نیروهای عراقی و نیروهای پیشمرگه کُرد یکشنبه 29 اکتبر با استقرار نیروهای پلیس فدرال عراق در گذرگاه مرزی استراتژیک فیشخابور با ترکیه به موافقت رسیدند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع دولتی عراقی گزارش داد: «با نیروهای پیشمرگه بر سر استقرار نیروهای پلیس فدرال در فیشخابور طی روندی مسالمتآمیز و بدون درگیری، به توافق رسیدیم».
بغداد شامگاه جمعه 27 اکتبر توقف عملیات نظامی خود علیه نیروهای کُرد را به منظور تلاش برای رسیدن به توافقی از راه گفتوگو اعلام کرد. این گفتوگوها پس از درگیریهای شدید برای کنترل گذرگاه فیشخابور آغاز شد.
تنش میان بغداد و اربیل از حدود یک ماه پیش، پس از همهپرسی روز 25 سپتامبر استقلال اقلیم کردستان شدت گرفت؛ همهپرسی که بنا بر اعلام مقامهای اقلیم، رای 92 درصدی شرکت کنندگان به استقلال بود.
پس از آن دولت بغداد، اقدامهایی برای تنبیه اربیل پس از همهپرسی اتخاذ کرد که اعلام حریم هوایی اقلیم به عنوان منطقهای پرواز ممنوع و منع هواپیماهای خارجی از نشستن در فرودگاههای بینالمللی اربیل و سلیمانیه بخشی از آن بود.
نیروهای عراقی همچنین روز 16 اکتبر در پیشروی سری، همه مناطق مورد مناقشه با اقلیم کردستان را باز پس گرفتند که استان نفتخیز کرکوک و مناطقی در استان نینوا واقع در مرز با ترکیه، از جمله آن بود.
فیشخابور در راس مثلثی مرزی میان ترکیه، عراق و سوریه واقع است و گذرگاهی استراتژیک به ویژه برای کُردها به شمار میآید.
سه سال پیش و در پی آشوبی ناشی از حمله ناگهانی داعش و تصرف مناطق وسیعی از شمال عراق توسط این گروه، نیروهای پیشمرگه خط لوله نفتی که از استان کرکوک آغاز شده و از موصل در استان نینوا عبور میکند را به کنترل خود درآوردند.
اما پیش از آن دولت اقلیم در اواخر سال 2013، اقدام به کشیدن خط لولهای موازی کرد که با عبور از اربیل و دهوک، به فیشخابور میرسد. این خط لوله جدید را به لولهای وصل کرد که همه صادرات نفت عراق در مناطق شمال به بندر جیهان ترکیه، از آن میگذرد.
از دهه هشتاد قرن گذشته، عراق اقدام به صادرات نفت خام از راه خط لولهای 970 کیلومتری میکند که کرکوک را از راه گذرگاه فیشخابور، به بندر جیهان میرتبط میکند. تا زمان ورود داعش به عراق در تابستان سال 2014، این خط نفت، 250 تا 400 هزار بشکه نفت را به صورت روزنامه، جابهجا میکرد.