رئیس اداره محیط زیست حویزه: وضعیت هورالعظیم بحرانی است
خوزستان در تابستان گذشته بهدلیل سیاستهای انتقال آب و سدسازی شاهد گستردهترین اعتراضات عمومی در سالهای اخیر بود
محمد ساکی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست حویزه تصریح کرد که وضعیت آبگیری تالاب «هورالعظیم» بحرانی است و در حال حاضر میزان آبگیری در این تالاب حدود 60 درصد است.
ساکی، چهارشنبه، 12 آبان در گفتوگو با خبرگزاری «ایسنا» با اشاره به آخرین وضعیت هورالعظیم در پاییز امسال پس از تنش آبی تابستان گذشته گفت که وضعیت مخازن 3، 4 و 5 این تالاب بحرانیتر است.
تالاب هور العظیم که در جنوب غرب اهواز در مرز میان ایران و عراق واقع شده است به دلیل سدسازی بر روی رودخانه کرخه و تقسیمبندی این اکوسیستم به بخشهای مجزا با هدف حفر و استخراج نفت عملا شورهزار شده و به کانون تولید ریزگرد تبدیل شده است.
ساکی با اشاره به نبود ورودی آب به تالاب هورالعظیم، افزود: «با توجه به وضعیت آبی سدها و خالی بودن مخازن، اکنون تنها راه این است که منتظر بارندگی باشیم تا میزان آبگیری تالاب بهتر شود.»
پیشتر و در پی اعتراضات گسترده مردم خوزستان در تابستان گذشته به سیاستهای سدسازی، انتقال آب رودخانهها و کاهش شدید حقابه تالابها، برخی مقامات از تخصیص مقدار کافی آب برای آبگیری دو تالاب هورالعظیم و هور الفلاحیه سخن گفته بودند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست حویزه در خصوص وضعیت زیست آبزیان تالاب گفت: «در جاهایی که عمق آب بسیار کم است قطعا اکسیژن و مواد مغذی آب کمتر میشود که در این نقاط، تلفاتی از ماهیان مشاهده شده است.»

سهم بزرگی از حقابه تالابهای بزرگ ایران از طریق ورود آب رودخانهها تامین میشود. کاهش فزاینده آب رودخانههای بزرگ به طور مستقیم اکوسیستم و حتی ادامه حیات تالابها را با تهدید مواجه کرده است. همین مشکل با سدسازیهای بیرویه بر رودخانههای کارون و کرخه برای تالابهای هور العظیم و هور الفلاحیه در خوزستان رخ داده است.
از سویی بهدلیل جمعشدن رسوبات در پشت سدها و کاهش فزاینده امکان ذخیره آب، برای جلوگیری از سرریز شدن یا شکستن سدها، مقامات مسئول در دوران وفور آب به گشودن دریچه سدها اقدام میکنند و باعث ایجاد «سیلهای مصنوعی» و غرق شدن زمینهای زراعی و مناطق مسکونی در استان خوزستان میشوند.
بررسی کارشناسان نشان میدهد موضوع آب در ایران بیش از آن که پیامد یک فرایند طبیعی باشد، بحرانی فرابخشی است که سیاستها و برنامههای نامتوازن دولتی نقش انکارناپذیری در شکلگیری و گسترش آن در چند دهه اخیر داشته است.
گفتنی است که استان خوزستان در تابستان گذشته شاهد یکی از بزرگترین اعتراضات عمومی به سیاستهای انتقال آب و قطع حقابه رودخانهها و تالابهای این استان بود که بیش از دو هفته ادامه یافت و به دیگر استانهای ایران نیز کشیده شد.
به گفته سازمانهای حقوق بشری داخلی و بینالمللی در جریان این اعتراضات دست کم 9 نفر کشته و صدها نفر بازداشت شدند.
-
بحران خشکسالی؛ بیش از 500 روستای خوزستان آب شرب ندارد
استان خوزستان در تیرماه امسال شاهد اعتراضات گسترده به مشکل بیآبی و سیاستهای انتقال آب بود ايران -
بحران خشکسالی؛ هشدار نسبت به وقوع «جنگ آب» در ایران
خشکسالی و قحطی میتواند در بلندمدت به یکی از عوامل «جنگ داخلی» در هر کشوری تبدیل شود ايران -
بحران آب در خوزستان؛ نتیجه مدیریت نادرست جمهوری اسلامی
الگوی مدیریتی در ایران عموما به جای پرداختن به علل اصلی، به دنبال علاج مشکلاتِ پیشآمده است ايران -
ارسال نیروهای ضد شورش در پاسخ به اعتراضات مردم عرب اهواز به بحران بیآبی
بهرغم انکار هر گونه اعتراض مردمی، ویدیوهایی از گسیل نیروهای ضد شورش به خوزستان منتشر شده است ايران