خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه گزارش داده است که در چند هفته اندک گذشته، روسیه کمکهای تسلیحاتی خود را به نظام بشار اسد رئیس جمهوری سوریه، افزایش داده است.
بنا بر این گزارش، خودروهای زرهی، هواپیماهای بدون سرنشین و موشکهای کنترل از راه دور، از جمله این کمکها بوده است.
این اقدام روسیه موقعیت میدانی اسد را تقویت میکند در حالی که گروههای مسلح مخالف بشار اسد با گروههای مرتبط با القاعده، در حال نبرد هستند.
مسکو برای افزایش نفوذ دیپلماتیک و اقتصادی خود در خاورمیانه تلاش میکند. روسیه صادر کننده سنتی اسلحه به سوریه است و از نظام بشار اسد از آغاز جنگهای داخلی در سه سال پیش، حمایت کرده است. همچنین تلاشهای غرب برای اعمال تحریمهای بیشتر و افزایش فشارها بر نظام بشار اسد را به خاطر استفادهاش از زور علیه غیر نظامیان، با مانع روبرو کرده است.
کمک تسلیحاتی تازه روسیه به نظام بشار اسد، در موقعیت بسیار دقیقی از تنش در سوریه، ارائه میشود. قرار است هفته آینده، کنفرانس بین المللی صلح سوریه در سوئیس برگزار شود. مخالفان بشار اسد که خود با یکدیگر اختلافهای فراوانی دارند، موفقیتهای میدانی خود را در حال از دست دادن هستند. حامیان غربی مخالفان مسلح اسد هم به خاطر افزایش نقش اسلامگرایان تندرو، نگران هستند. دولت سوریه هم مدعی شده است که برخی دستگاههای امنیتی غربی، تماسهایی را با دمشق به منظور همکاری امنیتی در مقابله با اسلامگرایان تندرو گرفتهاند.
خبرگزاری رویترز به نقل از چند منبع گزارش داده است که از ماه دسامبر (ماه گذشته میلادی) سوریه چند محموله جنگ افزاری از جمله هواپیماهای بدون سرنشین، از روسیه دریافت کرده است. ارائه این کمکها به صورت مستقیم و از راه واسطه صورت گرفته است.
یک منبع امنیتی در این باره گفته است: «دهها هوپپمای باربری روس مدل انتونوف 124، خودروهای زرهی، رادار، سامانههای جنگ الکتروتیک، قطعههای زاپاس هلیکوپتر و موشکهای کنترل از راه دور، به سوریه منتقل کردهاند.»
این منبع که نخواسته نامش فاش شود افزوده است: «مستشاران و کارشناسان اطلاعاتی اقدام به راه انداری هواپیماهای جاسوسی به شکلی 24 ساعته به منظور کمک به نیروهای دولتی در رصد کردن پایگاههای مخالفان و ارزیابی توان آنها میکنند تا اقدام به طراحی برای حملات توپخانهای و هوایی علیه آنها کنند.»
ویاچسلاو داوندنکو سخنگوی شرکت روسوبورون اکسپورت که انحصار صادارات اسلحه روسیه را در دست دارد، گفته است که نمیتواند درباره محمولههای اسلحه روسیه به سوریه، اظهار نظر کند.
پیشتر روسیه گفته بود که کمکهای نظامیاش به سوریه، نقضی برای قوانین بین المللی نیست و اسلحه هجومی در اختیار نظام بشار اسد قرار نمیدهد.
مقامهای سوری نیز درباره این اطلاعات، اظهار نظری نکردهاند.
وزارت امور خارجه آمریکا میگوید که هیچ اطلاعاتی از منابع مستقل مبنی بر کمکهای تسلیحاتی روسیه به سوریه ندارد و اگر این اطلاعات درست باشد، مایه نگرانی است.
جین ساکی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته است که گزارش رویترز را با جان کری وزیر امور خارجه این کشور در میان گذاشته است.
به گفته خانم ساکی، آقای کری اظهار داشته، اگر این اطلاعات صحیح باشد، باید از نقشی که روسیه در کمک به نظام بشار اسد به منظور رفتار وحشیانه با مردم سوریه، نگران بود.
یک منبع دیگر در صنعت تسلیحاتی بین المللی هم گفته است که اطلاعاتی از نقل و انتقال محمولههای اسلحه در خاورمیانه دارد و میداند که کمکهای رسیده به نیروهای دولتی سوریه، افزایش یافته و این نیروها، پهپادهایی از مدا یو.ای. وی دریافت کردهاند.
این منبع افزوده است: «این مهمات نظامی را روسیه برای سوریه تامین میکند. روسیهای که خود به طور مستقیم این محمولهها را در اخیار سوریه قرار میدهد یا آنها را از کشورهای حوزه دریای سیاه همچون بلغارستان و اوکراین که انبارهای بزرگ جنگ افزارهای روسی در اختیار دارند، برای سوریه میخرد.»
او تاکید میکند که وارد کنندگان در ان منطقه، نمیتوانند روسها را خشمگین کنند.
ناظران میگویند که بلغارستان، رومانی و اوکراین، انبارهای از اسلحه سبک به جا مانده از دوره اتحاد جماهیر شوری در اخیار دارند چرا که مسکو در همه این کشور، کارخانههای اسلحه راه انداخته بود.
البته سخنگوی وزارت امور خارجه بلغارستان گفته است که شورای دولتی که بر صادارات اسلحه این کشور نظارت میکند، اجازهای برای فروش اسلحه به سوریه، صادر نکرده است.