کرد. این حمله دو روز پس از انفجار تاسیسات هستهای نطنز و تهدید ایران به انتقامگیری از اسرائیل، صورت گرفت.
قبل از آن، در 6 آوریل 2021 یک کشتی ایرانی وابسته به سپاه پاسداران به نام «ساویز» كه در عمليات جاسوسى و رساندن اسحله و تجهيزات به حوثیهای یمن نقش اساسی دارد، در دریای سرخ مورد حمله قرار گرفت. روزنامه «نیویورک تایمز» در این باره نوشت که این حمله توسط کماندوهای اسرائیلی و با مین چسبان صورت گرفت و خسارت زیادی به کشتی ساویز وارد کرد.
در ماه مارس گذشته هم یک کشتی باری ایرانی به نام «شهرکرد» در نزدیکی سواحل لاذقیه در آبهای مدیترانه مورد هدف قرار گرفت که یکی از 12 کشتی ایرانی بود که به گزارش روزنامه والستریت ژورنال، در 3 سال گذشته از سوی اسرائیل مورد حمله قرار گرفتند.