شاکی دادگاه حمید نوری: هیئت عفوی در کار نبود همه را میکشتند
این جلسه به استماع شهادت حسین فارسی، زندانی سیاسی سابق و عضو «سازمان مجاهدین خلق» اختصاص یافت
چهل و یکمین جلسه از دادگاه رسیدگی به اتهامات حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج و از متهمان اعدامهای دستهجمعی زندانیان سیاسی در ایران، چهارشنبه 17 نوامبر، در شهر دورس آلبانی برگزار شد.
این جلسه به استماع شهادت حسین فارسی، زندانی سیاسی سابق و عضو «سازمان مجاهدین خلق» اختصاص یافت.
فارسی به اتهام هواداری از «سازمان مجاهدین خلق» بازداشت شده بود. او چهار بار به راهروی مرگ و دوبار به اتاق مرگ رفته که حمید نوری، متهم این پرونده را در آنجا و در چندین نوبت دیگر دیده است.
او نویسنده کتابی تحت عنوان «یک کهکشان ستاره» است که در آن به خاطرات خود در زندان پرداخته و به گفته وکیل او، این کتاب یکی از مستندات پرونده نیز شناخته میشود.
حسین فارسی پیشتر در مصاحبه با «العربیه» از مشاهدات، خاطرات و همچنین محتوای شکایتنامه خود علیه متهم سخن گفت.
حسین فارسی زندانی سیاسی از سال 1360 تا 1372 که برادرش حسن فارسی یکی از زندانیان سیاسی اعدام شده در سال 1367 بود اکنون شاکی مستقیم پرونده حمید نوری در دادگاه استکهلم است و در مصاحبه اختصاصی با «العربیه» از مشاهدات، خاطرهها و محتوای شهادتنامهاش سخن گفت.
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) August 6, 2021
https://t.co/S1DGcbKV4C
شاهد چهلویکمین جلسه این دادگاه در اظهارات خود گفت که «چند پاسدار در نیمهشبی او را به طبقه سوم بند زندانیان قرلحصار بردند». او در آنجا توسط این پاسداران مورد ضربوشتم قرار گرفت.
فارسی در ادامه میگوید: «فردا صبح ناصریان آمد ... مرا به اعدام تهدید میکرد و میگفت ... ما تو را اعدام میکنیم برادرت را چند روز پیش در اوین اعدام کردیم. داغ او را بر دل مادرت گذاشتیم داغ تو را هم به دل مادرت میگذاریم.»
شاهد این دادگاه در این جلسه از مشاهدات خود در آن روزها و ملاقات با بسیاری از زندانیان اعدام شده گفت. از جمله او با ابوالقاسم محمدی ارژنگی، هنرمندی 47 ساله در راهروی مرگ آشنا شده بود که میگفت: «میگویند هیيت عفو اما دروغ میگویند. هیئت عفوی در کار نیست.»
به گفته حسین فارسی، او در 21 مرداد آن سال بار دیگر به راهروی مرگ برده شد که حمید نوری را در آنجا میبیند. نوری فهرستی در اختیار داشت و آنها را با صدای بلند میخواند و میخندید. به گفته شاهد این پرونده، متهم بعد از اینکه اسامی را خواند گفت، «عاشورای مجاهدین است، بروید عاشورای مکرر مجاهدین است.»
به گفته فارسی، بعد از این جملات، اسامی آن لیست به «سالن مرگ» منتقل میشدند.
اولین دیدار با حمید نوری
هنگامی که دادستان دادگاه از شاهد پرونده پرسید که اولین بار چه زمانی متهم را دیده است گفت: «آن شبی که ما را آوردند به گوهردشت او را دیدم و من حمید عباسی را نمیشناختم. هوا سرد بود. به زور لباسهای ما را درآورده و با چوب میلههای آهنی و کابل ما را کتک میزدند.»
حسین فارسی در ادامه گفت از بین کسانی که آنها را کتک میزدند تنها یک نفر لباس شخصی داشت. فردی که بعدها متوجه شد اسم او حمید عباسی (نوری) است.
او به نقل از یک زندانی دیگر نیز گفت که نوری در سال 62 یا 63 در زندان اوین هنگام بازجویی به متهمان کابل میزده است.
فارسی در بخش آخر اظهارات خود گفت، بعد از پایان دوران حبسش تا مدتها تحت فشار روحی بوده و کابوس میدیده است.
دادگاه روز چهارشنبه حمید نوری در آلبانی، در ادامه پنج جلسه پیشین این دادگاه در شهر دورس برگزار شد.
در جلسات قبل، محمد زند، مجید صاحبجمع، اصغر مهدیزاده،اکبر صمدی و محمود رویایی از زندانیان سابق دهه شصت، به بیان شهادات خویش پرداختند.
پیشتر اعلام شده بود که هفتههای 45 و 46 این دادگاه بهدلیل اهمیت استماع شاهدان مستقر در آلبانی درخصوص اثبات جرم متهم، از چهارشنبه، 10 نوامبر در شهر دورس آلبانی برگزار خواهد شد.
حمید نوری، 9 نوامبر 2019، در فرودگاه «آرلاندا»ی استکهلم با حکم دادستان سوئد و به اتهام مشارکت در «کشتار دستهجمعی» بازداشت شد.
کیفرخواست صادره علیه نوری از طرف بخش دادستان کشوری سوئد علیه جرایم بینالمللی و جنایتهای سازمانیافته و بهطور خاص از سوی کریستینا لیندهوف کارلسون، صادر و به مقامات قضایی سوئد تحویل داده شد.
در این پرونده حدود 40 شاکی و 60 شاهد که در تابستان 67 در زندان گوهردشت محبوس بودند، حضور دارند.
بر اساس رأی دادگاه، نوری و وکلای او در این جلسات حضور نخواهند داشت و در سوئد باقی خواهند ماند.
بر اساس آمارهای غیررسمی، بیش از 6000 نفر که اکثراً از اعضا و هواداران «سازمان مجاهدین خلق» بودند، در جریان اعدامهای سال 1367 به دستور خمینی، بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران، اعدام شدند. اما سازمان مجاهدين میگوید این تعداد «30 هزار» زندانی سیاسی بوده که دستکم 90 درصد آنها از طرفداران این سازمان بودهاند.
بازماندگان و خانوادههای کشتهشدگان امیدوارند دادگاه نوری نقطهای برای آغاز رسیدگی بینالمللی به کشتارهای دهه 60 به خصوص کشتار تابستان 67 و مجازات عاملان و آمران آن باشد.
-
شاکی دادگاه حمید نوری: او خودکارش را روی دیوار میکشید و به اعدامیان میخندید
این جلسه به استماع شهادت محمود رویایی، زندانی سیاسی سابق و عضو «سازمان مجاهدین خلق» اختصاص یافت ايران -
شاهد دادگاه حمید نوری: او یک نفر را به اشتباه اعدام کرد
این جلسه به استماع شهادت اکبر صمدی اختصاص داشت بين الملل -
سومین جلسه دادگاه حمید نوری در آلبانی؛ روایت شاهد عینی از «راهروی مرگ»
این جلسه به استماع شهادت اصغر مهدیزاده اختصاص یافت بين الملل