گردانهای حزبالله عراق که از سوی ایران حمایت میشوند، یکی از گروههای مسلح هوادار تهران است که تصمیم به تعلیق حملات خود به نیروهای آمریکایی گرفت، به شرط اینکه دولت عراق یک جدول زمانی برای خروج این نیروها از خاک عراق ارائه کند.
ابوعلی العسکری یکی از مسئولان امنیتی این پیکارجویان در صفحه توئیترش نوشت که اگر نیروهای حشد الشعبی از هر سویی از جمله از سوی نیروهای عراقی تحت امر مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق مورد حمله قرار گیرند پیکارجویان حزبالله هر توافقی را کنار گذاشته و حملاتش به نیروهای آمریکایی را از سر خواهد گرفت.
حزبالله عراق در بیانیههای پیش خود زمان مشخصی برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق مشخص نکرده و آن را تنها به مورد هدف قرار گرفته نشدن نیروی حشد الشعبی و گروههای وابسته به آن منوط کرد.
العسکری تهدید کرد که این توافق برای همیشه کنار گذاشته خواهد شد اگر شبهنظامیان وابسته به ایران از سوی نیروهای دولت عراق و یا نیروهای دیگری مورد حمله قرار گیرند.
یک هفته پس از آنکه آمریکا تهدید کرد سفارتش در بغداد را تعطیل کرده و عراق را تحریم خواهد کرد و پس از آن نخستوزیر عراق همه تلاش خود را برای متوقف کردن حملات موشکی که مانع تحقق اقدامات دولت و نهادهای رسمی عراق میشود، کرد، محمد محیی سخنگوی پیکارجویان حزبالله به خبرگزاری رویترز گفت که مجموعهای از گروههای شبهنظامی، از جمله پیکارجویانی که به سفارت آمریکا حمله میکنند توافق کردهاند به شرط آنکه دولت عراق یک جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکایی ارائه کند، این حملات را متوقف کنند.
او گفت دولت باید مصوبه پارلمان عراق که در ماه ژانویه تصویب شده و از همه نیروهای خارجی میخواهد خاک این کشور را ترک کنند، اجرایی کند.
او در ادامه توضیح داد که مهلت زمانی خاصی برای اجرای این مصوبه وجود ندارد ولی اگر دولت تصمیم پارلمان را محترم نشمارد، گروههای مسلح همه تسلیحاتی که در اختیار دارند را به کار خواهند گرفت.
محمد محیی حمله با موشک کاتیوشا به نیروهای آمریکایی و اماکن دیپلماتیک را «پیامی به آمریکاییها» نامید و تهدید کرد که شاید در آینده حملات شدیدتری انجام شود.
آمریکا پیکارجویان حزبالله عراق را مسئول دهها حمله موشکی به تاسیسات آمریکایی در عراق میدانند اما این گروه وابسته به ایران بارها نقش خود در این حملات را انکار کرد. پیش از این گروههای نظامی کوچک و ناشناختهای مسئولیت این حملات را بر عهده گرفتند اما مسئولان امنیتی عراق تاکید دارند که این گروهها به حزبالله عراق و یا دیگر گروههای شبهنظامی هوادار ایران وابستهاند.
همزمان با این سخنان سخنگوی پیکارجویان حزبالله عراق، یک کاروان نظامی ائتلاف بینالمللی در منطقهای میان سماوه و دیوانیه مورد حمله قرار گرفت.
مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق هفته گذشته هشدار داد حملاتی که نیروهای ائتلاف یا نیروهای آمریکا و یا سفارتخانههای خارجی را مورد هدف قرار میدهد، تهدیدی برای امنیت و منافع عراق است.
دفتر نخست وزیر عراق سندی را صادر کرد که به موجب آن کمیته تحقیقات در خصوص موارد نقض امنیت عراق و وجهه، آبروی و تعهدات بین المللی این کشور تشکیل شده و عوامل این کوتاهی ها را مشخص خواهد کرد.
ریاست این کمیته را قاسم الاعرجی مشاور امنیت ملی بر عهده خواهد شد و فرماندهانی از دستگاه های آمنیتی، اعضای آ را تشکیل خواهند داد از جمله فالح الفیاض، ریاست حشدالشعبی و عبدالغنی الاسدی رئیس دستگاه امنیت ملی عراق.
همچنین عبدالامیر رشید یارالله ریاست ستاد ارتش و محمد حمید کاظم منشی شخص فرماندهی کل قوا و عبدالامیر کامل عبدالله معاون فرمانده عملیات مشترک نیز دیگر اعضای این کمیته هستند.
پیش از این گزارشهایی درباره خروج ماثیو تولر سفیر آمریکا از بغداد و سفر او به اربیل منتشر شده بود ولی آمریکا این گزارشها را تکذیب کرد.
خبرنگار العربیه هم گزارش کرد که پمپئو ناراحتی واشنگتن از استمرار حملات به سفارت این کشور در بغداد را به اطلاع الکاظمی رساند و به نخستوزیر عراق برای عقب راندن این گروههای شبهنظامی وابسته به ایران تا روز دوشنبه 28 سپتامبر مهلت داد.
پمپئو پیش از این تهدید کرده بود اگر دولت عراق کاری برای پایان دادن به حملات شبهنظامیان وابسته به ایران به سفارت این کشور در بغداد نکند، آمریکا سفارتش را خواهد.