اقلیم کردستان عراق از دفع حمله نیروهای عراقی به نزدیکی یک خط لوله صادرات نفت اقلیم خبر داد؛ اعلامی که منابع نظامی عراقی، آن را تکریب کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، همین هورامی مشاور رسانهای رئیس اقلیم کردستان عراق سهشنبه 24 اکتبر در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت: «نیروهای پیشمرگه حمله حشد الشعبی را دفع و آنها را مجبور به بازگشت به ربیعه کرد».
شبکه رووداد نزدیک به مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق به نقل از منصور بارزانی رئیس یگانی با نام «گولان» گزارش داد که «نیرووهای عراقی از مرکز بخش ربیعه به سمت المحمودیه در حال حرکت بودند. با وجود هشدارهای پی در پی، آنها به پیشروی خود ادامه دادند، از این رو نیروهای پیشمرگ با آنها مقابله کرده و درگیری روی داد».
همین منبع افزود: «درگیریها به انهدام دو خودروی نظامی هامر و یک خودروی زرهی انجامید». او تاکید کرد که نیروهای پیشمرگه، تلفاتی در این درگیریها نداشتند.
اما در مقابل، یک سخنگوی نظامی در بغداد اعلام کرد: «هیچ درگیری روی نداده است».
روز دوشنبه 23 اکتبر، یک مقام مسئول در شورای امنیت اقلیم کردستان گفته بود که نیروهای عراقی و شبهنظامیان حشد الشعبی پشتیبانی شده از سوی ایران، تانکها و توپخانههای خود را در منطقه ربیعه واقع در شمال غرب موصل مستقر کردهاند.
این مقام مسئول امنیتی افزوده بود که دولت عراق میخواهد منطقه فیش خابور را که شامل تعدادی گذرگاه مرزی با ترکیه و سوریه است، به کنترل خود درآورد. او البته نگفته بود که نیروهای عراقی در حال تدارک حمله نظامی هستند.
خط لوله نفتی که از اثلیم کردستان عبور میکند، به ایستگاهی برای سنجش در فیش خابور میرسد و سپس به خط لوله دیگری متصل میشود که نفت را برای صادرات، به سواحل ترکیه واقع در دریای مدیترانه میرساند.
از سال 1991 پس از آنکه ایالات متحده و قدرتهای غربی، منطقه پرواز ممنوع بر شمال عراق ایجاد کردند، گذرگاه فیش خابور به کنترل نیروهای کُرد درآمد.
این تحولات در پی برگزاری همهپرسی اقلیم کردستان از عراق در روز 25 سپتامبر روی میدهد. در واکنش همهپرسی، نیروهای عراقی دوشنبه 16 اکتبر در پیشروی سریعی، استان نفت خیز کرکوک را که بخش بزرگی از آن از سال 2014 در کنتترل کردها قرار داشت را کنترل کردند. پس از آن نیروهای کُرد از تمام مناطق کرکوک، میدانهای نفتی، سنجار، بعشیقه و خانقین، عقب نشینی کردند.
پیش از این دولت عراق اعلام کرده بود که هرگونه صادرات نفت، باید از طریق دولت مرکزی و از طریق هماهنگی با آن صورت گیرد. پیش از این اقلیم کردستان به طور مستقل نفت صادر میکرد که اعتراضهای بغداد را در پی داشت.