گزارش سالانه دیدبان حقوق بشر: ایران به سرکوب مخالفان ادامه میدهد
دیدبان حقوق بشر: ایران همچنان یکی از مجریان اصلی مجازات اعدام در جهان است
سازمان «دیدبان حقوق بشر» با انتشار گزارشی، وضعیت حقوق بشر در سال گذشته میلادی در ایران و جهان را بررسی کرده است.
به گزارش دیدبان حقوق بشر، طی سال 2021، حکومت ایران حداقل 254 نفر، از جمله هفت نفر بنا به اتهامات مربوط به تروریسم، را اعدام کرده است.
در این گزازش اشاره شده است که در بین این افراد، معترضان به بیآبی در خوزستان نیز حضور دارند.
این گزارش میافزاید که جمهوری اسلامی همچنان یکی از مجریان اصلی مجازات اعدام در جهان است.
در گزارش این نهاد حقوق بشری به موارد متعددی از نقض حقوق بشر توسط مقامات سیاسی و قضایی ایران از جمله حمله سپاه پاسداران ایران در ماه فوریه به منطقه مرزی اسکان در شهرستان سراوان که در جریان آن حداقل 10 نفر کشته شدند اشاره شده و همچنین به سرکوب اعتراضات مردم خوزستان به بیآبی در ماه ژوئیه که در جریان آن حداقل 9 نفر از جمله یک پسر 17 ساله کشته شدند نیز پرداخته شده است.
این نهاد همچنین با اشاره به حادثه ساقط شدن هواپیمای اوکراینی توسط سپاه نوشته است که تحقیقات کیفری مقامات این کشور درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی در ژانویه 2020 در محرمانگی به سر میبرد و خانوادههای قربانیان جزئیات بسیار کمی دریافت میکنند.
سرکوب معترضین ایرانی
دیدبان حقوق بشر در گزارش خود نوشت که مقامات اطلاعاتی و قضایی ایران در سال گذشته میلادی به سرکوب مخالفان ادامه دادند، و قانونگذاران قوانینی در دستور کار قرار دادند و تصویب کردند که بیش از پیش حقوق بشر را نقض میکند.
این گزارش میافزاید که در طول سه سال گذشته، نیروهای امنیتی به اعتراضات گسترده که عمدتاً ناشی از مسائل حقوق اقتصادی است، با کاربرد زور بیش از حد و غیرقانونی از جمله زور کشنده پاسخ داده و هزاران معترض را دستگیر کردهاند.
دیدبان میگوید دستگیری این افراد در حالی رخ داده که آنها از پیگرد قضایی و زندان بهعنوان ابزار اصلی برای خاموش کردن صدای مخالفان برجسته و مدافعان حقوق بشر استفاده میکنند.
در این گزارش تاکید شده است که مقامات هیچ ارادهای برای تحقیق و تفحص درباره نقض جدی حقوق بشر رخداده تحت کنترل آنها نشان ندادهاند.
مایکل پیج، معاون مدیر خاورمیانه در دیدبان حقوق بشر در این گزارش گفته است: «مقامات ایرانی با سرکوب خواستههای مردمی برای حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی به کل ملت آسیبی جبرانناپذیر وارد میکنند. او افزود «تغییر مسیر لازم، اجتناب ناپذیر، و ضروری است».
محدود کردن اینترنت
در این گزارش با اشاره به مجلس ایران که در حال کار بر روی پیشنویس طرحی است که به دنبال اعمال محدودیتهای بیشتر بر دسترسی به اینترنت برای مردم در ایران است اشاره شده که مقامات ایرانی مدتهاست که کاربران را زیر نظر گرفته و آنها را به دلیل نظراتی که در فضای مجازی ابراز کردهاند تحت پیگرد قرار داده و فضاهای آنلاین را سانسور کردهاند.
طرح موسوم به «جوانی جمعیت»
این گزارش میافزاید که در سال گذشته میلادی، قوه مقننه ایران برای محدود کردن بیشتر حقوق شهروندان اقدام کرده است. به همینخاطر در اول نوامبر، شورای نگهبان طرح «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» را تأیید، و در 15 نوامبر رئیس جمهوری آن را امضا و به قانون بدل کرده است.
دیدبان حقوق بشر هشدار داده است که این قانون، دسترسی به لوازم پیشگیری از بارداری و سقط جنین را محدودتر میکند و سلامت و زندگی زنان را به خطر میاندازد.