دستگیری 4 فرد وابسته به ایران در ارتباط با ترور نماینده پارلمان جمهوری آذربایجان

در سال‌های اخیرا تنش‌های میان ایران و جمهوری آذربایجان در زمینه‌های سیاسی، دیپلماتیک، امنیتی و مرزی تشدید شده است

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

مقامات دولت جمهوری آذربایجان از بازداشت چهار نفر که با ایران روابط نزدیکی داشتند در ارتباط با ترور نافرجام فاضل مصطفی، نماینده پارلمان این کشور خبر دادند.

به گزارش «رویترز»، وزارت کشور جمهوری آذربایجان، دوشنبه 14 فروردین این خبر را اعلام کرده ولی از دادن جزئیات بیشتری در این زمینه خودداری کرده است.

Advertisement

همزمان رسانه‌های آذربایجان، با انتشار هویت و جزئیات سفرهای افراد بازداشت شده، نوشتند که این افراد در سال‌های گذشته ده‌ها بار به ایران سفر کرده‌ و با انتشار تصاویری از آن‌ها در کنار عکس قاسم سلیمانی، فرمانده کشته شده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران و شرکت در مراسم حکومتی ایران به مناسبت اربعین، از روابط این اشخاص با رژیم جمهوری اسلامی خبر داده‌اند.

فاضل مصطفی، نماینده پارلمان جمهوری آذربایجان که در سال‌های اخیر، مواضع انتقادی در قبال سیاست‌های مداخله‌جویانه جمهوری اسلامی در خاک جمهوری آذربایجان داشته، هفته پیش وقتی از یک مغازه در نزدیکی منزلش خارج می‌شد هدف اصابت دو گلوله قرار گرفت.

دستیار او، دوشنبه 14 فروردین به رویترز گفت که حال وی رو به بهبودی است و احتمالا به زودی از بیمارستان مرخص و به خانه بازخواهد گشت.

خبرگزاری «ریپورت»، دوشنبه با انتشار تصاویر و مشخصات افراد بازداشت شده، گفت نام سازمان دهنده این حمله را آذر کامران اوغلو ساریجانوف است. او در سال 1355 در استان «سالیان» آذربایجان به دنیا آمده، شیعه مذهب است و در فاصله سال‌های 2010 تا 2019، دست‌کم 11 بار به ایران سفر کرده است. به گزارش ریپورت، بین سال‌های 1372 تا 1381 در شهر قم سکونت داشته و در آنجا به تحصیل پرداخته است.

ریپورت همچنین نوشت که او پس از بازگشت به آذربایجان، فعالیت‌های تجاری را تحت عنوان «خیریه» در کشور آذربایجان ایجاد کرده و پس از آن نیز بارها به ایران سفر کرده است.

بر اساس اطلاعاتی که ریپورت به آن‌ها دست یافته، او با «دستور دریافتی از سرویس‌های اطلاعاتی ایران، دست به ترور و سازمان‌‌دهی مالی و تشکیلاتی مربوط به آن می‌زده است».

نام فرد دومی که ریپورت می‌گوید بازداشت شده، صبوحی شیرینوف، فرزند ولی‌الدین است که به سمت نماینده پارلمان آذربایجان شلیک کرده است. او متولد سال 1365 و از افراد مذهبی شیعه است که بین سال‌های 2017 تا 2022، 15 بار به ایران سفر کرده و آموزش‌های رزمی دیده است.

ریپورت می‌گوید که او از آذر ساریجانوف دستور گرفته تا فاضل مصطفی را ترور کند.

بنا به این گزارش همه این افراد بازداشت‌شده بارها به ایران سفر کرده‌اند.

به گزارش ریپورت، الشاد عسگروف، فرزند توفیق، بین سال‌های 2013 تا 2018، 9 بار به ایران سفر کرده و امین رفیق علیاروف نیز در فاصله کمتر از ده سال، سه بار به ایران رفته است.

بر اساس این گزارش، هر دو نفر به آذر سریجانوف در سازماندهی حمله تروریستی علیه فاضل مصطفی کمک کرده‌اند.

تنش بین ایران و جمهوری آذربایجان در ماه‌های گذشته افزایش یافته است. ایران علنا در جنگ بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، از پس‌گرفته شدن سرزمین‌های تحت مناقشه «قره‌باغ» توسط ارتش جمهوری آذربایجان ناخرسند است و در مرز با این کشور همسایه خود بارها مانورهای نظامی گسترده برگزار کرده است.

پیشتر در جریان حمله مسلحانه یک شهروند ایرانی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، دولت آذربایجان سفارت خود در تهران را تعطیل کرد و الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان طی اظهاراتی گفت که یک نهاد دولتی ایران پشت حمله مسلحانه ماه گذشته به سفارت کشورش در تهران بوده که در پی آن حادثه یک مقام امنیتی سفارت جمهوری آذربایجان کشته و دو تن دیگر از کارکنان این سفارتخانه زخمی شدند.

بیشترین بازدید موضوعات مهم