دبیر کارگروه مخاطرات ملی: 18 استان ایران شاهد فرونشست زمین است
نزدیک به «20 میلیون نفر» از جمعیت شهری در مناطق فرونشست زمین با نرخهای متفاوت زندگی میکنند
علی بیتالهی، دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی خبر داد از 31 استان ایران در 18 استان شاهد فرونشست هستیم اما تاکنون برای مقابله با آن، سیاستی اتخاذ نشده و اقدامی صورت نگرفته است.
بیتاللهی، جمعه، 7 آبان، به خبرگزاری «ایسنا» گفت: «حدود 20 میلیون نفر از جمعیت شهری در مناطق فرونشستی زمین با نرخهای متفاوت زندگی میکنند.»
دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی افزود که در بیش از 600 دشت در گستره ایران فرونشست زمین در حال رخ دادن است و شرایط تعدادی از آنها به یک حالت فوق بحرانی رسیده است. همچنین زمینهای 31 شهر از استان اصفهان، 30 شهر از تهران، 25 شهر از استان کرمان و 24 شهر از استان خراسان رضوی دچار فرونشست شدهاند.
او تاکید کرد، با ادامه روند کاهش سطح آب زیر زمینی و فرونشستها، ممکن است حتی زمینلرزههایی با قدرت متوسط نیز تخریب گسترده در پی داشته باشند.
بیتاللهی درباره فشارهای وارده به سفرههای آب زیرزمینی گفت، این فشار به این معنی است که آب زیادی از آبهای زیرزمینی که محدود هم هستند برداشته میشود و سطح آب زیرزمینی بیشتر از پیش پایین میآید و اینگونه فرونشست زمین توسعه بیشتری پیدا میکند تا جایی که این پدیده اخیرا به بروز و ظهور عوارض خطرناک خود نزدیک شده است.
او توضیح داد که منظور از «عوارض خطرناک»، وجود چالهها و شکافهایی است که به صورت ناگهانی در امتداد جادهها، محدوده شهرها، در مراکز زیرساختی و مهم ایجاد میشود که نمونههای بارز آن را در شهرهای مختلف زیاد دیدهایم.
پیشتر، غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی، رئیس سازمان نقشه برداری ایران، به مقامات این کشور هشدار داد که 29 استان در معرض خطر فرونشست زمین است.
او با اعلام بررسی و پایش اطلاعات 110 نقطه و 44 منطقه در ایران توسط این موسسه گفت: «این اطلاعات در اختیار مسئولان قرار دارد اما هیچ کدام از دستگاههای اجرایی برنامه خود برای مقابله با پدیده فرونشست زمین را اعلام نکردهاند.»
موسسه تحقیقاتی «اینتللب» نیز در ماههای گذشته در مورد فرونشست زمین در اطراف تهران گزارشی منتشر و آن را «بمب ساعتی بیصدا» توصیف کرد که تهدیدی برای جمعیت 13 میلیونی ساکنان این منطقه بهشمار میرود.
#Tehran Ground Subsidence is a slow and silent Ticking Bomb endangering its 13 million inhabitants and its critical infrastructures. #TheIntelLab #SAR #DInSAR #CIVINT #Iran https://t.co/HGRbZ4wZfm
— The Intel Lab (@TheIntelLab) July 1, 2021
«اینتللب» علل این فاجعه را پدیده انسانی توصیف کرد که باعث قطعی برق، ترکیدن لولههای گاز، تغییر شکل ریلها، فرورفتگی زمین، کج شدن ساختمانها، ترک خوردن جادهها و ... خواهد شد.
-
استاندار گلستان از فرونشست 20 درصد مساحت این استان خبر داد
17 هزار چاه آب غیرمجاز در استان گلستان وجود دارد ايران -
تهران با سالانه 36 سانتیمتر رکورددار فرونشست زمین در دنیا است
موسسه «اینتل لب» فرونشست زمین در اطراف تهران را به بمب ساعتی تشبیه کرده است ايران -
همه دشتهای ایران در خطر فرونشست قرار دارند
موسسه «اینتل لب» پدیده فرونشست در ایران را «بمب ساعتی بیصدا» توصیف کرد ايران -
فرونشست زمین در 29 استان ایران
بی توجهی مسئولان دولتی در قبال نرخ افزایشی فرونشست زمین ايران