سودان در لیست تروریسم می‌ماند... پرداخت خسارت به قربانیان اولویت آمریکاست

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

هفته‌ها و ماه‌های گذشته، شاهد تلاش‌های بسیاری از سوی سودان، برای حذف نام این کشور از فهرست ایالات متحده در مورد حامیان مالی «تروریسم» بود که از جمله این تلاش‌ها، سفر عبدالله حمدوک نخست وزیر سودان به واشنگتن است.

نشانه‌های مثبتی نیز در دیدار عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای ایالتی سودان با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل مشاهده شد و مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریكا در صحبت با البرهان، از وی برای سفر به واشنگتن، دعوت کرد.

8.6 یک میلیارد دلار برای قربانیان

این در حالی است که مشاهده خانواده قربانیان انفجار سفارتخانه‌های آمریکا در تانزانیا و کنیا که در صفوف طولانی در مقابل دیوان عالی آمریکا ایستاده اند، این امیدها را نقش برآب می‌سازد.

یکی از کارمندان سفارت آمریکا در دارالسلام که دراثر انفجار بمب در این سفارت، زخم‌های سطحی برداشته بود و در این صف طولانی ایستاده بود، برای العربیه نت توضیح داد که چطور لحظاتی قبل از انفجار، از کنار مکان انفجار عبور کرده و جان سالم به در برده وصرفا زخم‌های سطحی برداشته، در حالی که ده‌ها نفر جان باختند.

خویشاوندان قربانیان نیز که خواهان گرفتن خسارت هستند، در این صف حضور داشتند، به ویژه كه سودان در دهه 1990 متهم به تامین پشتیبانی از القاعده شد که در آن زمان، حملات خود را به سفارت خانه‌های آمریکا در دارالسلام و نایروبی با حمایت دولت خارطوم انجام داد.

دادگاه‌ها پیش از این، پرداخت مبالغ مالی به عنوان خسارت به آسیب دیدگان را مقرر کرده بودند که مبلغ آن به چهار میلیارد و سیصد میلیون دلار می‌رسد، اما یكی از وكلای قربانیان و خانواده‌های آنها تأیید كردند كه این وجوه فقط، جبران مالی این خسارت‌ها است و پرونده مزبور در دیوان عالی كشور دنبال شده و دیوان عالی نیز خواستار پرداخت مبالغ مشابهی از سوی سودان به عنوان مجازات این کشور به خاطر حمایت از «تروریسم» شده که مبلغ آن، به هشت میلیارد و 600 میلیون دلار می‌رسد.

پرونده حقوقی

دیوان عالی آمریکا، این موضوع را از منظر قانون اساسی بررسی کرده و پرسش پیش روی ان منحصر به این است که دادستان‌ها، خواستار پرداخت خسارت، بر اساس قانون صادره در سال 2008 شده‌اند، در حالی که این حملات «تروریستی»، ده سال قبل اتفاق افتاده و دیوان عالی کشور باید تصمیم بگیرد که آیا این قانون، عطف به ما سبق می‌شود یا نه، و آیا دولت‌های خارجی از مفاد قانون صادره در سال 2008 مصون هستند یا خیر؟

نکته شگفت آور بود که دیوان عالی کشور، خواهان نظر دولت آمریکا درباره پیاده کردن این قوانین شد که دولت ترامپ نیز طی نامه‌ای به دیوان عالی کشور، نظر حقوقی خود را صادر کرد. نظر وکیل دولت آمریکا در این رابطه این است که، این قانون، قابل اجرا است یا دست‌کم ، نظر دادستان‌ها نسبت به دیدگاه حقوقی دولت آمریکا چنین است.

ماه‌ها تاخیر

با پایان دادرسی در دیوان عالی کشور، همه شاکیان پرونده در انتظار تصمیم دیوان عالی در جریان دوره کاری آن هستند که در اوایل تابستان به پایان می‌رسد، به این معنا که صدور حکم، با تاخیری چند ماهه همراه است و بعد از آن، ماه‌های بیشتری باید بگذرد تا سودان، حکم دادگاه را اجرا کرده و حداقل 4.3 میلیارد دلار یا 8.6 میلیارد دلار را بپردازد.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریكا، چند روز پیش عنوان ساخت كه مسئله رفع تحریم‌ها نه تنها به موضوع حملات «تروریستی» در دارالسلام و نایروبی مربوط می‌شود، بلكه به موضوع پرداخت خسارت مشابه در ارتباط با حمله «تروریستی» به ناو جنگی یو اس اس كول در عدن نیز ارتباط دارد.

جبران خسارت، یک اولویت برای آمریکا است

یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا گفت: «ما درگیر گفت‌وگوی فعالانه‌ای با سودان هستیم تا روابط دو جانبه خود را گسترش دهیم که شامل روابط سیاسی و موارد لازم در راستای امکان برداشتن سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم می‌شود.»

وی افزود: «لغو طبقه بندی سودان به عنوان حامی تروریسم، مشتمل بر گام‌های متعددی است و درگرو موافقت این کشور با سنجه های سیاسی و شروط لازم الاجرای مربوطه است.»به گفته وی، کنگره آمریکا، نقشی را در این خصوص ایفا می کند.

بدین ترتیب سودان می بایست، مدت طولانی منتظر بماند تا دولت ایالات متحده، آن را از فهرست کشورهای «حامی دولت تروریسم» بردارد.

این درحالی است که، دولت ترامپ می‌گوید، ایالات متحده از سال 2017، ممنوعیت مالی و حواله‌های بانکی را برداشته است و تحریم‌های برجای مانده، علیه هفت نفر است که مربوط به منازعه دارفور می‌باشد.

این مقام وزارت امور خارجه افزود: «پرداخت خسارات به قربانیان «تروریسم»، برای دولت آمریكا در اولویت قرار دارد.»

بیشترین بازدید موضوعات مهم