پادشاهی عربی سعودی، امارات متحده عربی، مصر و بحرین، چهار کشور تحریم کنندۀ قطر، روز چهارشنبه 28 فوریه با صدور بیانیهای مشترک در پاسخ به اظهارات دوشنبه گذشته وزیر امور خارجه قطر در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، تاکید کردند که دولت قطر باید یکی از دو راه را انتخاب کند، یا اینکه معتقد به حسن همجواری باشند یا همچنان به نقض قوانین و میثاقهای بین المللی و منطقهای مربوط به مبارزه با تروریسم، منع حمایت مالی از آن وبرخورد با حامیان آن را ادامه دهد.
این بیانیه که «حق پاسخ» عنوان گرفته، توسط «عبید سالم الزعابی» سفیر امارات عربی متحده و نماینده دائم این کشور در مقر سازمان ملل متحد در ژنو قرائت و از طریق خبرگزاری بحرین منتشر گردید.
در این بیانیه آمده است که هیئاتهای دیپلماتیک اعزامی از طرف کشورهای امارات متحده عربی، پادشاهی عربی سعودی، مصر و پادشاهی بحرین، مایل به استفاده از حق خود برای پاسخ به اظهارات وزیر امور خارجه قطر هستند که برای بار دوم تلاش کرد تا شورای حقوق بشر سازمان ملل را به مسئله بحران دیپلماتیک که خود قطریها آن را برافروختند، مشغول کند. قطر همچنین در تلاش است تا در جهت گسترش و تداول این ادعاها در محافل بین المللی و منطقهای اقدام کرده و آن را به عنوان یک بحران بین المللی بزرگ جلوه دهند ؛ بحرانی که نیاز به توجه بین المللی دارد و نباید فقط به آن نگریست».
میانجیگری کویت
در این بیانیه در مورد نقش کویت به عنوان میانجی بحران آمده است: «ما لازم می دانیم که این مسئله دیپلماتیک کوچک بین کشورهایمان و قطر در چارچوب میانجیگری کویت و بر اساس تلاش های مستمر امیر کویت، شیخ جابر الاحمد الجابر الصبح حل و فصل شود. زیرا تلاشهای امیر کویت از حمایت کامل رهبران کشورهایمان برخوردار است. ما همچنان به تلاشهای امیر کویت به عنوان بهترین روش برای تعامل با علل این بحران سیاسی و نتایج آن می نگریم».
این بیانیه افزود: «گزارشی که توسط کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل متحد و بنا به دعوت قطر تهیه شده بود از طرف کشورهای ما و در یک بیانیه مفصل پاسخ دریافت کرد که نسخهای از آن در اختیار کمیساریا قرار داده شد. همچنین کشورهای ما نقطه نظرات خود در مورد این گزارش را از طریق یک کنفرانس خبری مشترک با حضور نمایندگان دائم چهار کشور تحریم کننده قطر اعلام کردند. مردم قطر باید بین کشوری معتقد به حسن همجواری یا ادامه نقض قوانین، میثاقنامهها و موافقت نامههای بین المللی و منطقهای مربوط به مبارزه با تروریسم، منع حمایت مالی از آن و برخورد با حامیان تروریسم یکی را انتخاب کنند، زیرا قطر نمیتواند همزمان دو راه متناقض را در پیش بگیرد».
حمایت قطر از تروریسم
بیانیه چهار کشور تحریم کنندۀ قطر، تاکید کرد که دوحه در حمایت از ایدئولوژیهای افراط گرایانه، افکار تروریستی، گفتمان نفرت پراکنی و تحریک به خشونت در رسانهها، نقش دارد.
این بیانیه لفزئذ: «چیزی که کشورهای ما از قطر می خواهند آن است که این کشور رفتار خود در حمایت از سازمانهای تروریستی را تغییر و فورا به تامین مالی این گروهها پایان دهد. ما در این محفل بین المللی از قطریها می خواهیم کشورشان پذیرای کسانی نباشد که آشکارا اقدامات تروریستی را توجیه می کنند».
پناه دادن به رهبران اخوان المسلمین
این بیانیه افزود: «قطر که دم از احترام به کرامت انسانی و حقوق بشر می زند، خود پذیرای رهبران تشکیلات بین المللی اخوان المسلمین است که جهان از آنها چیزی جز افکار تندرو و افراط گرایانه به یاد نمیآورد.همین افکار تندرو و افراطگرایانه هستند که زمینۀ مناسبی برای رشد سازمانها و گروههای تروریستی همانند القاعده تشکیل می دهند؛ گروههایی که از آنها گروههای تروریستی و جنایتکار دیگری از قبیل داعش و جبهه النصره منشعب می شوند».
در پایان این بیانیه آمده است: «به همین دلایل است که کشورهای ما با استفاده از حق حاکمیت خود که مورد تایید قوانین بین الملل است، اقدام به تحریم قطر کردند. اعمال تحریم بر دولت قطر در چاچوب حق کشورهای ما برای دفاع از خود است، آن هم در برابر زیانها و خسارتهای جبران ناپذیری که امنیت و امور داخلی کشورهایمان را تهدید میکند. همه اینها از عدم احترام قطر به مبدا حسن همجواری ناشی میشود که ستون اصلی روابط بین الملل به شمار می رود».