ارائه پیشنویس قطعنامه بریتانیا به شورای امنیت برای خروج «مزدوران خارجی» از لیبی
بریتانیا شنبه اول فوریه 2020 با ارائه پیشنویس قطعنامهای اصلاح شده به شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستار خروج «مزدوران خارجی» از لیبی شد.
در این پیشنویس قطعنامه شورای امنیت نسبت به ورود فزاینده «مزدوران خارجی» به لیبی ابراز نگرانی کرده است.
این طرح قطعنامه پیشنهادی ضمن اشاره به تعهدات بینالمللی که در کنفرانس برلین در 19 ژانویه 2020 به آنها اشاره شده است، خواستار احترام به قانون ممنوعیت ارسال اسلحه به لیبی شده که از سال 2011 تصویب شده است.
در پیشنویس قطعنامه پیشنهادی بریتانیا به شورای امنیت خواسته شده تمامی حمایتها از مزدوران مسلح در لیبی متوقف و مقدمات خروج آنها از این کشور فراهم شود.
این پیشنویش قطعنامه از «تمامی کشورهای عضو سازمان ملل خواسته تا از دخالت در نزاع یا اتخاذ هر گونه دابیری که منجر به تشدید آن شوند بپرهیزند».
دیپلماتها گفتهاند که روسیه ممکن است با هر گونه اشاره به «مزدوران» در این پیشنویس قطعنامه به شدت مخالفت کند.
تاکنون زمان مشخصی برای رایگیری درباره پیشنویس این قطعنامه هماهنگ نشده است.
نسخه اولیه این پیشنویس قطعنامه ارائه شده از سوی بریتانیا است که در 24 ژانویه تهیه شده بود و هیچگونه اشارهای به جنگجویان مسلح خارجی نکرده است.
غسان سلامه فرستاده ویژه سازمان ملل در امور لیبی پنجشنبه در جلسه شورای امنیت حضور مزدوران خارجی در لیبی را بدون ذکر هویتشان محکوم کرد.
روسیه که از ارتش ملی لیبی به فرماندهی ژنرال حفتر حمایت میکند اتهامهای وارده به خود مبنی بر اینکه رسیدن هزاران تن از مزدوران گروه فاغنر روسیه به لیبی را رد کرد.
ترکیه اما که از دولت الوفاق لیبی به فرماندهی فایز السراج حمایت میکند با اتهام اعزام نیرو به لیبی مواجه است بر این مبنا که جنگجویان سوری را به لیبی اعزام کرده است.
کارشناسان سازمان ملل متحد در ماه دسامبر گذشته در گزارشی به حضور گروههای مسلح در لیبی اشاره کردهاند که مخصوصا از کشورهای سودان و چاد وارد لیبی شده و در کنار هر کدام از طرف های درگیر در لیبی به جنگ مشغولند.
از زمانی که ژنرال خلیفه حفتر فرمانده ارتش ملی لیبی عملیات نظامی سرنوشتساز خود را برای بازپسگیری طرابلس پایتخت لیبی آغاز کره است شورای امنیت سازمان ملل از توافق برای صدور هر گونه قطعنامهای درباره لیبی بازمانده است.
پیشنویس قطعنامه تعدیل شده بریتانیا تشدید تنشهای اخیر در لیبی را محکوم کرد و خواستار برقراری آتشبس دائم شد.
در این پیشنویس قطعنامه از آنطونیو گوتیرش دبیرکل سازمان ملل خواسته شده تا نظرش را درباره شرطهای لازم برای آتش بس را اعلام کند و پیشنهادهایش در این رابطه را به طور فعالی ارائه دهد.
شایان ذکر است که بر خلاف پیشنویس اولیه این طرح قطعنامه که تنها به نقش کشورهای مجاور و سازمانهای منطقهای در حل بحران لیبی اشاره کرده بود پیشنویس قطعنامه پیشنهادی از سوی بریتانیا اکنون اما به اهمیت «نقش اتحادیه آفریقایی، اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا» در حل نزاع لیبی اشاره شده است.
شایان ذکر است لیبی از زمان سقوط رژیم رهبر فقید معمر قذافی در سال 2011 تاکنون غرق در هرج و مرج است.