به دنبال بازپسگیری قرهباغ توسط نیروهای جمهوری آذربایجان در پی جنگی خونین در این منطقه، نظر به روابط مستحکم بین باکو و تل آویو برخی از شهروندان آذربایجانی با شرکت در مراسم شادی، پرچم اسرائیل را برافراشتند.
باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از رسانههای خبری وابسته به سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و از زیر مجموعههای معاونت سیاسی این سازمان در واکنش به این اقدام با پخش ویدیوی که نشان میدهد در چند مراسم شادی در جمهوری آذربایجان پرچم اسرائیل برافراشته شده نوشت: «آیا ایران با اسراییل هم مرز شده؟ این همه پرچم اسراییل در باکو چگونه تولید و توزیع میشود؟ چه شبکهای این پرچم را بین مردم توزیع میکند؟ آیا مردم باکو هر کدام در خانه یک پرچم اسراییل دارند یا این شبکه توزیعی وجود دارد؟ این شبکه توزیع چه کسانی هستند؟»
این در حالی است که جمهوری آذربایجان یکی از مهمترین مشتریان اسلحه از اسرائیل و در مقابل تامینکننده 40٪ از نفت مورد نیاز این کشور است.
جمهوری آذربایجان و اسرائیل، مناسبات بسیار نزدیکی دارند که بر منافع دو کشور در زمینههای اقتصادی، تسلیحاتی و امنیتی استوار است. با توجه به اینکه آذربایجان حدود 60% از تسلیحات مورد نیاز خود را از اسرائیل وارد میکند، ارمنستان اخیرا در گرماگرم جنگ قرهباغ به ارسال اسلحه از سوی تل آویو به شدت اعتراض کرد اما این اعتراض همچنان بیپاسخ مانده است.
به گزارش دویچه وله یکی از مشاوران رئیس جمهور آذربایجان در مصاحبه با وبسایت اسرائیلی Walla، بهکارگیری پهپادهای اسرائیلی در درگیریهای قرهباغ را تصدیق کرده است.
هواپیماهای بدون سرنشین Harop میتوانند حامل جنگافزارهای تهاجمی بوده و به سرعت هدف خود را مورد حمله قرار دهند. این پهبادها تولید شرکت IAI هستند که مقر آن در یکی از قسمتهای محافظت شده فرودگاه بن گوریون قرار دارد. اسراییل علاوه بر هواپیمای بدون سرنشین، ظاهرا موشکهای بالستیک و سیستم رادار نیز در اختیار باکو قرار میدهد.
بر اساس این گزارش، روزنامهنگاران اسرائیلی در هفتههای گذشته، بارها از پرواز هواپیماهای باری به باکو با استفاده از پایگاه هوایی نقب (Negev) خبر دادهاند. وزارت دفاع اسرائیل اما هیچ پاسخی به پرسشهای مربوط به محموله این هواپیماها نداده است. به این قرار، مشخص نیست که آیا تل آویو در منازعه جدید ارمنستان و جمهوری آذربایجان همچنان به صادرات سلاح ادامه میدهد یا خیر.
دویچه وله به نقل از پیتر وزمان، همکار انستیتو تحقیقات صلح استکهلم (SIPRI) نوشت که 60% تسلیحات و تجهیزات وارداتی آذربایجان به اسراییل تعلق دارد: «اینها سلاحهای فوق پیشرفته با برد بسیار زیاد هستند. جمهوری آذربایجان علاوه بر اسرائیل، از روسیه نیز سلاح دریافت میکند. روسیه به ارمنستان هم تسلیحات میدهد و این جنگ افزارها، خطر گسترش جنگ را تشدید میکنند.»
رابطه میان دو کشور به اینجا محدود نمیشود در پایان آوریل 2018 بنیامین ناتانیاهو طی سفرش به واشنگتن از به سرقت بردن اسناد طبقهبندی شده هستهای ایران پرده برداشت که همزمان منابع رسانهای در گزارشهایی بارها نام جمهوری آذربایجان را در این زمینه تکرار کردند.
در این راستا روزنامه کویتی الجریده در گزارشی در این باره نوشت که اسناد محرمانه مزبور ابتدا به جمهوری آذربایجان و سپس به اسرائیل منتقل شد.
الجریده همچنین یادآور شد که اسناد استخراج شده از حومه تهران، به وسیله دو وانتبار از دو مسیر مختلف به سوی مرز ایران و جمهوری آذربایجان برده شد و دو مأمور موساد آنها را تا مرز آذربایجان همراهی کردند و محمولهها به مأموران امنیتی منتظر در آن سوی مرز تحویل داده شد.
الجریده البته مدعی شد که مقامات باکو اطلاعی از این عملیات نداشتند که با توجه به روابط نزدیک باکو و تل ابیب بعید به نظر میرسد، پس از آنکه گزارش الجریده در روزنامه اسرائیلی جروزالم پست نیز منتشر شد، جمهوری آذربایجان واکنش رسمی نشان داد و در آن تاریخ حکمت حاجیاف، سخنگوی جمهوری آذربایجان، به خبرگزاری «آذرتاج» در باکو گفت که دولت این کشور ادعای برخی مطبوعات در مورد انتقال اسناد محرمانه هستهای ایران از خاک آذربایجان را بهطور جدی بررسی کرده این ادعا را تکذیب میکند.
آویگدور لیبرمن وزیر دفاع پیشین و رئیس حزب ملیگرای افراطی اسرائیل خانه ما است پیشتر در سال 2012 طی اظهاراتی گفته بود «آذربایجان برای اسرائیل از فرانسه هم مهمتر است»، لذا با شناخت عمق روابط باکو و تل ابیب به ویژه در زمینه تسلیحاتی، بر افراشتن پرچم اسرائیل در مراسم جشن و سرور به مناسبت موفقیتهای نظامی اخیر آذربایجان در قرهباغ، چندان شگفتآور نیست.