ایکائو، سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی، فاش کرد همزمان با سرنگونی پهپاد آمریکایی در روز پنجشنبه 20 ژوئن 2019 توسط سامانههای موشکی سپاه پاسداران ایران، یک هواپیمای مسافربری قطر در حال عبور از نطقه شلیک و نقطه برخورد بود.
شبکه ایبیسینیوز آمریکا به نقل از ایکائو گزارش کرد که یک هواپیمای خطوط هوایی قطر در نزدیکی محل سرنگونی پهپاد آمریکایی به دست ایران حضور داشته و از منطقه میان نقطه شلیک موشک و نقطه برخورد آن با پهپاد گذشته است.
این هواپیمای مسافربری تنها هواپیمای سرنشیندار حاضر در منطقه نبوده و بنابر اعلام امیرعلی حاجی زاده، فرمانده هوافضای سپاه در مراسم نمایش بقایای پهپاد آمریکایی، همزمان با سرنگونی این پهپاد، یک هواپیمای آمریکایی دیگر با 35 سرنشین در منطقه حضور داشته و ایران میتوانسته آن هواپیما را نیز سرنگون کند.
پیشبینی میشود که خطوط هواپیمایی قطر بیشترین شرکت متضرر از ناامن شدن آسمان ایران باشد و علاوه بر تحمل زیانهای مالی قابل توجه، پروازهای خود به بسیاری از مقاصد را به شکل دائم یا موقت متوقف کند.
در پی تحریم قطر به اتهام حمایت از تروریسم توسط چهار کشور پادشاهی عربی سعودی، امارات متحده عربی، جمهوری عربی مصر و پادشاهی بحرین آسمان این کشورها به روی پروازهای قطر بسته شده و هواپیماهای قطری ناچار به طی مسیرهای دورتر و پرهزینهتری شدند. این موضوع که افزایش هزینههای این شرکت را در پی داشت، سبب تعطیل شدن برخی مسیرهای پروازی این شرکت و افزایش قابل توجه قیمت بلیطهایش شد.
اکبر الباکر، مدیر اجرایی القطریة، شرکت هواپیمایی قطر در فوریه 2018 در گفتگو با آسوشیتدپرس اعتراف کرده بود که در نتیجه بحران قطر با همسایگان خلیجیاش، شرکت تحت امرش امسال ضرر خواهد کرد.
الباکر در اینباره به آسوشیتد پرس گفته بود که هواپیماهای شرکت تحت امرش مجبور شدند مسیرهای طولانیتری بر فراز ایران و ترکیه بپیمایند و این موضوع باعث افزایش مصرف سوخت و همچنین افزایش هزینه سوخت در مقایسه با مسیرهای عادی بر فراز کشورهای همسایه شد. این امر نیاز هواپیماهای قطری به اقدامات مربوط به تعمیر و نگهداری را بیشتر کرده و در مجموع هزینههای شرکت هواپیمایی قطر را افزایش داد.
در روزهای گذشته و در پی اقدام سپاه پاسداران به سرنگون کردن یک فروند پهپاد آمریکایی و تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای حمله به ایران که در آخرین لحظات به تعویق افتاد، بسیاری از شرکتهای هواپیمایی، پروازها هواپیماهای خود بر فراز آسمان ایران را به دلایل امنیتی ممنوع کرده و به مسیرهای جایگزین روی آوردند.
اداره هوانوردی فدرال روز پنجشنبه 20 ژوئن از شرکتهای هواپیمایی آمریکایی خواست در مسیرهای پروازی خود بر فراز خلیج و دریای عمان تا اطلاع ثانوی از حریم هوایی تحت کنترل تهران استفاده نکنند.