ندیم قطیش فعال رسانهای لبنانی در برنامه DNA که دوشنبه 27 فوریه از شبکه «الحدث» پخش شد، به سفر عادل الجبیر وزیر امور خارجه سعودی به عراق پرداخت.
قطیش در این برنامه گفت: «عادل الجبیر نخستین وزیر امور خارجه سعودی است که از سال 1990 به عراق سفر میکند. این سفر خبری شگفت انگیز برای بسیاری بود؛ به ویژه پس از جنجالی که بر سر ثامر السبهان سفیر سابق سعودی در عراق روی داد که در نتیجه تهدید شدنش به قتل و قرار گرفتنش در معرض هجمههای سیاسی و رسانهای از سوی رسانهها و شخصیتهای سیاسی ایرانی و عراقی، به ماموریتش در این کشور پایان داده شد».
او ادامه داد: «سفر عادل الجبیر به عراق خبری مهم بود که در صدر خبرهای منطقه قرار گرفت».
در این بخش از برنامه، گزارشهای رسانههای عربی زبان ایرانی از جمله العالم و الکوثر پخش شد که سفر الجبیر به سعودی را «عقب نشینی ریاض» و همچنین «مواضع متفاوت الجبیر با سیاستهای اعلام شده کشورش» توصیف شد.
قطیش در این باره گفت: «به گفته این رسانهها، هر کاری که سعودی میکند، دلیلی بر شکست، تسلیم و عقب نشینی است. (این رسانهها میگویند) گروهی مفلس به عراق آمدند تا تسلیم شوند، نه تنها به عراق، بلکه به ایران. بعد هم برگه برندهشان در عراق چیست!؟ چه کاری بیش از تسلیم میتوانند انجام دهند!؟»
در اینجا ویدیویی از گزارش شبکه ایرانی العالم پخش شد که مجری در آن میگوید: «این سفر تلاشهای سعودی را برای باز کردن راههای تماس با عراق نشان میدهد تا بتواند این کشور و کشورهای عربی و منطقهای دیگری را به محور خود جذب کند تا گستره مقابله را با ایران و محور پایداری توسعه دهد».
قطیش در این باره گفت: «ببخشید من نفهمیدم! آنها آمدهاند تا تسلیم شوند یا مقابله کنند؟ کسی که شکست خورده، تسلیم شده و عقب نشسته، چگونه اصلا میتواند به جذب عراق برای مقابله با ایران فکر کند؟ اصلا در مقابل این جذب چه چیزی دارد به عراق بدهد؟»
او ادامه داد: «البته اختلاف تحلیلها درباره یک خبر مهم حتی در جبههای واحد، امکان پذیر است، اما من از رسانههای با رویکرد واحد سخن نمیگویم. حتی از یک شبکه خبری سخن نمیگویم. بلکه از یک گزارش و یک خبرنگار حرف میزنم.. ببینید».
در اینجا ادامه گزارش شبکه العالم پخش میشود که در آن خبرنگار میگوید: «موضع الجبیر بر خلاف مواضع کشورش در قبال عراق بود، به نظر میرسد سفر الجبیر عقب نشینی و پوزش خواهی سعودی را ثبت کرد. آرامشی که بر سفر الجبیر حکمفرما بود، تلاش سعودی را برای باز کردن درهای تماس با عراق در تلاش برای جذب این کشور به محور خود به همراه کشورهای عربی و منطقهای دیگر نشان میدهد. هدف از این اقدام هم توسعه گستره مقابل با ایران و محور پایداری است که آن را رهبری میکند».
قطیش گفت: «الجبیر آمده از عراق پوزش بخواهد و با عراق توطئه کند!؟ چگونه چنین تحلیلی در یک گزارش ممکن است؟ اگر شکست خورده و عقب نشسته، چگونه میتواند چنین بازی پیچیدهای بازی کند!؟ توطئه کند و پوزش بخواهد! چگونه!؟ به چه چیزی تکیه کرده است!؟»
ادامه گزارش العالم پخش میشود که در آن میگوید: «گزارشها نشان میدهد که این سفر (الجبیر به عراق) با درخواست دولت آمریکا صورت گرفته که ریاض را برای بهبود سیاستهای منطقهایاش زیر فشار گذاشته تا بتواند طرحهای مشخصی را پیاده کند؛ طرحهایی که از عراق آغاز میشود و به همه منطقه میرسد».
قطیش در این باره گفت: «آمریکاییها نابغه هستند! طرف ضعیف شکست خورده عقب نشسته را انتخاب کردند که برگه برندهای برای بازی ندارد و از او خواستند به عراق برود! تا این کشور را جذب کند، نه تنها برای پیاده کردن طرحی عراقی، بلکه برای طرحی منطقهای! آیا شما چیزی فهمیدید!؟ من که نفهمیدم!.. ادامه دهید. بگوید طرح آمریکا یا پیام آمریکایی که الجبیر به عراق آورده چیست!؟»
در اینجا گزارش شبکه ایرانی الکوثر پخش میشود که در آن خبرنگار میگوید: «با توجه به واقعیتهای روی زمین، نمیتوان سفر ناگهانی عادل الجبیر وزیر امور خارجه سعودی را سفر تحمیل سیاستها یا رساندن پیام دولت آمریکا دانست».
