حداقل دستمزد در ایران کمتر از «40 درصد» سبد معیشت را پوشش میدهد
بر اساس محاسبات کمیته دستمزد کانون شوراهای کار در ایران کارگران و بازنشستگانِ حداقلبگیر حدود 20 روز از هر ماه را خرجی ندارند
کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار در ایران اعلام کرد که حداقل دستمزد، کمتر از 40 درصد هزینه سبد معیشت را پوشش میدهد و با این حساب تنها برای 10.6 روز از ماه کافیست.
وبگاه «انتخاب»، پنجشنبه، 4 نوامبر، به نقل از کمیته مذکور گزارش داد که سبد معیشت خانوار با در نظر گرفتن یک وعده غذای گرم در روز، در مهرماه به 11 میلیون و 479 هزار تومان رسیده است و بر همین اساس، دستمزد چهار میلیون تومان تنها کفاف غذای یک خانوار متوسط 3 نفره را میدهد.
این محاسبات نشان میدهد که کارگران و بازنشستگانِ حداقلبگیر حدود 20 روز از هر ماه را خرجی ندارند.
گزارش مذکور میافزاید، بیش از یک سال از هدفگذاری بانک مرکزی ایران برای رسیدن به نرخ تورم 20 درصدی میگذرد اما آمارهای رسمی نشان میدهد که تورم همچنان بیش از 45 درصد است.
این در حالی است که آمارهای رسمی در ایران اغلب خوشبینانه و تقلیلگرایانه هستند و بر همین اساس بسیاری از ناظران بر این باورند که تورم واقعی بالای 50 درصد است و مردم ایران در میانه یک «ابرتورم» بهسر میبرند.
فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی کار در ایران تاکید کرده که حداقل مزد و مستمری فقط برای «تامین هزینههای خوراکی» یک خانوار متوسط 3.3 نفره کفاف میدهد آن هم بهشرطی که تنها یک وعده غذای گرم روزانه مصرف کنند و دو وعده (صبحانه و شام) را به غذای سرد و اصطلاحا سردستی اکتفا نمایند.
توفیقی افزوده که تنها خوراکیها از بهمن 99 تا پایان مهر 1400، به مقدار 66.32 درصد افزایش نرخ داشته است.
شوکدرمانی
رئیس کمیته دستمزد شورای عالی کار به تبعات ناگوار حذف ارز 4200 تومانی در شرایطی که سبد معیشت به 11 میلیون و 500 هزار تومان رسیده، اشاره میکند و میگوید: آنهایی که مدافع حذف کامل ارز دولتی هستند، به این مساله توجه ندارند که آیا جامعه کارگری «تابآوری» یک شوکدرمانی دیگر را دارد؟
او ادامه میدهد: «یک گزارش رسمی میگوید فقط در دوره 1384 - 1399 اصرار به شوکدرمانی موجب خروج سرمایه 171 میلیارد دلاری از کشور شده است.»
طبق گزارشهای رسمی، در فاصله شش ماهه اردیبهشت تا مهر 1400، شاخص عمومی قیمت کالاها و خدمات بیش از 20 درصد افزایش یافت.
بنا به گزارش مرکز آمار ایران در مدت مذکور قیمت دلار 25 درصد رشد پیدا کرد و قیمت غذا 23 درصد و خدمات 15 درصد بالا رفته است.
به گفته کارشناسان اقتصادی، اگر دولت کنونی ایران بر حفظ قیمت دلار اصرار کند، عملا پرداخت هر نوع یارانه نقدی تاثیری نخواهد داشت و بیش از آن موجب افزایش قیمتها و هزینههای زندگی مردم خواهد شد.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری جدید ایران طی انتخابات ریاست جمهوری اخیر مکررا تاکید داشت که اولویت او مسائل اقتصادی بهویژه کاهش نرخ تورم، افزایش فرصتهای شغلی و کاهش نرخ دلار خواهد بود.
با این حال دولت او نه تنها موفق به اجرای شعارهایش نشده بلکه شرایط اقتصادی و معیشتی طیف گستردهای از مردم ایران بنا به آمار رسمی به مراتب وخیمتر شده است.
-
تورم بیش از 50 درصدی خانوارهای روستایی در نیمی از استانهای ایران
نرخ تورم در ایران نزدیک به 60 درصد گزارش شده است ايران -
تورم بیش از «50 درصدی» کالاهای اساسی در ایران طی یکسال
وزارت «صمت» ایران از افرایش بیش از 40 درصد قیمت برنج ایرانی خبر داد ايران -
گزارش دولت بایدن به کنگره: تحریمهای ترامپ اقتصاد ایران را نابود کرد
دولت ترامپ با فعالکردن سازوکار «ماشه» در اوت 2020، تمام تحریمهای بینالمللی علیه ایران را بازگرداند بين الملل