در حالی که مذاکرات طرفین درگیر در بحران لیبی در مراکش، میان اعضای پارلمان این کشور و شورای عالی دولت درجریان است، گزارش ها حاکی از عزیمت هیئتی به عضویت تاج الدین الرازقی یکی از مشاوران امنیت ملی فایز السراج نخست وزیر کابینه وفاق در کنار 4 نمانیده دیگر به مصر برای طرح ابتکار عمل برای حل و فصل بحران است.
بر اساس این گزارشها الرازقی در صدد طرح ابتکار عملی مشتمل بر در نظر گرفتن منطقه کوبری السداده واقع در غرب سرت (زادگاه معمر القذافی) به عنوان حد فاصل میان نیروهای درگیر و تحکیم آتشبس همراه با تاخیر در اجرای آن است.
این ابتکار عمل جدید همچنین متوقف کردن توسعه جلسات گفتوگوهای سیاسی در برهه کنونی و تمرکز بر گزارش انتخابات در دسامبر 2021 زیر نظر طرفهای عربی، آفریقایی و بینالمللی در کنار سرعتدهی به مذاکرات اقتصادی و مکانیزم توزیع درآمدهای نفتی همراه با تضمین از سرگیری صادرات نفت را شامل می شود.
تجمع های نظامی پیرامون شهر
شهر استراتژیک سرت به مدت چند ماه، مانع اساسی سر راه برقراری آتش بس میان نیروهای وابسته به دولت وفاق مورد حمایت آنکارا از یک سو و ارتش لیبی به فرماندهی خلیفه حفتراز سوی دیگر و تاکید طرفین به دست نکشیدن از این شهر ساحلی به شمار می آمد.
در همین اثنا سازمان ملل بارها و بارها نسبت به ادامه تجمع های نظامی طرفین درگیر پیرامون این شهر هشدار داد؛ آنهم در حالی که ترکیه چندین بار اعلام کرد که سرت را به نفع دولت وفاق رها کرده است.
گفتنی است که سرت زادگاه معمر القذافی و سپس کانون نیروهای سازمان داعش بود و از موقعیت سوق الجیشی میان شرق و غرب لیبی برخوردار است و در حال حاضر از اساسیترین محورهای درگیری میان حهات مختلف در کشور به شمار میآید.
سرت در 300 کیلومتری سواحل اروپا و نیمهراه میان طرابلس در غرب و بنغازی در منطقه برقه در شرق لیبی واقع شده است.
اکثر اهالی این شهر وابسته به 4 قبیله اساسی هستند که عبارتند از القذافه (عشیره معمرالقذافی)، ورقله (که بسیار پرشمار و در غرب لیبی حضور دارد)، الفرجان و المقریحه که به شدت وفادار به رژیم سابق لیبی است. این منطقه از قرنها پیش به پرورش دام و شتر شهرت دارد.
خطی که سرت و الجفره (در فاصله 280 کیلومتری) را در محور شمالی به هم مرتبط می کند به لحاظ تاریخی میان دو منطقه طرابلس و برقه قرار گرفته و از صدها سال پیش به خاطر همین محوریت جغرافیایی، مورد توجه بوده است.