یکی از گروههای جامعه مدنی سودان که شماری از تظاهرات اعتراضآمیز اخیر علیه دولت این کشور را سازماندهی کرده بود، شنبه 5 ژانویه برای برگزاری تظاهراتی جدید و حرکت به سمت کاخ ریاستجمهوری در روز یکشنبه، فراخوان داد.
تظاهرات اخیر سودان در اعتراض به موج جدید گرانیها در این کشور برگزار میشود.
همزمان با این رویدادها، عمر البشیر رئیسجمهوری سودان، محمد ابوزید مصطفی وزیر بهداشت را به خاطر بالا رفتن قیمت دارو از سمتش برکنار کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی سودان، البشیر، الخیر النور را جانشین وزیر بهداشت سابق کرد.
از روز 19 دسامبر سودان شاهد تظاهرات اعتراضآمیزی است که در پی تصمیم دولت برای بالا بردن قیمت نان آغاز شد. این تظاهرات به سرعت به اعتراض علیه البشیر تبدیل شد.
گروه تجمع اصحاب حرفه سودان، شنبه بیانیهای صادر کرد که در آن آمده است: «از همه هوادارنمان میخواهیم در چهار نقطه مختلف در خارطوم تجمع کرده تا پس از آن حرکت به سمت کاخ ریاستجمهوری آغاز شود».
این گروه که از پزشکان، اساتید دانشگاه و مهندسان تشکیل، شماری از تظاهرات را طی هفتههای گذشته سازماندهی کرد. تظاهرات روزهای پیش با برخورد نیروهای امنیتی مواجه شد.
البشیر یکشنبه گذشته از پلیس خواست از بهکارگیری زور مفرط علیه تظاهرکنندگان بپرهیزد. بنا بر آمار رسمی، در هفتههای اخیر 19 تن از جمله دو نیروی امنیتی در خشونتهای روی داده در جریان تظاهرات کشته شدند.
اما سازمان عفو بینالملل میگوید دستکم 37 معترض به ضرب گلوله نیروهای امنیتی سودان کشته شدند.
از روز شنبه نیروهای پلیس در شماری از مناطق خارطوم پایتخت سودان مستقر شدند.
نیروهای امنیتی سودان به شکلی پیاپی رهبران اپوزیسیون، فعالان و روزنامهنگارانی را که علیه نظام حاکم اظهار نظر میکنند، تحت تعقیب قرار میدهند.
اقتصاد سودان اکنون به دلیل کاهش ارز خارجی و بالا رفتن تورم، با مشکلاتی روبهرو است. این مشکلات در حالی است که ایالات متحده آمریکا اکتبر 2017، تحریم اقتصادی 20 ساله سودان را لغو کرد.
ارزش واحد پول ملی سودان به دلیل کم شدن ارز خارجی در بانک مرکزی این کشور، سقوط کرد. نسبت تورم هم به 70 درصد رسید. مشکلاتی هم در تامین نان و سوخت به وجود آمد.
از زمان جدا شدن جنوب سودان در سال 2011 ريال این کشور از نسبت بالای تورم رنج میبرد زیرا 70 درصد درآمدهای نفتی خود را از دست داد.