قطیش در این باره گفت: «هیچ گاه چنین شفافیتی در دیدگاه سیاسی ندیدم! سفری صورت گرفت و خبرش ناگهانی بود. با این وجود رسانههای محور ایران در سرعتی مثال زدنی کشف کرد که این سفر، توطئهای آمریکایی-سعودی است. در همین هنگام رسانههای این محور کشور کردند که این سفر هیچ ربطی به آمریکاییها ندارد! اما چگونه میتواند به آمریکاییها ارتباط داشته باشد؟ آمریکاییها در عراق شکست خوردند! فراموش کردید!؟ درس گرفتند و ذلیلانه از این کشور خارج شدند! اردوگاه حق ضد آمریکا هم به رهبری حشد الشعبی (شبهنظامیان شیعه عراقی نزدیک به ایران) پیروز شد! مگر نه!؟»
در اینجا بار دیگر بخشی از پوشش خبری شبکه الکوثر پخش شد که در آن تحلیلگر میگوید: «این خبر را میگویم که شاید بسیاری از مردم از آن اطلاع نداشته باشند. آمریکا برای حشد الشعبی احترام بزرگی قائل است!»
قطیش در این جا میگوید: «با این وجود عادل الجبیر با خواسته آمریکا آمده است!؟ برای چه کاری!؟ برای مبارزه با حشد الشعبی که آمریکا به آن احترام میگذارد!؟ آمده است چه کار کند؟ آمده توافقنامههایی با حشد الشعبی امضا کند تا از این گروه در جنگ علیه تروریسم در سعودی کمک بگیرد!؟ رفته چه کند!؟»
بخش دیگری از پوشش خبری شبکه الکوثر پخش میشود که در آن تحلیلگر میگوید: «چگونه به او (الجبیر) اجازه داده میشود تا از آینده بخش غربی موصل سخن بگوید؟ این آینده چه ربطی به الجبیر دارد؟ حتی درباره ایران این مساله صدق میکند! آیا ممکن است از میهمانی ایرانی استقبال کنیم تا درباره مثلا آینده منطقه جنوبی سخن بگوید؟ نه ایرانی قبول میکند بیاید و از آینده منطقه جنوب عراق به عنوان منطقه شیعی سخن بگوید و نه عراقی باید سفر ایرانی را بدین منظور بپذیرد».
قطیش در این باره گفت: «نه! اگر اینطور باشد حق داری! من اصلا تعجب میکنم چگونه به الجبیر اجازه سفر به عراق را دادهاند!؟ اگر ایران اجازه دخالت در عراق ندارد! آیا میشود عراق جدید دخالت سعودی را بپذیرد! اما شجاعت را دیدید؟ گفت با دخالت سعودی مخالفیم همانطور که با دخالت ایران مخالفیم! سخن بزرگی است! همانطور که میدانید ایران هیچگاه جرات دخالت در عراق را ندارد!»
در اینجا بخشی از یک برنامه سابق شبکه الکوثر پخش میشود که مجری در آن میگوید: «علی یونسی مشاور حسن روحانی رئیس جمهوری ایران گفت که ایران امروز به یک امپراتوری تبدیل شده همانطور که در طور تاریخ بود و در حال حاضر پایتخش بغداد است... علیرضا زاکانی نماینده مجلس ایران گفت ایران نفوذ خود را در سه پایتخت عربی اعمال میکند که بیروت، بغداد و دمشق هستند و صنعا در مسیر قرار گرفتن به عنوان چهارمین پایتخت عربی است که زیر چتر ایران خواهد بود».
قطیش در این باره گفت: «آیا اظهار نظر سعودی شبیه به اظهار نظر تونسی وجود دارد؟ آیا هیچ مسئول سعودی وجود دارد که کوچکترین شباهتی با سخنان یونسی داشته باشد؟ آیا مسئول سعودی وجود دارد که عراق را بخشی از امپراتوری سعودی دانسته باشد؟ حتی نه به عنوان یک رژیم یا یک کشور، دستکم در موضع سیاسی.. آیا وجود دارد؟ نیست. پس این همه آماده باش علیه سفر وزیر امور خارجه سعودی آن هم پس از 27 سال به عراق چیست در حالی که هیچ موضع و آماده باشی علیه ایران وجود ندارد که در آن کسانی هستند عراق را استانی ایرانی میدانند؟ من اعلام این وضعیت قرمز را نمیفهمم!».
در اینجا بخشی از پوشش خبری شبکه الکوثر بخش میشود که در آن تحلیلگر میگوید: «سعودیها پس از این سفر از یک موفقیت سخن میگویند و آن این است که عراقیها از آنها با آغوشی باز استقبال کردند و با این مساله که میان آنها و ایران بی طرف باشند با رویی باز برخورد کردند. ایران دشمن نیست اما سعودی دشمن است».
قطیش در این باره گفت: «به نظرم چیزی نمیتوان اضافه کرد، همه مقصود این است: عادل الجبیر دشمن است اما یونسی دشمن نیست! سعودی دشمن است اما ایران دشمن نیست! این عراق است..».