چهل‌ودومین جلسه دادگاه حمید نوری؛ روایت شاکی از «فرغون‌های طناب دار»

این جلسه به استماع شهادت حسن اشرفیان زندانی سیاسی سابق و عضو «سازمان مجاهدین خلق» اختصاص یافت

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

چهل و دومین جلسه از دادگاه رسیدگی به اتهامات حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج و از متهمان اعدام‌های دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در ایران، پنج‌شنبه، 18 نوامبر، در شهر دورس آلبانی برگزار شد.

این جلسه به استماع شهادت حسن اشرفیان، زندانی سیاسی سابق اختصاص یافت.

Advertisement

شماری از هواداران «سازمان مجاهدین خلق»، همزمان با ادامه برگزاری جلسات محاکمه نوری، مقابل دادگاه استکهلم سوئد تجمع اعتراضی برگزار کردند.

اشرفیان به اتهام همکاری با «سازمان مجاهدین خلق» بازداشت شده بود. او مدت زمان حبس خود را در زندان‌های اوین، قزل‌حصار و گوهردشت گذرانده و در این پرونده، شاهد «قتل‌ عام» زندانیان سیاسی در بند 3 زندان گوهردشت کرج محسوب می‌شود.

به گفته اشرفیان، او پس از بازداشت، به زندان اوین منتقل شده و به مدت 8 ماه تحت بازجویی و شکنجه قرار گرفته است.

شاهد این پرونده به مدت زمان حبس خود در زندان گوهردشت اشاره می‌کند و می‌گوید در این دوران، 5 یا 6 بار حمید نوری، متهم این پرونده را دیده است.

اشرفیان درباره یکی از این «دیدارهای» خود با حمید نوری گفت که متهم به همراه ناصریان (محمد مقیسه) زندانیان را از ورزش دسته‌جمعی منع کرده و پس از این‌که زندانیان را با کابل، چوب و میله آهنی مورد ضرب و شتم قرار دادند، آن‌ها را به سالن «اتاق گاز» منتقل کردند. این اتاق کوچک که به گفته شاهد پرونده، «هیچ گونه منفذ هوایی نداشته» و «تمام ورودی‌های دیگر مانند پایین زیر در را با گونی بسته بودند»، برای شکنجه جمعی و القای حس خفگی به زندانیان استفاده می‌شد.

اشرفیان در ادامه گفت، پس گذشت «یکی‌دوساعت» یکی از زندانیان به نام «کامبیز استواری» برای اعتراض به این شکنجه، با مشت به در این سالن زد. به گفته شاهد پرونده، نیروهای بند با تشکیل یک «تونل»، زندانیان را از میان آن عبور داده و آن‌ها را مورد ضرب و شتم قرار دادند.

حسن اشرفیان در این زمینه گفت: در این حین «چندبار صدای حمید عباسی(نوری) را شنیدم که می‌گفت منافق‌ها را بزنید تا دیگر از این کارها نکنند.»

او در ادامه از بازدید نوری به بند یِک زندان گوهردشت گفت. در این بازدید، نوری در پاسخ به مشکلات بند از جمله مسائل بهداشتی و آب گرم، به زندانیان گفته بود: «خدا را شکر کنید که زنده هستید. ما اگر می‌خواستیم فتوای امام (روح‌الله خمینی) را به‌طور کامل اجرا کنیم، می‌بایست نصف مردم ایران را دستگیر کرده و اعدام می‌کردیم.»

فرغون‌هایی از طناب ‌دار

شاهد این پرونده در ادامه شهادت خود از حوادث مرداد 67 گفت. او توانسته بود در 8 مرداد آن سال، داوود لشکری را به همراه چندنفر دیگر ببیند که «فرغون‌هایی از طناب‌های ضخیم» با خود حمل می‌کردند. طناب‌هایی که برای اعدام زندانیان تبعیدشده از کرمانشاه و مشهد استفاده شد.

دادگاه روز پنج‌شنبه حمید نوری در آلبانی، در ادامه شش جلسه پیشین این دادگاه در شهر دورس برگزار شد.

در جلسات قبل، محمد زند، مجید صاحب‌جمع، اصغر مهدی‌زاده،اکبر صمدی، محمود رویایی و حسین فارسی از زندانیان سابق دهه شصت، به بیان شهادات خویش پرداختند.

پیشتر اعلام شده بود که هفته‌های 45 و 46 این دادگاه به‌دلیل اهمیت استماع شاهدان مستقر در آلبانی درخصوص اثبات جرم متهم، از چهارشنبه، 10 نوامبر در شهر دورس آلبانی برگزار خواهد شد.

حمید نوری، 9 نوامبر 2019، در فرودگاه «آرلاندا»ی استکهلم با حکم دادستان سوئد و به اتهام مشارکت در «کشتار دسته‌جمعی» بازداشت شد.

کیفرخواست صادره علیه نوری از طرف بخش دادستان کشوری سوئد علیه جرایم بین‌المللی و جنایت‌های سازمان‌یافته و به‌طور خاص از سوی کریستینا لیندهوف کارلسون، صادر و به مقامات قضایی سوئد تحویل داده شد.

دادستان کریستینا لیندهوف کارلسون و حمید نوری
دادستان کریستینا لیندهوف کارلسون و حمید نوری

در این پرونده حدود 40 شاکی و 60 شاهد که در تابستان 67 در زندان گوهردشت محبوس بودند، حضور دارند.

بر اساس رأی دادگاه، نوری و وکلای او در این جلسات حضور نخواهند داشت و در سوئد باقی خواهند ماند.

بر اساس آمارهای غیررسمی، بیش از 6000 نفر که اکثراً از اعضا و هواداران «سازمان مجاهدین خلق» بودند، در جریان اعدام‌های سال 1367 به دستور خمینی، بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران، اعدام شدند. اما سازمان مجاهدين می‌گوید این تعداد «30 هزار» زندانی سیاسی بوده که دست‌کم 90 درصد آن‌ها از طرفداران این سازمان بوده‌اند.

بازماندگان و خانواده‌های کشته‌شدگان امیدوارند دادگاه نوری نقطه‌ای برای آغاز رسیدگی بین‌المللی به کشتارهای دهه 60 به خصوص کشتار تابستان 67 و مجازات عاملان و آمران آن باشد.

بیشترین بازدید موضوعات مهم