ششمین روز تظاهرات ضدحکومتی در ایران؛ ادامه سرکوب امنیتی و رسانهای
سازمان حقوقبشر ایران: تاکنون دستکم 31 معترض در تظاهرات ضدحکومتی چند روز اخیر در ایران کشته شدهاند
در ششمین روز از تظاهرات ضدحکومتی مردم ایران که در اعتراض به خشونت علیه زنان و در واکنش به قتل مهسا امینی در بازداشت و شکنجه ماموران گشت ارشاد شعلهور شد، اینترنت در بسیاری از نقاط این کشور یا کاملا قطع شده یا سرعت آن به شدت محدود شده است.
بنا به گزارشهای رسیده «اینستاگرام» و « واتساپ» به کلی فیلتر شدهاند ولی بهرغم محدودیتها و اختلالات ایجاد شده هنوز برخی شهروندان توانستهاند ویدیوهای خود از جو سنگین امنیتی در شهرها را به بیرون از کشور ارسال کنند.
حساب کاربری «1500 تصویر» در «توییتر» که اخبار اعتراضات ایران را منتشر میکند، شامگاه پنجشنبه 30 شهریور ویدیویی منتشر کرد که تیراندازی، خشونت و یورش ماموران یگانویژه انتظامی ایران به منازل شخصی مردم در تعقیب معترضان و شکستن شیشههای منازل مسکونی در شهر انزلی را نشان میدهد. pic.twitter.com/gjpsHvgpPb
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) September 22, 2022
همزمان با خفقان حاکم بر شهرهای ایران، صدا و سیمای جمهوری اسلامی در بخش خبری ساعت 14 روز پنجشنبه تعداد جانباختگان اعتراضات را 17 نفر اعلام کرد.
سازمان حقوقبشر ایران اما، از کشته شدن دستکم 31 معترض در تظاهرات ضدحکومتی چند روز گذشته خبر داده است. عفو بینالملل نیز تعداد شهروندان معترض کشته شده را دست کم 16 نفر اعلام کرد.
نهادهای حقوقبشری نظیر عفو بینالملل و سازمان حقوق بشر ایران از سران جهان که در مجمع عمومی سازمان ملل گرد آمدهاند، خواستهاند که با واکنش فوری و فشار بر مقامات ایرانی مانع از کشتار شمار بیشتری از ایرانیان معترض شوند.
در ششمین شب تظاهرات ضدحکومتی مردم ایران شامگاه پنجشنبه 31 شهریور، معترضان تهرانی در فلکه صادقیه پایتخت تجمع کرده و با شعار «تجاوز، جنایت، مرگ بر این ولایت» خشم و انزجار خود را علیه اقدامات سرکوبگرانه و خشونت رژیم جمهوری اسلامی به رهبری علی خامنهای، ابراز کردند. pic.twitter.com/NhYn7Oc4h4
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) September 22, 2022
بهرغم واکنشهای گسترده بینالمللی گزارشها از تهران حاکی از جو شدیدا امنیتی، بازداشت بیش از 30 دانشجوی معترض و تهدید روزنامهنگاران به بازداشت است. در همین حین، بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی از خطر کشتار گسترده شهروندان با وجود قطع اینترنت ابراز نگرانی کردهاند.
همچنین از تهران گزارش شده که صبح روز پنجشنبه 31 شهریور ماموران امنیتی به منزل نیلوفر حامدی، خبرنگار حوزه اجتماعی روزنامه «شرق» یورش برده و او را بازداشت کردهاند.
از شمار بازداشتیها در شهرهای مختلف ایران اطلاعات دقیقی در دست نیست، اما سازمان حقوق بشری «ههنگاو» تعداد بازداشتیهای روز چهارشنبه 30 شهریور، دهها شهروند کُرد در شهرهای کُردستان بازداشت شدهاند. ههنگاو از کشتهشدن 8 نفر دیگر در اعتراضات روز چهارشنبه خبر داده که تعداد کشتههای اعتراضات اخیر در کردستان را دستکم به 15 نفر میرساند.
عصر پنجشنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ و در ششمین روز اعتراضات ضدحکومتی در ایران در محکومیت خشونت علیه زنان، طبق ویدیوی منتشر شده در شبکههای اجتماعی، نیروهای یگان ویژه در تبریز، یک زن معترض را مورد حمله قرار دادند. pic.twitter.com/pSPHrOxfeZ
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) September 22, 2022
این در حالیست که نهادهای حقوقبشری آمار مربوط به کشته شدگان، زخمیها و بازداشتیها در تظاهرات جاری ایران را بیش از آمار کنونی ارزیابی کردهاند.
از سنندج، مرکز استان کُردستان، ویدیوهایی از درگیری معترضان در عصر پنج شنبه 31 شهریور منتشر شده که حاکی از درگیری شدید بین ماموران رژیم و مردم معترض است. جوانان بیدفاع معترض با دست خالی و پرتاب سنگ در این ویدیو در مقابل خشونت و سرکوب نیروهای امنیتی و پلیس، مقاومت میکنند.
در همین حین، سپاه پاسداران ایران مانند همیشه با صدور بیانیهای اعتراضات اخیر مردم ایران را نیز «توطئه» دانسته و معترضان را تهدید به سرکوب شدید کرد.
سپاه پاسداران پنجشنبه با انتشار بیانیهای مدعی شد اعتراضات مردمی علیه حکومت ایران که در اعتراض به خشونت علیه زنان و واکنش به قتل مهسا (ژینا) امینی تحت شکنجه گشت ارشاد، آغاز شده را واکنش انتقامی به «موفقیتهای» جمهوری اسلامی همانند «عضویت در سازمان شانگهای» و «سفر الهامبخش» ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری این کشور به نیویورک دانست.
همزمان روزنامه «کیهان» هم در یادداشتی از برگزاری تظاهرات هواداران جمهوری اسلامی که معمولا در همه اعتراضات و به منظور مشروعیتبخشیدن به سرکوب معترضان انجام میشود، خبر داده است.
تظاهرات ضدحکومتی در ایران ابتدا در اعتراض به قتل مهسا (ژینا) امینی و خشونت علیه زنان آغاز شد، ولی به سرعت خود نظام سیاسی حاکم بر ایران و رهبری جمهوری اسلامی را هدف گرفت. معترضان در روزهای اخیر برخی مراکز دولتی را تسخیر کرده و خودروها و کانکسهای پلیس را به آتش کشیدهاند.
مهسا امینی زن جوان 22 ساله اهل سقز در استان کُردستان بود که سهشنبه 22 شهریور توسط گشت ارشاد در سفر به تهران بازداشت شد و جمعه 25 شهریور در اثر شکنجه ماموران و شدت جراحات وارده ضربه مغزی شده و در بیمارستان کسرای تهران جان باخت.